Hyperseksualiteit: abnormale seksuele gevoelens

Hyperseksualiteit: abnormale seksuele gevoelens Als iemand hyperseksueel is, heeft de persoon sterkere seksuele gevoelens dan wat normaal wordt gevonden. Nu is wat normaal is misschien een ruim begrip omdat iedereen daar anders over denkt. Het wordt hyperseksualiteit genoemd op het moment dat jijzelf of anderen last krijgen van jouw seksuele gevoelens of gedrag. De oorzaak hoeft niet altijd te liggen aan een onbevredigend sekseleven, het kan bijvoorbeeld ook door bepaalde medicijnen komen.

Sterk libido

Als iemand sterkere seksuele gevoelens heeft dan wat normaal wordt geacht, wordt dit ook wel hyperseksualiteit genoemd. Bij vrouwen wordt het ook wel nymfomanie genoemd en bij mannen satyriasis. Wat een normaal libido is, wordt verschillend over gedacht. Dit is per cultuur verschillend. Op het moment dat jijzelf of een ander (je partner) eronder lijdt, dan wordt het hyperseksualiteit genoemd. Er is sprake van obsessieve gevoelens als het om seks gaat. Vroeger werd hyperseksualiteit gezien als een geestelijke aandoening, maar tegenwoordig is de seksdrift pas afwijkend als jij of je omgeving er last van krijgt.

Oorzaken

Een abnormaal hoog libido kan het gevolg zijn van een onderliggend probleem, bijvoorbeeld een symptoom van een geestelijke aandoening zoals depressiviteit, dementie, borderline-persoonlijkheidsstoornis of schizofrenie. Ook kan het een bijwerking zijn van een medicijn, bijvoorbeeld een middel tegen Parkinson. Als gevolg van bijvoorbeeld een hersentumor, een operatie of ongeluk kun je een hersenbeschadiging krijgen, waardoor je libido groter kan worden. Soms is er sprake van een overprikkeling in de geslachtsklieren, waardoor het lichaam steeds verlangt naar seks. In een groot aantal gevallen is er sprake van een niet bevredigend seksueel leven.

Wanneer is het een probleem?

Er is niets mis mee om een hoog libido te hebben, zolang je er maar niet onder lijdt. Het moet ook geen probleem worden voor je partner of omgeving. Op het moment dat je het moeilijk vindt om goed te functioneren in het dagelijkse leven, of anderen vinden je te opdringerig of voelen zich geïntimideerd, dan is er sprake van een probleem. Misschien schaam je je wel omdat je mensen kwetst met je seksuele behoeften en word je te handtastelijk en krijg je daar spijt van. Soms kan het leiden tot grote problemen omdat iemand aangifte tegen je doet of verlies je je baan omdat je een collega niet met rust kon laten. Sommige mensen die last hebben van hyperseksualiteit bezoeken zo vaak een prostituee dat ze in financiële problemen komen.

Isolement

Omdat veel mensen met deze aandoening in de problemen raken, kunnen ze steeds meer geïsoleerd raken van de buitenwereld. Als er sprake is van een onbedwingbaar verlangen naar seks, kan deze persoon zichzelf in problemen werken door in het openbaar seksuele handelingen te verrichten en door de omgeving vermeden zal worden. Sommige mensen die hyperseksueel zijn hebben een relatie. Het is erg moeilijk om monogaam te zijn, omdat de partner niet zo veel behoefte heeft aan seks. Meestal lijdt dit tot relatieproblemen en blijft de hyperseksuele alleen achter.

Behandeling

Als er sprake is van een duidelijke aandoening, zoals een hersentumor of een andere vorm van hersenbeschadiging, kan er gekozen worden voor bepaalde medicijnen. Dat geldt ook in geval van overprikkelde geslachtsorganen. Er worden in deze gevallen libido remmende medicijnen voorgeschreven. Als er sprake is van een psychische oorzaak, zal er meestal psychiatrische behandeling nodig zijn. Vaak is er langdurige behandeling nodig om de seksuele gevoelens beheersbaar te krijgen.

Taboe

Tegenwoordig is hyperseksualiteit nog steeds een taboe. Het is daardoor erg moeilijk om er voor uit te komen dat je deze aandoening hebt. Daarom zijn er misschien meer mensen die er last van hebben dan je zou verwachten. Het kan vooral voor mannen een probleem vormen, waardoor ze door de ongeremde drang naar seks buiten aanvaardbare grenzen gaan om aan hun lust tegemoet te komen en misschien wel in staat zijn om een vrouw te verkrachten.

Lees verder

© 2013 - 2020 Ymbakker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Libido en oorzaken libidoverliesLIBIDO is het woord voor de sexuele lust van mensen. Deze sexuele lust vormt de motor voor al onze sexuele activiteiten.
Sporten voor een beter libidoSporten voor een beter libidoWanneer we jong en energiek zijn is er meestal niets mis met ons libido. Zin in seks hebben we vaak bijna dagelijks, maa…
Dwangstoornis en de invloed op de seksualiteitDwangstoornis en de invloed op de seksualiteitEen dwangstoornis wordt ook wel dwangneurose genoemd. Iemand heeft last van steeds terugkerende opdringerige obsessieve…
Het mannelijk Libido boosten met Libido 7Het is mogelijk om het Libido van de man een boost te geven door de testosteron productie te verbeteren. Voedsel dat hie…

Anticonceptiemiddel: Het hormoonspiraaltjeEen spiraaltje is een kunststof ankertje (24 tot 36 mm lang) met twee draadjes eraan, deze draadjes hangen in de baarmoe…
Lustpil voor vrouwenTwintig procent van de vrouwen heeft een verminderde zin in seks. Voor deze vrouwen komt er wellicht een oplossing hierv…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • www.apotheek.nl
  • www.taboeziektes.plazilla.com

Reageer op het artikel "Hyperseksualiteit: abnormale seksuele gevoelens"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Liz, 14-01-2020 12:48 #1
Hallo, heer, mevrouw,
Ik heb een vraag, sinds het overlijden van mijn man heb ik een enorme hoge sexdrive! Hoe kan dit, dat was daarvoor nooit zo en wat kan ik hiertegen doen? Als ik dan niet er aan toe geef, word ik doodmoe en dat is heel vervelend! Ik heb sinds kort ook beginnend diabetes, kan het ook door Metformine tabletten komen?
Hoop op spoedig antwoord!
Groet, Liz

Infoteur: Ymbakker
Laatste update: 16-11-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Special: Relatieproblemen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!