Ben je tevreden met je relatie?
Hoe bepaal je voor jezelf of je tevreden bent met je partner en met je relatie? Enkele vragen die je jezelf zou moeten stellen om te bekijken of je relatie jou nog voldoening geeft. Kan je een relatie veranderen? Zijn karakterverschillen dodelijk voor je relatie of moet je juist leren ze te accepteren en compromissen sluiten? Ben jij nog tevreden met je relatie? Een overzicht:
Tevreden zijn met je relatie, een kenmerk:
Wanneer iemand tevreden is over zijn relatie, neemt zijn loyaliteit ten opzichte van zijn partner en zijn relatie toe.
Wanneer ben je tevreden met je partner en je relatie?
Iemand is tevreden met zijn partner en met zijn relatie als zijn verwachtingen overeenkomen of zelfs overtroffen worden die men voor ogen heeft hoe zijn partner en relatie zou moeten zijn.
Wanneer ben je ontevreden met je partner en je relatie?
Iemand is ontevreden over zijn partner en zijn relatie als zijn verwachtingen die men voor ogen heeft hoe zijn partner en zijn relatie zou moeten zijn niet schijnen te kloppen met de realiteit. Aan zijn verwachting wordt niet voldaan.
Verwachtingen binnen de relatie
Iedereen weet van zich zelf of je ontevreden bent over je partner en je relatie. De vraag is, ligt dat nu aan je partner of aan je zelf? De ander de “schuld” geven is gemakkelijker dan de hand in eigen boezem steken. Een aantal vragen overdenken om te bekijken of de verwachtingen die je hebt van een relatie realistisch zijn of gebaseerd zijn op een illusie, zouden kunnen zijn:
- Ben jij zelf een ideale partner?
- Accepteer je dat er verschillen zijn tussen jou en je partner?
- Heb je zelf nog een eigen leven of draait alles om je partner en je relatie?
- Sluiten jij en je partner gemakkelijk compromissen binnen je relatie?
- Waardeer je je partner en je relatie?
- Luister je nog naar je partner?
- Praat je nog met je partner?
Karakterverschillen
Iemand veranderen is onmogelijk. Ook niet in de naam van de liefde. Het zal niemand lukken iets te veranderen aan het karakter van de partner. Verschillen van de ander moet je accepteren. Leer om te gaan met verschillen of sluit compromissen. Laat verschillen van de partner of karakterverschillen in eerste instantie niet het geluk binnen de relatie in de weg staan.
Verschillen zijn te groot binnen de relatie
Iemand kan te verschillend zijn binnen de relatie met de partner, dat het een heuse struikelblok gaat worden binnen de relatie. Bijvoorbeeld: de een wil perse kinderen, de ander niet. Of: de een wil perse emigreren, de ander niet. Een aantal vragen overdenken om te bekijken of de verschillen tussen jou en de partner onoverkomelijk zijn of dat er nog een oplossing gevonden kan worden, zouden kunnen zijn:
- Ben je nog in staat om compromissen te sluiten?
- Dwing je jouw eigen wensen op aan de partner?
- Accepteer je de wensen van de partner?
- Weiger je de wensen van de partner?
- Hoe hoog – of laag – ligt jouw gevoeligheidsgrens tov de wens van de partner?
- Vallen de verschillen nog net binnen of net buiten de verwachtingen die je hebt tov de relatie?
- Geef jij je eigen behoefte duidelijk aan binnen de relatie?
- Communiceer je goed met de partner?
Partnerkeus
Een grote factor van ontevredenheid binnen je relatie kan veroorzaakt worden door het feit dat er een serieuse twijfel is ontstaan over de keus van je partner. Deze twijfel kan grote ontevredenheid veroorzaken binnen je vaste relatie!
Twijfel: is mijn partner de juiste?.
Wat wil je zelf?
Tevreden zijn met je partner en met je relatie draait grotendeels om jezelf. Hoe sta jij in het leven? Wat wil jij in het leven? Blijf je dromen over een ander leven? Heb je zelf nog een eigen leven of draait alles om de partner en de relatie? Blijf je vanuit een minderwaardigheidsgevoel te veel geven binnen een relatie? Blijf je lijdzaam wachten op betere tijden binnen de relatie of ga je stappen ondernemen?
Zeg wat je wil binnen de relatie
Wees duidelijk. Zeg wat je wil binnen de relatie. Zeg wat je verlangens, wensen en verwachtingen zijn. Cijfer jezelf niet weg. Om samen te kunnen groeien binnen de relatie moet de ander op z´n minst weten wat de verwachtingen zijn van jouw kant. De mythe dat liefde alles oplost binnen een relatie, bestaat niet. Je moet duidelijk formuleren wat je wil, je moet er moeite voor doen. Om er vervolgens er samen voor te gaan!
Kan een relatie veranderen?
Als jij en je partner samen iets vreselijks of juist iets bijzonders meemaken, een sterfgeval, een geboorte, of een vakantie, kunnen deze gebeurtenissen jullie weer samen brengen. Er is een nieuwe band ontstaan die nieuwe gevoelens voor elkaar oproepen.
Voorziet een relatie in alle behoeften?
Binnen de relatie met de partner zou het heerlijk zijn als aan alle behoefte van de partners zou worden voldaan. Behoeftes zoals:
- Liefde,
- Waardering,
- Vriendschap,
- Steun,
- Samen veel tijd doorbrengen,
- Begrip,
- Respect,
- Veiligheid,
- Goede gesprekken.
Wat als de relatie niet voorziet in alle behoeftes?
Niemand is perfect. Iedereen heeft wel eens een slechte dag. Ook jij. Ook de partner. Heel vaak binnen de relaties kunnen de partners niet aan alle behoeftes van de ander voorzien. Bedenk welke behoeftes voor jou echt noodzakelijk zijn. De kern van jouw verwachtingen van een relatie mag niet ontbreken. Andere behoeftes, die niet worden of kunnen worden voldaan door de partner, kan altijd gezocht worden bij vrienden. Maak echter altijd duidelijk aan de partner welke behoeftes voor jou belangrijk zijn.
Zelfdiagnose of je een goede relatie hebt:
Een paar overdenkingen om te bekijken of je een goede relatie hebt, zouden kunnen zijn:
- 1. Is er intimiteit tussen jullie 2? Maken jullie tijd vrij voor elkaar? Wordt er gelachen, emoties en belevenissen gedeeld? Is er nog sprake van een seksuele band?
- 2. Hoe gaan jullie als partners om met conflicten? Worden ze weggedrukt of worden ze actief aangepakt?
- 3. Geven en nemen beide partners evenveel? Investeren ze samen in de relatie? Werken ze aan de relatie?
- 4. Communiceren jullie goed met elkaar? Hebben jullie goede gesprekken en kunnen er wensen, ideeën, gevoelens en verwachtingen worden geuit?
- 5. Leven jullie als een klassiek rollenpatroon? Pinnen jullie elkaar vast op dat klassieke rollenpatroon?
- 6. Is er een evenwichtig balans in de verhoudingen van macht? Kunnen jullie als partner jezelf zijn binnen de relatie of moet je op de tenen lopen om het de ander naar de zin te maken?
- 7. Zijn de relatiegrenzen gezond? Hebben beiden partners een gezond contact met de buitenwereld? Hebben beide partners goede vrienden en sociale bezigheden? Dwingt de ene partner de ander iets tegen zijn/haar wil op?
- 8. Hoe is de relatie tot nu toe verlopen? Hebben jullie tegenslagen samen overwonnen? Hebben jullie samen dieptepunten overwonnen? Hebben jullie samen genoten van de hoogtepunten? Is de relatie keer op keer verbroken geweest?
Fysiek geweld binnen een relatie
Fysiek geweld binnen de relatie kan per ongeluk een keer voorkomen. Kan! Als fysiek geweld frequent en vaak voorkomt binnen de relatie, wordt dat vaak angstvallig verborgen gehouden voor de buitenwereld. Geweld is altijd zinloos. Besef heel goed: Liefde hoort geen pijn te doen!
Stoppen met je relatie?
Niemand kan voor iemand gaan beslissen of je een relatie moet gaan beëindigen. Het moet jouw eigen beslissing zijn of je door wil gaan met je partner of dat je wil stoppen met je relatie. Een bemiddeling met een relatietherapeut zou nog een goede optie kunnen zijn. Enkele vragen die je jezelf zou kunnen stellen of je nu door moet gaan of juist moet stoppen met je relatie, zouden kunnen zijn:
- Welke “fouten” van je partner kan je vergeven?
- Vermoed je dat de dingen die je dwars zitten (n)ooit zullen verbeteren?
- Worden beloftes keer op keer verbroken?
- Als je blijft: wordt het dan beter of slechter?
- Als je gaat: wordt het dan beter of slechter?
- Zou je je opgelucht voelen als je weg gaat?
- Liegt je partner keer op keer?
- Gaat je partner vreemd?
- Gaat je partner emotioneel vreemd?
- Is je partner (bewust) over een grens gegaan?
- Hoe ziet jouw toekomst er uit? Komt je partner voor in jouw toekomstplannen?
- Is je relatie met je partner echt hopeloos?
- Geeft je relatie je nog enige voldoening?
Lees verder