Kiezen tussen twee liefdes

Kiezen tussen twee liefdes Je houdt van allebei. Je bent verliefd op allebei. Je voelt je compleet machteloos omdat je niet in staat schijnt te zijn tot het nemen van een beslissing. De periode voor het daadwerkelijk nemen van een besluit is gevuld met verwarring, twijfel en soms zelfs met wanhoop. Een van de allerkrachtigste machten van een mens is het maken van een keuze! Hoe moeten we een keuze maken? Waar moeten we aan denken en wat in overweging nemen?

Opmerkelijk

Wel eens beseft/opgemerkt dat de twee mannen en/of vrouwen waar je verliefd op bent heel veel op elkaar (innerlijk) lijken? Dat bemoeilijkt het maken van een keuze. Ze lijken te veel op elkaar. Of juist het tegengestelde is waar:
De twee liefdes in je leven zijn elkaars tegenpolen. De voldoening aan behoeftes die je van beidden krijgt maakt jouw leven juist compleet. Dat bemoeilijkt het maken van de keuze.

Rationele keuze, alle voors en tegens tegen elkaar afwegen:

Je zou je een paar dingen kunnen gaan afvragen:
 • Kan je met allebei praten? Echt praten? Emotionele onderwerpen, maar ook over de politiek? Over jouw interesses en hobby´s? Toont hij/zij belangstelling in jouw interesses en hobby´s?
 • Kan je bij allebei uithuilen?
 • Kan je bij allebei gieren van het lachen?
 • Voel je bij allebei op je gemak?
 • Stellen ze je allebei gerust?
 • Zijn ze er allebei voor je tijdens crisis momenten?
 • Zijn ze allebei behulpzaam en zorgzaam?
 • Hebben ze allebei een eigen leven?
 • Zijn ze allebei onafhankelijk of juist afhankelijk?
 • Heerst er harmonie?
 • Kan je bij allebei een leven voorstellen dat je samen gaat delen voor de rest van je leven?

Wat trekt je aan?

Wat is het precies wat je nu zo aantrekt en/of bewonderd van de twee liefdes? Is het iets wat je zelf mist in je leven? Iets wat je te kort bent gekomen? Voel je je daardoor compleet? Of maakt het dat het je bijzonder maakt? Gewaardeerd?

Wat is belangrijk voor je in een relatie?

Welke eigenschappen zou je partner moeten hebben of aan moeten voldoen? Niet alleen de leuke eigenschappen van dit moment, maar ook de eigenschappen over een paar jaar, als de verliefdheid wegebt. Concentreer je goed wat je echt belangrijk vindt binnen een relatie. Onvoorwaardelijke steun? Trouw? Harmonie? Gelijkwaardige partners?

Wat is belangrijk voor je in het leven?

Wat zijn de diepste behoeftes voor je, voor dit moment maar ook voor in de toekomst? Welke levensbehoefte streef je na? Besef altijd dat een gemis aan een behoefte nooit kan worden opgevuld door een ander! Concentreer je goed op wat je echt belangrijk vindt in het leven. Gelukkig zijn? Gezond zijn? Genieten van het leven? Geldzaken op orde? Een gezin stichten? Carrière maken? Eigen baas worden? Beroemd worden?

Sleur en de klad komt in elke relatie, vroeg of laat, voor

Ook met een nieuwe liefde, hoewel het op het moment vrijwel onmogelijk lijkt, komt vroeg of laat de sleur om de hoek kijken. Alles wordt ooit saai. Heeft je nieuwe liefde genoeg eigenschappen om ook tijdens de sleur waardevol voor je te zijn?

Echt ongelukkig zijn binnen een relatie

Niemand wordt gelukkig van een relatie waar je echt ongelukkig bent met je vaste partner. Als de relatie zo slecht is dat je zelfs geen enkele behoefte en/of motivatie meer voelt en kan opbrengen om er aan te werken, wees dan eerlijk tegen jezelf en tegen je partner, en stap op.

Intuïtieve keuze

Je weet direct welke keus je moet maken. Je voelt aan dat dat de juiste keus is, zonder dat je daadwerkelijk zou kunnen verklaren waarom je die keus maakt.

Twijfel je?

Bij twijfel: niet doen! Je twijfelt niet voor niets!

Verdriet

Kies je voor jezelf? Voor jouw eigen geluk? Voor de rest van je leven? Of laat je jezelf afschrikken door het eventuele verdriet van een van de liefdes? Als je een keuze moet maken, zal je altijd een van de twee verdriet doen. Dat mag niet de reden zijn dat je geen keuze maakt! Zo houdt je het conflict tussen jullie drieën in stand, niemand wordt er vrolijk van en je ondermijnd jouw eigen recht op geluk. Wees eerlijk! Vooral tegen jezelf! Jij hebt recht op geluk, maar de andere twee liefdes in jouw leven hebben net zo recht op geluk. En op de waarheid! Speel geen spelletje met andermans gevoelens, respecteer elkaars gevoelens.

Hoe zit het met de ander?

Als je tot het maken van een keus komt, weet je dan heel zeker dat die ander ook voor jou zal kiezen? Of ging het die ander slechts om de strijd, om de kick om te winnen? Houdt die persoon netzo veel van jou als jij van hem/haar?

Vraag een ander om advies, ga niet af op zijn en/of haar advies!

Als je een ander betrekt bij het maken van een beslissing, luister zorgvuldig naar die ander, maar wees er zeker van dat alleen jij in staat bent om daadwerkelijk de keuze te maken. De keuze moet jouw keuze zijn.
© 2009 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Onmogelijke liefdes en onbereikbare liefdeOnmogelijke liefdes en onbereikbare liefdeVeel mensen hebben een onmogelijke liefde in hun leven. De pijn die een onmogelijke liefde veroorzaakt is hartverscheure…
Ik wil vreemdgaanIk wil vreemdgaanJe wilt vreemdgaan, dit kan doordat jullie uit elkaar zijn gegroeid, verliefdheid, wraak, eenzaamheid, sleur, stress. Er…
Kenmerken en verschillen in de liefdeHet gevoel van liefde en verliefdheid heeft iedereen wel eens ervaren. Voor veel mensen is het echter een raadsel waar l…
Een vaste relatie, maar verliefd op een anderEen vaste relatie, maar verliefd op een anderHet kan iedereen overkomen: verliefd worden op een ander terwijl je een vaste relatie hebt. Maar hoe ga je met deze verl…

Speeddaten: hoe belangrijk is de advertentie?Speeddaten: hoe belangrijk is de advertentie?Speeddaten is een fenomeen in de datingwereld dat steeds meer aan populariteit wint. Speeddaten kost - in tegenstelling…
Sporen van een vreemdgangerSporen van een vreemdgangerIedere vreemdganger laat bewust of onbewust sporen na. Afhankelijk hoe alert de trouwe partner is, zal vroeg of laat het…
Bronnen en referenties
 • Mira Kirschenbaum – Verliefd op een ander

Reageer op het artikel "Kiezen tussen twee liefdes"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Kees, 25-07-2017 00:31 #5
Een jaar geleden ben ik uit elkaar gegaan. Na vier maanden ontmoette ik de liefste vrouw van de wereld. Zij was alles waar ik op zoek naar was. Mijn ex had me gepijnigd. Ik haar. Via via kwam ik erachter dat mijn ex een relatie had die ze voor iedereen verborg. Ook voor haar kinderen. Toevallig spraken we elkaar. Vroeg of ik langs bij haar wilde komen. Al het verdriet van haar vertrek kwam naar boven. We belandden in bed. In elkaars armen. Zij maakte het uit met haar relatie omdat ze nooit mij had kunnen vergeten. Ik deed hetzelfde om met haar verder te gaan. De twijfel sloeg snel toe. Ik hou van beiden maar welke kies ik zonder er 1 te pijnigen? Uiteindelijk resultaat is dat ik ze beiden kwijt ben. Ik heb moeten liegen. Kon het niet om ze pijn te doen nog steeds niet. Het werd een chaos. Ik weet wie ik wil. Maar het zichtbare verdriet bij de andere die ik dit moet vertellen breekt me. Het is gemeen naar beiden. Ben nooit in zo een situatie gekomen. Het is te zwaar. Voelt als een marteling. Ik hou van beiden en kan ze geen van beiden loslaten.

Dan, 18-02-2017 02:28 #4
Theo,
Ik hoop dat het beter met je gaat en dat je uit je problemen bent gekomen. Ik heb precies hetzelfde probleem. Ik ben al 8 jaar samen met de vrouw van wie ik houd maar ik ken het andere meisje al 5 jaar van wie ik sinds 3 jaar houd. Ze zijn allebei perfect, zo mooi, zo geestig, zo lief en zo goed om mee te praten. Ik kan niet kiezen. Ik wil met hun beiden zijn maar dat kan nooit gebeuren. Voor zover ik zie is er geen uitweg.

S., 06-11-2016 15:18 #3
Ik heb al een tijdje een relatie met een jongen we zijn ondertussen al eens 4 maand uit elkaar geweest omdat hij loog en teveel alcohol dronk… hij wou me terug en ik heb hem die kans ook gegeven maar ik denk dat hij nog steeds niet echt eerlijk is. ik heb paar weken geleden iemand anders leren kennen waar ik echt goed met kan praten enzo maar nu wil hij meer met me. ik kan echt geen keuze maken het is zo moeilijk. :-( tis allemaal zo moeilijk moet ik een relatie van 5jaar opgeven voor iets nieuw? Ik weet het niet meer

Theo, 21-09-2014 14:47 #2
Ja ik hou van 2 vrouwen en heb daarbij een keuze gemaakt. Het begin, eerlijk alles vertellen is het mooiste maar ook zeker het zwaarste wat er is. Ik heb het gedaan en dan komen de problemen.
Mijn vrouw… Hoe kan je nu van een andere vrouw houden als je ook van mij houd?
Ik weet alleen dat mijn hart heeft gesproken. Ik heb geen fouten dingen gedaan, ben niet vreemd geweest, heb de andere vrouw ook altijd eerlijk verteld dat ik niet vreemd zal gaan en/of mijn vrouw zal verlaten.
Ik beschouw ze als een vriendin waar ook ook heel veel van hou, mee wil praten, mee wil wandelen met de hond. Ik ben overal eerlijk in naar beiden en toch krijg ik geen vrede in mijn huwelijk terwijl ik dat toch wil. Mijn hart stoppen kan ik niet. Ik heb een keuze gemaakt waarbij ik de liefde voor beide blijft koesteren. Maar toch, hoe kan ik dit oplossen, hoe kan ik mijn vrouw terug rustig krijgen. In mijn ogen is dit alles gedragen door jaloersie. Waarom moet een ander altijd bepalen wat goed of verkeerd is. Overal waar je hierover iets leest schrijft altijd dat het fout is, dat het niet klopt dat er een tekort is aan iets. Waarom is er nergens iets over het feit dat het wel kan om liefde te voelen voor 2 of meerder vrouwen.Wat is er verkeerd aan eerlijke gevoelens. Ben reuze benieuwd naar reacties.

M., 11-09-2013 09:57 #1
Ik zit in een moeilijke periode en kan echt geen keuze maken. De ene zit momenteel in een psychiatrische instelling en heb ik heel veel mee doorgemaakt wat ons sterk maakt. Maar hij heeft ook veel kapot gemaakt bij mij en men familie. De ander is een heel lieve en zachte kerel die ik net na de opname van de 1ste heb ontmoet. Hij heeft veel voor me over en maakt veel tijd voor me over. Hij kent mijn historie dus weet waar ik sta. Voor wie moet ik kiezen? 'the bad boy' in de instelling die de familie niet meer wil maar me wel heel hard nodig heeft en veel om me geeft en wilt veranderen voor me of de andere die mijn verleden accepteert en met mij een nieuwe toekomst wilt opbouwen. Moeilijke keuze.

Infoteur: Roberta
Laatste update: 10-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 5
Schrijf mee!