Geneeskrachtige kruiden bij blauwe plekken

Geneeskrachtige kruiden bij blauwe plekken Na een val of stoot kan er een blauwe plek ontstaan. Deze typisch gekleurde plek is vaak nog een paar uur tot een paar dagen pijnlijk. Daarna doet het nog pijn wanneer de plek aangeraakt wordt. Er zijn verschillende verzachtende middelen verkrijgbaar bij de drogisterij en apotheek die verkoelend werken op een blauwe plek. Ook de natuur kent haar middeltjes. Natuurlijke huismiddeltjes voor op blauwe plekken zijn te maken met linde, knoflook en paardekastanje.

Wat is een blauwe plek?

Een blauwe plek ontstaat na een stoot of val. Het onderhuidse weefsel raakt beschadigt en begint te ‘bloeden’. Dit bloed is zichtbaar. De blauwe kleur ontstaat wanneer de kleurstoffen in het bloed worden afgebroken. Na enige tijd verkleurd de plek naar iets groenachtigs en het wordt langzaam lichter, totdat hij in zijn geheel is genezen.

Linde / Bron: Rainer Lippert, Wikimedia Commons (Publiek domein)Linde / Bron: Rainer Lippert, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Hoe kom je er vanaf?

Blauwe plekken gaan vanzelf over. Dit kan een paar weken duren. Om het proces te bespoedigen zijn er diverse geneeskrachtige planten te vinden.

Let op: Wanneer blauwe plekken uit het niets op komen zetten kan dit op bloedziekte wijzen. Wanneer dit gebeurt is het aan te raden een arts te raadplegen. Blauwe plekken in combinatie met een bloedneus en tandvleesontsteking kan wijzen op een vitamine C gebrek.

Linde (Tilia platyphyllos & Tilia cordata)

Van de linde worden de bloesems gebruikt. Deze bevatten etherische oliën, slijmstoffen, flavonoïden en looistoffen, welke de genezing van de huid bevorderen. Om de huid te kalmeren en te helpen herstellen kan een omslag van lindebloesem helpen. Hiervoor is nodig:
 • water
 • handvol lindebloesem
 • linnen doekje/watjes

Kook een kopje water en snijd, hak of scheur de lindebloesem fijn. Giet het kokende water over de bloesem en laat het tien minuten trekken. Zeef nu het geheel met een fijne zeef. Laat het vocht een kwartier afkoelen en drenk het doekje of de watjes erin. Breng deze aan op de huid. Laat ze hier 10 minuten liggen. Deze behandeling werkt het beste wanneer het tweemaal daags wordt toegepast.

Tip: Om tijd te besparen kun je gemakkelijk in een keer voor 2 of 3 dagen het aftreksel maken. Hierin hoeft dan alleen nog maar de doek of de watjes gedoopt te worden.

Knoflook (Allium sativum)

Knoflook staat bekend om zijn zuiverende werking. Het is ook in staat de huid te zuiveren en tot rust te laten komen. Voor een olie voor op de blauwe plek is nodig:
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 eetlepels olijfolie
Schil de knoflook en snijd het zo fijn mogelijk. Hierna stop je de knoflook en de olijfolie in een vijzel en wrijft ze helemaal stuk. De olie die ontstaat smeer je voorzichtig op de blauwe plek. Laat het rustig intrekken.

Knoflook / Bron: Sloopjohnb, RgbstockKnoflook / Bron: Sloopjohnb, Rgbstock
Paardekastanje / Bron: Karelj, Wikimedia Commons (Publiek domein)Paardekastanje / Bron: Karelj, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Paardekastanje (Aesculus hippocastanum)

Paardekastanje bevat looistoffen die de huid kunnen helpen genezen. Deze zijn het meest aanwezig in de zaden, maar ook bladeren, bloesem en schors kunnen worden gebruikt. Met paardekastanjemeel, gemaakt van de vruchten van de paardekastanje, en tarwemeel is een papje te maken dat wonderen kan verrichten bij blauwe plekken. Hiervoor is nodig:
 • 50 gram paardekastanjemeel
 • 50 gram tarwemeel
 • azijn

Meng het meel van zowel de paardekastanje als de tarwe totdat het goed door elkaar zit. Voeg hierbij in kleine beetjes azijn toe tot je een stevige pap krijgt. Dit smeer je over de blauwe plek. Laat het hier minstens 10 minuten intrekken alvorens het te verwijderen. Langer is beter, maar niet altijd handig.
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hematomen, blauwe plekkenEen blauwe plek is het meest voorkomende type bloeduitstorting. Blauwe plekken worden veroorzaakt door je bijvoorbeeld e…
Blauwe plekken of bloeduitstortingen sneller genezenBlauwe plekken of bloeduitstortingen sneller genezenIedereen heeft wel eens een blauwe plek of bloeduitstorting. Een grotere blauwe plek is vervelend en pijnlijk, wat kun j…
Snel spontane blauwe plekken op benen en armen behandelenSnel spontane blauwe plekken op benen en armen behandelenHoe moet je blauwe plekken op benen en armen behandelen? Hoe ontstaan blauwe plekken en wat te doen bij spontane blauwe…
Blauwe plek na bloedprikken, onder nagel, geel, en kleurenBlauwe plek na bloedprikken, onder nagel, geel, en kleurenBlauwe plek onder de nagel, onder het oog, na bloedprikken, geel van kleur en andere kleuren. Een blauwe plek is een blo…

Ontstoken tandvlees: homeopathisch geneesmiddel werkt snel!Last van ontstoken tandvlees of een ontsteking van mondslijmvlies? Naast goed poetsen, spoelen en stoken, is het verstan…
Geneeskrachtige kruiden bij aanhoudende jeukIedereen heeft wel eens last van jeuk. Soms houdt het echter langer aan of is heviger dan anders. Op deze momenten kan h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: KoS, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • A. Iborg, 2004, Dumonts kleine geneeskruiden lexicon, DuMont
 • www.wikipedia.org
 • Afbeelding bron 1: Rainer Lippert, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Sloopjohnb, Rgbstock
 • Afbeelding bron 3: Karelj, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Laatste update: 21-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.