Geneeskrachtige kruiden bij steenpuisten

Steenpuisten zijn pijnlijk, ze zien er groot en smerig uit en het is lastig om er van af te komen. Daarbij zijn kunnen het bemoeilijken om bepaalde bewegingen te maken of kleding te dragen. Kortom, iets waar je zo snel mogelijk vanaf wilt. Er zijn maar weinig producten die werken tegen steenpuisten. Over het algemeen wordt aangeraden de plek zo schoon mogelijk te houden. Toch kent ook voor deze puisten de natuur haar oplossingen. Huismiddeltjes zijn te maken uit fenegriek, heemst en lijnzaad.

Wat zijn steenpuisten?

Steenpuisten zijn onderhuidse bulten. Ze zijn groot, rood en hard, soms zo hard als steen. Ze ontstaan doordat bacteriën een haarzakje van een talgklier besmetten. Steenpuisten treden voornamelijk op op het hoofd, de nek, de borst en billen. Bij veel wrijving, bijvoorbeeld door kleding, en vochtigheid treden ze vaker op.
Steenpuisten zijn niet te verwarren met acne, de ‘gewone’ puistjes en pukkels. Geneeskrachtige kruiden tegen acné zijn in dit artikel te vinden.

Hoe kom je er van af?

Steenpuisten worden na een paar dagen vanzelf rijp en ze gaan open. Het is belangrijk ze volledig uit te laten rijpen en niet proberen eerder open te maken. Verder is het aan te raden de plek regelmatig met water en zeep te wassen om het ontstaan van nieuwe puisten te voorkomen. Ook kun je het gebied afdekken met een gaasje om te voorkomen dat hij vroegtijdig open gaat. Daarbij kunnen diverse omslagen van kruiden helpen, zoals hieronder beschreven.

Fenegriek (Trigonella foenum-graucum)

De gedroogde zaden van de fenegriek bevatten veel slijmstoffen, die de huid verzachten, ze bevatten ook etherische olie, wat ontstekingsremmend werkt. Van fenegriekzaden en water is een omslag te maken, die helpt bij steenpuisten. Hiervoor is nodig:
  • 100 gram fenegriekzaden
  • 1 kopje water of azijn
  • Linnen doek
Maal de zaden grof. Stop ze samen met het water of azijn in een pannetje en kook het even op. De zaden zwellen hierbij enorm op. Het geheel moet een zacht papje worden, als het te dik wordt, kun je extra water of azijn toevoegen. Leg de nog warme brei op de doek en breng het geheel aan op de puist. Laat hem hier liggen totdat hij volledig afgekoeld is. Herhaal deze behandeling drie tot vier maal per dag.
Echte heemst / Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)Echte heemst / Bron: Franz Eugen Köhler, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Echte heemst (Althaea officinalis)

Echte heemst, ook wel witte malve, bevat slijmstoffen welke irritatie verminderen en de huid verzachten. Deze bevinden zich voornamelijk in de wortels. De wortels zijn dan ook het beste geschikt voor het maken van een omslag tegen steenpuisten. Hiervoor is nodig:
  • Water
  • 5 eetlepels heemstwortel
  • Linnen doek
Snijdt de heemstwortel fijn. Giet hier overheen één kopje koud water. Laat het geheel een half uur staan trekken, alvorens het al roerend op een klein vuurtje te verwarmen. Als het kookt smeer je het uit over de doek. Zodra het aangenaam op de huid kan, leg je het geheel op de huid. Eventueel kun je het nog omwikkelen met een handdoek, om zo de warmte langer vast te houden. Dit voelt comfortabel aan.
Pas deze behandeling 2 tot 3 maal daags toe.

Lijnzaad / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Lijnzaad / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Lijn ofwel vlas (Linum usitatissimum)

Het zaad van deze plant, de lijnzaadjes, kan als geneesmiddel worden gebruikt. Ze bevatten slijmstof die de huid verzachten en ontstekingsremmend werken. Lijnzaad kan bij steenpuisten gebruikt worden in een omslag. Om deze te bereiden is nodig:
  • een zakje, bij voorkeur van linnen of katoen
  • 4 tot 6 eetlepels grof gemalen lijnzaad
  • 2 kopjes heet water
Voor het maken van een omslag ga je als volgt te werk. Eerst vul je het zakje met het lijnzaad. Vervolgens giet je het water eroverheen. Zorg dat het hele zakje en alle inhoud nat wordt, maar niet te lang. De werkzame stoffen mogen niet uitspoelen. Indien nodig kan er iets meer water gebruikt worden. Leg het natte zakje warm op de plek waar de huiduitslag zit. Laat het hier afkoelen. Pas als het helemaal koud is, kun je het zakje verwijderen. Herhaal dit tweemaal per dag totdat de steenpuist helemaal weg is.
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen steenpuisten?Wat te doen tegen steenpuisten?Wanneer een puistje steeds groter wordt en er etter in begint te vormen, kan je gelijk denken aan een steenpuist. Lees i…
Wat is een steenpuist en hoe behandel je deze?Wat is een steenpuist en hoe behandel je deze?Een steenpuist of furunkel is een pijnlijke rode bult met een gele puskop erop. Een steenpuist ontstaat als gevolg van e…
Karbonkel, groep steenpuistenKarbonkel, groep steenpuistenEen karbonkel, soms negenoog of koolzweer genoemd, bestaat uit een groep steenpuisten. Iedereen krijgt wel eens te maken…
Slijm is fijn, genezende stoffen in de plantIn planten zijn naast voedingsstoffen zoals vitamines en eiwitten, andere scheikundige stoffen aanwezig die op zich geen…

Geneeskrachtige kruiden bij schilferende huidHuidschilfers kunnen gemakkelijk ontstaan, vooral op droge huid. Het ziet er onverzorgd uit en kan zelfs pijnlijk aanvoe…
Geneeskrachtige kruiden bij acneGeneeskrachtige kruiden bij acneVrijwel iedereen heeft wel eens last of last gehad van acne. Vooral in de pubertijd komen deze onzuiverheden veel voor,…
Bronnen en referenties
Reactie

Antonio, 24-04-2013
Ik heb een onder me huid zitten en nu heeft me dokter trekzalf voorgeschreven en dat moet ik paar keer per dag insmeren. Ik heb nooit geen last van en nu is de vraag hoe lang duurt dat voor het weg is? Reactie infoteur, 05-05-2013
Dat is lastig te zeggen. Meestal zal het in een paar dagen een stuk minder moeten zijn, maar het kan ook langer duren. Blijf in elk geval nog een dag of 2 smeren nadat je er geen last meer van hebt. Trekzalf kan nooit kwaad, en je wilt dat de puist in een keer helemaal weg is.

Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 27-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.