Wie heeft ADHD?

Vrijwel zonder uitzondering zijn cijfers over hoeveel mensen een ziekte of afwijking hebben gefundeerde schattingen. In het geval van ADHD kunnen we alleen met zekerheid zeggen dat het percentage kinderen dat de ziekte krijgt overal hetzelfde is, ongeacht waar ze wonen, of ze arm of rijk zijn, en uit welke cultuur ze komen. Maar in landen waarin de gezondheidszorg en het onderwijs minder goed ontwikkeld zijn, is de kans dat ze voor de aandoening behandeld worden kleiner. In de VS is het aantal recepten dat door artsen wordt geschreven voor medicijnen die ADHD behandelen in de jaren ‘90 van de 20ste eeuw vervijfvoudigd. Dit komt deels doordat artsen beter worden in het herkennen van de symptomen, waardoor nu bij meer kinderen de diagnose wordt gesteld, en deels doordat patiënten tot in hun volwassen leven de medicijnen blijven gebruiken.

De meeste cijfers over ADHD zijn afkomstig uit de VS, maar er zijn ook belangrijke onderzoeken uitgevoerd in andere landen, waaronder Australië, Brazilië, Canada, Chili, China, Duitsland, India, Indonesië, Israël, Nederland, Nigeria, Porto Rico, Thailand en het Verenigd Koninkrijk.

Hoeveel kinderen hebben ADHD?

De geschatte aantallen worden steeds groter. Een veilige schatting is waarschijnlijk vier of vijf kinderen op de honderd in de leeftijd van vier tot veertien jaar (voorzichtige schattingen zeggen drie op de honderd).

De schattingen variëren enorm, deels doordat de checklist van symptomen aan de hand waarvan de diagnose wordt gesteld niet in alle landen hetzelfde is. De schattingen variëren ook doordat wat artsen ‘normaal’ gedrag vinden, varieert. Zo wordt wat Japanse en Amerikaanse artsen als een normaal niveau van hyperactiviteit beschouwen, door Chinese en Indonesische artsen als een uitzonderlijk niveau gezien.

Een kind heeft ongeacht uit welk land of welke cultuur hij of zij komt dezelfde kans om ADHD te krijgen.

Meisjes en jongens

Meer jongens krijgen de diagnose ADHD dan meisjes - veel meer. De precieze getallen variëren, maar de diagnose wordt bij minstens drie keer zoveel jongens als meisjes gesteld, en misschien wel bij zes keer zoveel. Sommige deskundigen denken dat dit deels komt doordat de aandoening bij meisjes moeilijker te herkennen is, omdat ze meestal minder hyperactief zijn.


Hoeveel volwassenen hebben ADHD?

Uit de weinige studies die kinderen met ADHD tot in hun volwassen leven hebben gevolgd, is gebleken dat drie kwart van de patiënten als volwassene de symptomen nog heeft. Symptomen, zoals hyperactiviteit, worden met het ouder worden minder hevig, en degenen die behandeld zijn, hebben strategieën geleerd en gebruiken medicijnen. Maar de aandoening kan niet volledig verholpen worden.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…
Behandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetBehandel ADHD op de natuurlijke manier met een ADHD dieetIndien je op zoek bent naar een alternatieve behandeling tegen ADHD, kun je overwegen om het voedingspatroon enigszins a…
ADHD behandelen met medicatieADHD behandelen met medicatieADHD is een psychiatrische aandoening waarbij men problemen met de aandacht en hyperactiviteit heeft. ADHD behandelen me…
De diagnose ADHDADHD'ers zijn overal tegenwoordig, het lijkt een trend te zijn. Wat is er nou eigenlijk nodig voor de diagnose ADHD?

ADHD: symptomen en gedragingenMensen met ADHD kunnen dromerig of energiek zijn. Dit komt doordat de vier voornaamste gedragingen die de aandoening ken…
Wat is Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)?ADHD is een afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Letterlijk vertaald betekent dit aandachtstekort-sto…
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.