Water als het goedkope medicijn

Water als het goedkope medicijn Oorspronkelijk was water het natuurlijk habitat van alle levende wezens. De huidige mens drinkt vaak onvoldoende water, wat een verklaring kan zijn voor heel wat fysieke klachten. Dr. F. Batmanghelidj ziet in water dé oplossing om heel wat Westerse ziekten uit de wereld te helpen. Het menselijk lichaam bestaat voor vijfenzeventig procent uit water en vijfentwintig procent vaste stof. De hersenen bestaan uit vijfentachtig procent water en zijn enorm gevoelig voor elke vorm van verlaging in dit waterpercentage. Bij een tekort wordt het water in het lichaam herverdeelt in functie van de belangrijkheid. De hersenen hebben hierbij topprioriteit.

Chronische uitdroging

Chronische uitdroging is de oorzaak van vele ziekten die bestreden worden met de traditionele geneeskunde. Het is beter om deze ziekten te voorkomen in plaats van ze in stand te houden door de traditionele medicatie. Het is veel gezonder om de oorzaak aan te pakken dan enkel aan symptoombestrijding te doen. Héél wat pijn en stressgerelateerde aandoeningen die een ziektenaam hebben gekregen (zoals bv. maagzweer) zijn in feite tekenen van uitdroging. Een droge mond is niet het eerste teken van dorst maar eerder een teken van vergevorderde uitdroging. Chemische producten (zoals bijvoorbeeld medicatie) onderdrukken de signalen van watertekort met eventueel fysische schade als gevolg. De foutieve veronderstelling dat water maar het oplos- en transportmiddel is en dat de opgeloste stoffen alles in het lichaam regelen is nefast. Eiwitten en enzymen werken beter in een minder viscose omgeving waardoor de lichaamscellen efficiënter werken in een voldoende hoeveelheid water. Door droogte is er een verlies aan essentiële aminozuren die nodig zijn voor het aanmaken van neurotransmitters. Om er voor te zorgen dat door water de hydrolyse (het breken, ontbinden, losmaken door water) kan plaatsvinden moet er voordat er vast voedsel ingenomen wordt het lichaam voorzien worden van water. Een chronisch water tekort brengt het lichaam in een vorm van crisissituatie, een plotse stress. De cellen hebben dan geen optimale turgor. Er is onvoldoende water in het cellichaam.

Een baby en een kind zitten voortdurend in een groeiproces (celdelingen) waardoor er voortdurend een tekort aan water is. Bij de volwassen is de nood al wat minder omdat ze leren omgaan met ‘droogte’. Het dorstmechanisme bij ouderen verdwijnt.
Het onderscheid tussen dorst- en hongergevoel vervaagt bij veel mensen. Vaak reageert de mens er verkeerdelijk op door te eten wat obesitas als gevolg kan hebben.

Enkele kenmerken van een chronische uitdroging zijn:
Moe voelen zonder redelijke verklaringBlozen
Prikkelbaar, snel kwaadAngstig voelen
Neerslachtig en ontevredenDepressief
Zwaar hoofdOnrustig slapen (vooral bij ouderen)
Onredelijk ongeduldigSlechte concentratie
Kortademigheid (zonder longproblemen)Dromen over water
Drang naar gefabriceerde dranken (koffie, thee, frisdranken en alcoholische dranken)

Het lichaam doet verschillende aanpassingen om te rantsoeneren en om de hersenen in een voldoende vochtig klimaat te houden. Dit kan leiden tot o.a. astma, allergieën, hypertensie (hoge bloeddruk), diabetes type 2, constipatie en auto-immuunziekten.

De natuurlijke toestand van een menselijk lichaam heeft een pH-waarde van 7.4 wat licht basisch is. Een zure omgeving veroorzaakt irritatie en na verloop van tijd pijn. Pijn is een teken van verzuring in het lichaam.

Volgende pijnen kunnen een gevolg zijn van uitdroging:
Brandend maagzuurMaagpijn
HartkrampLage rugpijn
Reumatische gewrichtspijnen (ook ziekte van Bechterew)Migraine
Pijn van fibromyalgieDarmpijn
Ochtendmisselijkheid bij zwangerschapBoulimia

Bij deze pijnen kan bij aanvang 2 à 3 glazen water gedronken worden. Indien er een verbetering is binnen het uur dan is uitdroging de oorzaak en moet er niet verder gezocht worden.

Volgende ziekten hebben voor de huidige wetenschap nog geen duidelijke oorzaak. Volgens Dr. F. Batmanghelidj kan de oorzaak gevonden worden bij langdurige chronische uitdroging.

Verhoogd LDL-cholesterol in het bloedVerhoogde triglyceriden
Vorming van plaques van cholesterol in de slagaderenTrombose van de kransslagaderen
OsteoporoseArtrose – slijtage van de gewrichten
HartfalenHerhaalde beroertes
JeugddiabetesZiekte van Alzheimer
Multiple scleroseALS
SpierdystrofieZiekte van Parkinson
KankerAids

Zout

Het lichaam kan bekeken worden als twee zeeën van water: één in de cellen en één buiten de cellen. Dit wordt in evenwicht gehouden door water, Kalium en zout. Ongeraffineerd zeezout bevat verschillende mineralen. De belangrijkste mineralen voor het lichaam zijn Natrium, Kalium, Calcium, Magnesium en Zink. Natrium zorgt voor het osmotisch proces in het lichaam. De andere mineralen regelen de hoeveelheid water binnen de cel. Kalium houdt water vast in de cellen. Dit mineraal is in voldoende mate aanwezig in het voedsel (groenten en fruit). Zout is onmisbaar om te overleven. Het zit niet als natuurlijke bron in de voeding, waardoor het extra toegevoegd moet worden. Zout heeft verschillende functies: het verlaagt de stress, het is een natuurlijk antihistamine, het gaat de verzuring tegen, het behoud de spierspanning en spierkracht, het brengt de suikerspiegel in balans, het geeft een sterke botstructuur, het beperkt de belasting van de nieren en het zou zelfs de groei van kankercellen tegengaan.

Praktische toepassing

Dagelijks heeft de mens dertig milliliter water nodig per kilogram lichaamsgewicht.
Een goede test is de kleur van de urine. Iemand die voldoende water drinkt, heeft in de loop van de dag een kleurloze urine.
Water is water en dus geen andere dranken zoals cafeïnehoudende dranken want die scheiden meer vocht uit dan er opgenomen wordt en kunnen problemen aan de hersenen geven. Alcohol heeft ook een uitdrogend effect en kan daarnaast depressiviteit in de hand werken. Ongeveer dertig minuten voor het eten zorgen twee glazen water ervoor dat er enkel gegeten wordt vanuit een hongergevoel. Dit is ook behulpzaam bij brandend maagzuur. Bij problemen met de vertering kan er best citroen of azijn bij het eten gebruikt worden. Om de uitdroging door het afbreken van het voedsel te corrigeren dient er twee uur een half na de maaltijd voldoende water ingenomen te worden. Een nachtrust heeft een uitdrogend effect, waardoor het zinvol is om bij het opstaan voldoende water te drinken. Twee tot drie glazen op de nuchtere maag is een prima laxeermiddel. Voor de sporttraining is water een goede hulp om transpiratie mogelijk te maken.

Samenvattend kan gezegd worden dat er best gedurende de hele dag kan gedronken worden in porties van tweehonderd vijftig milliliter tot vijfhonderd milliliter. Het watergebruik wordt best geleidelijk aan opgedreven. Het drinken van veel water dient gecombineerd te worden met voldoende inname van ongeraffineerd zeezout. Een normaal lichaam heeft minstens twee liter water en een halve theelepel zout nodig. Per tien glazen water is het raadzaam om drie tot vier gram zout (¼ theelepel per liter) in te nemen. Het water zorgt ervoor dat het (teveel) zout afgedreven wordt.

Conclusie

Het gezondheidsrecept van Dr. F. Batmanghelidj bestaat uit volgende ingrediënten: voldoende water, zout, beweging, voldoende fruit en groenten en essentiële vetzuren. De belangrijkste vetzuren zijn omega zes of linolzuur (zes tot negen gram per dag nodig) en omega drie of alfalinoleenzuur (twee tot negen gram per dag nodig). Omega 3 zit o.a. in eieren, koudwatervis, algen en lijnzaadolie. Cafeïne, alcohol en kunstmatige suikers, waaronder Aspartaam zijn te mijden. Een leven zonder Aspartaam is te bekomen door zowat alle lightproducten te weren.
© 2012 - 2024 Druide, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Water als natuurlijk geneesmiddelWater als natuurlijk geneesmiddelWat maar weinig mensen weten is dat één van de belangrijkste en meest voorkomende stoffen op aarde -de vloeistof water-…
Waarom te zout eten slecht voor je gezondheid isTe veel zout in je eten is ongezond, we weten het allemaal. Maar zout heeft ook goede functies voor je lichaam. Zo wordt…
Water drinken om gezond te blijvenWater drinken om gezond te blijvenWat je met water al niet kunt doen. Afwassen? Ramen zemen? Ja inderdaad. Maar, wist je dat ons lichaam, dat voor 65% uit…
Wat kan je doen met zoutZout is lekker voor over de patatjes of om extra smaak te geven aan de soep, maar wist je dat er zoveel andere doeleinde…

Alles over de lindeboom"Er schuilt meer in het hart van de linde dan de bijl bloot maakt, schreef Aart Van Der Leeuw". En inderdaad, de linde i…
Kruidenthee voor aambeienAambeien, uitgezakte kluwen van kleine gezwollen bloedvaatjes die irritante jeuk, en branderig gevoel veroorzaken. Hier…
Bronnen en referenties
  • Water, het goedkoopste medicijn van Dr. F. Batmanghelidj
Druide (23 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.