Geneeskrachtige kruiden bij aanhoudende jeuk

Iedereen heeft wel eens last van jeuk. Soms houdt het echter langer aan of is heviger dan anders. Op deze momenten kan het gekmakend werken. Wanneer de jeuk geregeld terugkomt en zich telkens op dezelfde plek bevind, is het aan te raden naar een arts te gaan om de oorzaak uit te zoeken. Tegen de jeuk zelf zijn een aantal eenvoudige huismiddeltjes te maken van natuurlijke ingrediënten. Geschikt zijn smalle weegbree, duivenkervel en haver.

Hoe komt het?

Het kriebelende gevoel aan de huid kan zeer uiteenlopende oorzaken hebben. Psychologische oorzaken kunnen jeuk veroorzaken, maar ook veel lichamelijke aandoeningen veroorzaken jeuk. Deze oorzaken lopen uiteen van een droge huid tot suikerziekte en nierstoornissen. Wanneer de jeuk aan houd, is het daarom aan te raden de huisarts te raadplegen.

Smalle weegbree / Bron: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)Smalle weegbree / Bron: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Hoe kom je er vanaf?

Jeuk gaat over het algemeen vanzelf over, vooral als je er even niet aan denkt. Wanneer dit niet gebeurt, dan werken de meeste vette zalfjes ook. Jeuk die niet uit zichzelf op komt zetten, maar bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door het aanraken van de brandharen van een plant is meestal hardnekkiger. Hiertegen zijn ook zalfjes te krijgen, maar het effect hiervan is lang niet altijd aanwezig. Natuurlijke middelen die in veel gevallen wel werken worden hier beschreven. Deze werken ook bij jeuk die aan blijft houden, maar niet veroorzaakt wordt door planten.

Smalle weegbree (Plantago lanceolata)

De jonge bladeren van smalle weegbree bevatten hoge concentratie slijmstoffen en looistoffen. Hierdoor hebben ze een sterke werking tegen de jeuk. Het is eenvoudig toe te passen. Pluk een groot, jong blad en kneus dit licht. Smeer het uit over de jeukende plek. De bladeren moeten voldoende sappen bevatten wil dit werken. Het heeft dus geen zin om het te proberen na een lange periode van droogte.

Duivenkervel (Fumaria officinalis)

Duivenkervel / Bron: Grezty, Wikimedia Commons (Publiek domein)Duivenkervel / Bron: Grezty, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Duivenkervel (duivekervel), of aardrook, bevat funaarzuur. Dit regelt de stofwisseling in de huid. Van deze plant worden de bovengrondse delen gebruikt. Om het te verwerken tot een behandeling tegen jeuk, maak je er geen zalfje van, zoals je misschien zou verwachten, maar een kop thee. Hiervoor heb je per kop nodig:
 • 0,5 theelepel gedroogde duivenkerval
 • 0,5 theelepel goudsbloesem
 • water
De goudsbloesem heeft in dit recept geen actieve werking maar gaat de bitterheid tegen. Eventueel kun je ook hele theelepel duivenkervel gebruiken en geen goudsbloesem. Wanneer je hiervoor kiest heb je veel honing nodig om de thee drinkbaar te maken.
Om de thee te maken maal je de duivenkervel en goudsbloem fijn. Hier overheen giet je een kopje kokend water. Het geheel moet 10 minuten trekken en gezeefd worden, alvorens het klaar is om gedronken te worden.

Haver (Avena sativa)

Haver bevat kiezelzuur en zink. Deze kunnen jeuk tegengaan. Het haverstro
Haver / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Haver / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
is te gebruiken tegen de jeuk, het kan gemakkelijk tot een omslag worden verwerkt. Hiervoor is nodig:
 • een handvol haverstro
 • water
 • linnen doek
Zet een liter water te koken. Hak intussen het haverstro fijn. Zodra het water kookt, stop je het stro erbij. Zet het vuur op laag en laat het geheel 20 minuten koken. Zeef de grootste stukken eruit en drenk de doek in de vloeistof. Leg deze nog warm maar niet kokend heet! op de jeukende huid. Laat hem hier volledig afkoelen alvorens hem te verwijderen.
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Processierups: behandeling brandharenRupsen zijn er in alle soorten en maten. Het is echter de processierups die veel irritatie opwerkt bij de Nederlandse na…
Gezondheidsproblemen door eikenprocessierupsenEikenprocessierupsen veroorzaken in Nederland jaarlijks gezondheidsproblemen als jeuk, huiduitslag, irritatie aan de oge…
Antwoorden op wat je je altijd al afvroeg over je lichaamAntwoorden op wat je je altijd al afvroeg over je lichaamDe nieuwsgierigheid naar de werking van hun lichaam is de mens eigen. Er zijn toch altijd weer vragen waarvan ze zelf he…
De bastaardsatijnrups veroorzaakt jeuk en irritatieDe bastaardsatijnrups veroorzaakt jeuk en irritatieNaast de eikenprocessierups veroorzaakt ook de bastaardsatijnrups jeuk en irritatie aan ogen en huid. De bastaardsatijnr…

Geneeskrachtige kruiden bij blauwe plekkenGeneeskrachtige kruiden bij blauwe plekkenNa een val of stoot kan er een blauwe plek ontstaan. Deze typisch gekleurde plek is vaak nog een paar uur tot een paar d…
Geneeskrachtige kruiden bij schilferende huidHuidschilfers kunnen gemakkelijk ontstaan, vooral op droge huid. Het ziet er onverzorgd uit en kan zelfs pijnlijk aanvoe…
Bronnen en referenties
 • A. Iborg, 2004, Dumonts kleine geneeskruiden lexicon, DuMont
 • www.wikipedia.org
 • www.huidinfo.nl
 • Afbeelding bron 1: Carl Axel Magnus Lindman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Grezty, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 26-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.