Bindingsangst treft mannen én vrouwen

Bindingsangst treft mannen én vrouwen Hoewel het vaak mannen wordt verweten hebben vrouwen evenveel last van bindingsangst. Bindingsangst is een hevige angst voor een langdurige relatie. De redenen voor die angst zijn verschillend maar vaak wordt het verlies van vrijheid als eerste genoemd. Toch is er vaker een diep onderliggend probleem bij zowel mannen als vrouwen: angst om verlaten te worden.

Inhoud


Ik wil echt wel maar ik val altijd voor de verkeerde

Ooit een vriendin horen verzuchten dat ze altijd voor de verkeerde man valt? Dat alle leuke mannen bezet zijn? Dat de mannen die ze kent alleen maar uit zijn op een ‘one night stand’ en dat die ene leuke vent net aan het verhuizen is naar de andere kant van het land? Misschien heeft ze wel last van bindingsangst

De symptomen van bindingsangst:
  • tot nu toe alleen korte relaties, of ‘knipperlichtrelaties' zodra het serieus wordt zijn ze weg
  • problemen met intimiteit
  • relaties met mannen of vrouwen die niet beschikbaar zijn
  • eist perfectie van een partner
  • zal bewust proberen de ander te kwetsen om een relatie te kunnen verbreken

De symptomen zijn bij zowel mannen als vrouwen. Die angst voor een vooral emotionele binding kan zo hevig zijn dat je het een fobie kunt noemen. Kies voor de mannen of vrouwen die onbereikbaar zijn, stel onmogelijke eisen en je blijft alleen. Maar waarom kiest iemand voor die weg? Wanneer je een relatie aangaat met iemand ben je kwetsbaar, stel je voor dat ik in de steek wordt gelaten of bedrogen, stel je voor dat het me alleen maar verdriet gaat doen. Beter is het dan om relaties aan te gaan met partners die ook het liefst geen binding willen, het onmogelijke eisen van een partner of hem of haar verdriet doen, zie je wel, een relatie is niets voor mij! Wat je echt zegt? Doe mij alsjeblieft geen verdriet!

Waar komt bindingsangst vandaan?

De achtergrond van bindingsangst kan per persoon verschillen, daarnaast is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Er zijn wel enkele gemeenschappelijke kenmerken:

Persoonlijkheid

Waar de één zich onmiddellijk en zonder reserves in een relatie 'werpt' kijkt de nader liever de kat uit de boom. Een relatie aangaan is soms een risico, je binden aan iemand kan ook uitlopen op een kleine persoonlijke tragedie. Verlegen mensen hebben meer moeite met het aangaan van relaties dan assertieve persoonlijkheden. Hoe hoog zijn je verwachtingen? Hoog in die eerste tijd. Voor de meer teruggetrokken en verlegen personen kan dit een enorm obstakel opleveren. Niemand is perfect, alleen soms lijkt dat wel zo in die eerste 'roze wolken' weken. Hier speelt vooral een minderwaardigheidscomplex een rol. Wanneer je bang bent dat een ander ook je 'tekortkomingen' ontdekt ga je liever niet voor een langdurige relatie.

Ervaring

Mensen die zijn opgegroeid in een stabiele gezinssituatie met een hechte groep mensen om zich heen zullen eerder geneigd zijn een langdurige relatie aan te gaan dan mensen die dit niet hebben gehad. Als kind bouwen we het vertrouwen in relaties op en wanneer dat in die cruciale tijd is beschaamd is een relatie als volwassene vaak moeilijker. Maar ook ervaringen als volwassene kunnen een sterke bindingsangst opleveren. Wanneer je je ooit met hart en ziel in een relatie hebt gestort en je bent bedrogen of in de steek gelaten dan is het aangaan van een volgende relatie soms een hele stap.

Ik wil vrij zijn

Het wordt mannen verweten maar steeds meer vrouwen geven het ook als een goede reden om geen langdurige relatie aan te gaan. Sommige mannen kunnen zich niet voorstellen dat ze hun hele leven gelukkig kunnen zijn met één vrouw. Daarnaast denken ze dat een hechte relatie funest is voor hun persoonlijke vrijheid. Geen avonden meer stappen met vrienden, geen voetbalzender en vooral altijd rekening moeten houden met een ander.Vrouwen willen zich vooral eerst richten op een opleiding en carrière. Eerst zorgen voor financiële onafhankelijkheid en dan voor een relatie.

<STRONG>I</STRONG>-<STRONG>L</STRONG>ove-<STRONG>Y</STRONG>ou / Bron: Mattes, Wikimedia Commons (Publiek domein)I-Love-You / Bron: Mattes, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Vrouwen vs mannen

Acht van de tien mannen heeft er last van, ook bij vrouwen is het percentage stijgende maar nog niet zo hoog. Mannen lijken vooral het verlies van vrijheid op te geven als hét argument om nog maar even te wachten. Vrouwen gooien het op een carrière maar ook op slechte ervaringen met mannen in het verleden. Vrouwen beschuldigen mannen vaker van bindingsangst dan andersom. Niet altijd terecht want het is niet altijd de binding waar de heren moeite mee hebben maar het gesprek daarover. 'Ik hou van je maar moet ik daar steeds over praten?' Vrouwen lijken meer dan ooit perfecte te eisen, graag een goed uiterlijk, financiële zekerheid en een baan met toekomstperspectief. O ja, niet te vergeten: een goede vader en minnaar én hij moet weten hoe de stofzuiger werkt.

De Amerikanen noemen het een echte fobie, een ‘commitmentphobia’

Een ‘commitmentphobia’ kan zich voordoen als bindingsangst. Eigenlijk is het vooral de angst voor een verkeerde beslissing. Meestal uit zich dat ook in andere aspecten, zoals steeds van baan wisselen en niet kunnen besluiten waar de vakantie naar toe gaat. Alsof een verkeerde beslissing een permanente stempel op je leven kan drukken. Alsof kiezen voor een permanente relatie een valkuil is waaruit je niet meer kunt ontsnappen. Stel je nu voor dat je kiest voor de verkeerde? Dan beëindig je de relatie zal de helft van alle volwassenen zeggen, de andere helft ziet het als een persoonlijke fout. Had ik er maar beter over nagedacht, was ik maar bij m’n eisenpakket gebleven en de volgende keer kijk ik zeker beter uit. Eis perfectie en je eindigt alleen, veilig, maar wel alleen.

Een partner met bindingsangst?

Een partner hebben met bindingsangst daarvoor heb je enig geduld nodig. Iemand onder druk zetten zal in dit geval niet helpen maar dat is in vrijwel alle relaties zo. Probeer te onderzoeken waar de angst eigenlijk vandaan komt. De een gooit zich volop in een relatie terwijl de ander het liever wat langzamer aan doet. De één neemt het liefst de grootste risico's terwijl de ander het liever even langzamer doet. Je aan iemand binden is voor sommigen een groot risico en soms heeft het leven hun gelijk bewezen. Wanneer je eenmaal in de steek bent gelaten is het moeilijker om in een nieuwe relatie te geloven. Daar kom je alleen maar achter door ernaar te vragen en erover te praten.

Lees verder

© 2010 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bindingsangst - een psychische stoornisJij wilt een “echte relatie”, een gezamenlijk huishouden en toekomst plannen, maar zodra je partner het hoort begint hij…
Foute mannen en hun aantrekkingskrachtFoute mannen en hun aantrekkingskrachtEen veel besproken onderwerp: foute mannen. Maar hoe kan het dan dat er zoveel boeken en studies over zijn geschreven ma…
Van bindingsangst naar verbindingVan bindingsangst naar verbindingVeel mensen hebben er last van: bindingsangst. Bindingsangst is de angst om je te verbinden met een ander uit angst na d…
Bindingsangst en verlatingsangstBindingsangst en verlatingsangstBindingsangst en verlatingsangst worden niet vaak in dezelfde context genoemd. Veel mensen weten niet dat het wel twee k…

Houden van meerdere personen, wat is eigenlijk polyamorie?Houden van meerdere personen, wat is eigenlijk polyamorie?Bij polyamorie houdt een persoon van meerdere personen tegelijkertijd. Dit kan op het gebied van liefde, seks of vriends…
Trouwen op SchiermonnikoogOp zoek naar een bijzondere trouwlocatie? In dit artikel vind je een overzicht van de verschillende mogelijkheden die op…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Mattes, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

Pascal, 29-10-2013
Ik heb ben een man 52 jaar en heb een vriendin van 49 jaar en wij kennen ons nu drie jaar. In die drie jaar is zij al 6 keer bij mij weg gegaan en heb 7 keer terug gekomen. Ze komt steeds terug omdat zij aangeeft dat ze van mij houd en niet zonder mij kan. Als het goed gaat tussen ons dan gaat ze weer weg en kwetst ze me weer opnieuw. ze zeg dat ze misschien last heeft van bindingsangst. ik ga er zelf steeds onder door van en neem me dan voor haar niet meer toe te laten, maar steeds opnieuw laat ik haar weer toe in mijn leven ondanks dat ze me steeds opnieuw kwets. Heeft iemand voor mij een goede raad wat ik hier mee moet doen want ik hou veel van die vrouw maar ze vlucht steeds opnieuw. Reactie infoteur, 29-10-2013
Of dit bindingsangst is kan ik zo niet beoordelen. Maar jullie lijken in een cirkeltje rond te draaien en het maakt u niet gelukkig. Je hebt een relatie om je leven leuker te maken, omdat het samen fijner is dan alleen, omdat het je gelukkig maakt en je niet meer zonder elkaar wilt. Dat is een afweging die u alleen kunt maken. Wanneer u verder wilt, dat begrijp ik een beetje uit uw vraag, praat dan met elkaar. Wat kunnen jullie samen doen om hieruit te komen en welke hulp hebben jullie hierbij nodig. Wanneer dit bindingsangst zou zijn dan is het behoorlijk extreem en heeft u hulp nodig. Voorop staat dat een relatie u gelukkig moet maken, niet ongelukkig.

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 27-12-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.