Ontrouw: adviezen van 'infidelity expert' Ruth Houston
Ontrouw hakt er diep in. Wanneer je erachter komt dat degene van wie je houdt iets met een ander heeft gehad, denk je vermoedelijk dat het nooit meer goed komt. Toch zegt ontrouw-expert Ruth Houston desgevraagd dat je relatie nog te redden kan zijn. Dat kost wel pijn en moeite – voor beide partijen. Meer over het impact van vreemdgaan op je relatie, de overlevingskansen, en tips van Ruth Houston om je relatie tegen het licht te houden.
Als een van de partners in een relatie vreemd is gegaan, ligt er een potentiele bom onder je relatie. De bedrogen partij ervaart wrok, vernedering, woede, en vooral geschokt vertrouwen en pijn. De meest impulsieve reactie die een mens heeft als zij of hij zich bezeert, is wegwezen. Vertrekken uit een relatie die niet was wat je gedacht had, voorkomen dat je nog meer pijn moet lijden. Ook speelt een rol het uitleven van je behoefte om via deze stap je eigenwaarde toch nog enigszins te redden, en de ander te treffen. Toch is de eerste impuls, zoals vaak, niet per se de beste. Het is aan te raden om eerst enigszins tot kalmte te komen, en de eerste schok te laten bezinken. Wanneer je vervolgens de harde arbeid begint om tot een besluit te komen, doe je dat in een meer redelijke en evenwichtige staat.
Hoe staan we ervoor?
Feitelijk is je eerste aandachtspunt niet het vreemdgaan zelf, maar je relatie. Door zo nuchter mogelijk te bekijken hoe jij en je partner ervoor staan, kun je inschatten wat er te redden valt. Was de weerstand die je relatie had tegen een buitenstaander ondergraven, door fundamentele problemen zoals het feit dat een van jullie of wellicht beiden eigenlijk niet zo veel interesse meer had in de relatie, of de belangstelling voor de ander als persoon tanende was? Of zat je in een gevarenzone vanwege minder diepgaande factoren wat het fundament van je relatie betreft? Bijvoorbeeld de behoefte aan spanning die de beruchte midlife-periode oplevert, of de sleur die na tien jaar een beetje ongemerkt in de relatie was gekomen? Ook kan het vreemdgaan in de hand zijn gewerkt doordat een van de partners nauwelijks of geen tijd voor de ander had, vanwege bijvoorbeeld drukte op het werk of een andere omstandigheid dat alle aandacht in beslag nam. Identiteitsproblemen kunnen bij hebben gedragen; het kan verleidelijk zijn om de Casanova uit te hangen als je een beetje begint te twijfelen of je partner je nog wel sexy vindt.
Genoten we nog?
Kortom, bekijk de achtergronden van het vreemdgaan als een persoonlijke aangelegenheid. Als je diep in je hart beseft dat er weinig belangstelling voor de relatie over is bij jou of allebei de partners, of als je duurzaam uit elkaar gegroeid bent, is dat geen gunstig teken voor het voortbestaan van je relatie. Maar veel vaker is het een kwestie van tijdelijke factoren, of draait het om een verwaarloosd aspect dat je binnen je relatie zou kunnen verbeteren. Aandacht, genieten van de dingen die je samen doet, tijd aan elkaar besteden, dat zijn dingen waar iets aan te doen valt. Wat daarbij wel van vitaal belang is, is de vraag of jij en je partner na goed innerlijk beraad bereid zijn tot de grote inspanning die het redden van je relatie vergt.
Kenmerken van een levensvatbare relatie
De Amerikaanse Ruth Houston is regelmatig op tv en radio als expert op het gebied van affaires. Ze schreef diverse artikelen en boeken over het onderwerp, onder andere het boek ‘Is he cheating on you?’ Ruth Houston vertelt dat een relatie die kans heeft om het te redden, voldoet aan bepaalde kenmerken. Ruth: “De basiseigenschappen waarnaar je zoekt zijn allereerst eerlijkheid, geduld, volharding, en de oprechte wil om bij elkaar te blijven en met hard werken je relatie te redden.” Die laatste voorwaarde is helaas niet vanzelfsprekend. Ruth: “Lang niet ieder stel blijkt bereid om het werk dat nodig is om een relatie te redden, ook daadwerkelijk te doen. Geef je er rekenschap van dat je allebei voor een lange tijd geduldig, op het hardnekkige af, bezig zult moeten zijn met het herstellen van je relatie. Hoe groot je goede wil ook is en hoe goed je daarbij ook vordert, je zult in dat proces regelmatig met tegenslagen en dips te maken krijgen.” Natuurlijk is het niet mogelijk om voor alle relaties één termijn te geven, maar globaal moet je erop rekenen dat je met het proces om je relatie in elk geval weer redelijk op de rails te krijgen, al gauw zo’n twee jaar bezig bent.
Weggaan of niet
Er bestaan opvallende onderzoeksresultaten over vreemdgaan, die aangeven dat slechts tussen de 1,5% en 3% van alle mensen die vreemd zijn gegaan, ook echt bij haar of zijn partner weggaan. Ofwel, als jij te maken hebt gehad met een vreemdgaande partner maar toch nog een kans wilt wagen, heb je een erg grote kans dat je partner dezelfde wens heeft. Heb je eenmaal die duidelijkheid, dan is het tijd om de eerste stappen te zetten. Ruth Houston: “Allereerst moet er pijnlijke duidelijkheid komen. Het feit dat er iemand is vreemdgegaan, moet boven tafel komen. Het feit dat vreemdgaan niet goed te praten is, en dat het vertrouwen van de partner is beschaamd, moet ronduit uitgesproken worden. Degene die vreemd is gegaan, moet de omgang met de derde persoon totaal beeindigen. Als dat heel moeilijk is, bijvoorbeeld vanwege het feit dat de betrokkenen samen werken, moet je er in elk geval voor in kunnen staan dat elk niet-zakelijk contact voortaan strikt wordt vermeden.” Geen ontkenning of excuses voor het vreemdgaan mogen meer voorkomen, beide partners betrachten eerlijkheid. Het vreemdgaan staat dus, kortom, in het volle daglicht. Deze eerlijkheid mag pijnlijk en misschien zelfs ontluisterend zijn, maar het is wel de grondslag voor een kansrijk herstel van je relatie.
Dit is een bewerking van een deel van een artikel dat ik enkele jaren geleden schreef voor het maandblad Santé. Meer over Santé op www.santeonline.nl