Een gezin runnen als je zelf ADHD hebt

Als je een gezin hebt, huisvrouw bent, en moeder bent van een of meer kinderen, is dat een beroep op zich. Je werk is nooit klaar, en je hebt de drukste baan die er bestaat. Je hebt het gevoel dat je achter de feiten aanrent, tot het je duidelijk wordt waardoor dat komt. Op een dag kom je erachter dat je ADHD hebt.

Hoe kom je erachter of je ADHD hebt?

Als een (of meerdere) van je kinderen ADHD blijken te hebben, krijg je te horen dat dit met erfelijkheid te maken heeft. Hierdoor kun je je gaan afvragen van wie jouw kind dit dan geërfd kan hebben. Je kijkt naar je partner en naar jezelf, en vraagt je af of je bij je ouders of schoonouders trekken van ADHD kunt ontdekken. Als de diagnose van je kind gesteld is, krijg je heel veel informatie over ADHD, en hoe je daar mee om kunt gaan. Soms kan het gebeuren dat ineens tot je doordringt, dat je dezelfde kenmerken vertoont die je kind heeft. Het kan best zijn dat je schrikt van je bevindingen. Je overweegt jezelf ook te laten testen op ADHD, en besluit om dat te doen. En dan bevestigt de uitslag van de test wat je al dacht, je hebt ook ADHD.

Omgaan met de diagnose

De diagnose komt misschien niet als een verrassing, omdat je altijd al het gevoel hebt gehad dat er "iets" anders was aan jou dan aan anderen. Aan de ene kant kun je je opgelucht voelen, omdat je nu eindelijk begrijpt wat er aan de hand is, aan de andere kant zit je ook met veel vragen. Soms kun je ook last hebben van een schuldgevoel, omdat het voelt als jouw "schuld" dat je kind of kinderen deze stoornis heeft. Natuurlijk is dit niet terecht, want je wist er niets van. Waarschijnlijk vallen er veel "puzzelstukjes"op hun plaats, en ga je begrijpen waarom sommige dingen jou niet lukken, die voor andere mensen zo eenvoudig lijken. Daarom krijg je het dus niet voor elkaar om regelmaat in je huishouden te krijgen! En daardoor ben je zo vaak spullen kwijt, of dingen vergeten te doen, die belangrijk waren! Het betekent dus ook, dat de regelmaat die je al die tijd probeerde voor elkaar te krijgen, echt niet gaat lukken. Je zult dus moeten accepteren dat je sommige dingen gewoon niet kunt.

Je moet structuur aanbrengen voor je kind(eren)

Als je kind ADHD heeft, is het heel belangrijk om structuur aan te brengen in het dagelijks leven. Dit geeft je kind houvast, en jij bent degene die daarvoor moet zorgen. Het probleem is alleen, dat dat nou precies is, wat je zelf niet kunt!
Hier zul je een oplossing voor moeten vinden, en waarschijnlijk hulp bij vragen. Het grote voordeel van zelf ADHD hebben, is dat je precies weet hoe je kind zich voelt, en wat moeilijk is voor haar of hem. Je zult dus ook goed kunnen aanvoelen, waar de "knelpunten" zitten. Vraag je partner, familie, of een kennis, je te helpen met het maken van een duidelijk dagschema voor je kind. Hang dit op een duidelijke plaats op, en gebruik het schema zelf ook. Koop een (aantal) notitie-blokken, en leg die overal neer waar je ze nodig zou kunnen hebben. Maak overal lijstjes van, en schrijf alles op! Zodra je ergens aan denkt, wat nog gedaan moet worden, schrijf het dan op. Maak er een gewoonte van om afspraken, data, telefoonnummers en alles wat maar onthouden moet worden, direct op te schrijven, zodat je het niet vergeten kunt. Buiten dat dit voor jezelf erg handig is, zullen je kinderen je dit zien doen, en waarschijnlijk overnemen van je. Als je merkt dat er bepaalde zaken zijn die echt niet willen lukken, vraag dan je partner (of iemand anders) je daarmee te helpen.

De voor- en nadelen van medicatie

Als je ADHD hebt, kun je er voor kiezen om medicatie te gaan gebruiken hiervoor. Ritalin is bijvoorbeeld een medicijn wat je kunt gaan innemen. Ritalin zorgt ervoor dat het "lawaai" in je hoofd minder wordt, en maakt het makkelijker om je op één ding tegelijk te kunnen richten. Dat kan natuurlijk heel prettig zijn, omdat je dan minder "chaotisch" bezig kunt zijn. Toch kan het ook heel "vreemd" aanvoelen, want je bent je hele leven je "drukke" hoofd gewent. Het is dus een kwestie van "uitproberen" of je je met medicatie beter voelt, of dat je daarmee toch teveel je "oude" zelf zult gaan missen.

Blij zijn met je ADHD

Hoewel het misschien vreemd klinkt om blij te zijn met een stoornis als ADHD, is dit toch niet zo gek. Mensen met ADHD zijn leuke mensen! Ze zijn welbespraakt, humoristisch, spontaan en zitten vol met goede ideeën. Vaak hebben ze briljante ingevingen, en "barsten" van de energie. Kijk dus vooral naar je talenten, je goede kwaliteiten, en vergeet vooral niet af en toe te lachen om jezelf!
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ADHD verzonnen?ADHD verzonnen?Gedragssymptomen die verband lijken te hebben met ADHD worden al sinds 1902 beschreven. Toch is het pas in 1990 met behu…
De diagnose ADHDADHD'ers zijn overal tegenwoordig, het lijkt een trend te zijn. Wat is er nou eigenlijk nodig voor de diagnose ADHD?
ADHD, boeken voor kinderen, volwassenen en leerkrachtenADHD, boeken voor kinderen, volwassenen en leerkrachtenEr zijn tientallen boeken over ADHD te koop of te leen in de bibliotheek. Prentenboeken voor de allerkleinsten, voor jon…
Wie heeft ADHD?Vrijwel zonder uitzondering zijn cijfers over hoeveel mensen een ziekte of afwijking hebben gefundeerde schattingen. In…

Relatie: tegenpolen trekken elkaar aanRelatie: tegenpolen trekken elkaar aanVeel mensen kennen mogelijk de Engelstalige benaming misschien beter, namelijk “Opposites Attract”. Dit terwijl je eerde…
Geen zin in seks door depressieve gevoelensGeen zin in seks door depressieve gevoelensEr zijn veel mensen die een periode meemaken waarin ze geen zin hebben in het bedrijven van de liefde omdat het libido i…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 30-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.