Glijmiddel voor een soepel liefdesspel

Glijmiddel voor een soepel liefdesspel Een glijmiddel is een hulpmiddel voor zowel mannen als vrouwen om het genot van een seksuele ervaring te vergroten. Het kan gebruikt worden om het voorspel, masturbatie (met of zonder seksspeeltjes zoals dildo’s en vibrators) of de geslachtsgemeenschap op een soepele manier te laten verlopen. Er zijn verschillende soorten glijmiddel verkrijgbaar en welk glijmiddel het beste voor jou is, hangt mede af van je persoonlijke situatie en waarvoor je het wil gebruiken.

Wat is een glijmiddel?

Een glijmiddel is een vloeibaar product dat op geslachtsdelen of in sommige gevallen over het gehele lichaam wordt gesmeerd om de wrijving tussen geslachtsdelen onderling te verminderen. Het kan ook gebruikt worden om de wrijving tussen seksspeeltjes of handen en geslachtsdelen te verminderen.

Wanneer je opgewonden bent, maakt je lichaam zelf vocht aan. Echter, bij sommige personen gebeurt dit niet of in onvoldoende mate en hierdoor kan penetratie tijdens de geslachtsgemeenschap pijnlijk zijn. Een glijmiddel is dan een perfect hulpmiddel. Het zorgt er bij vrouwen voor dat de vagina vochtiger aanvoelt en daardoor verloopt de penetratie soepeler en wordt het genot vergroot.

Hoe gebruik je het?

Je kunt het glijmiddel direct op de vagina, penis, dildo, vibrator of masturbator aanbrengen. Als je het vaginaal gebruikt, dan verdient het de aanbeveling om ook het gebied rond de vagina te bevochtigen, zodat je zeker weet dat het vrijen soepel verloopt. Er zijn overigens ook accessoires waarmee je het glijmiddel kunt opzuigen en vanuit de spuit aan kan brengen. Hierdoor hoef je de vloeistof niet op je handen aan te brengen.

Droge vagina en vaginisme

Er kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen aan een droge vagina. Hormoonschommelingen zijn een van de belangrijkste boosdoeners en deze veranderingen in de hormoonspiegel kunnen onder andere veroorzaakt worden door medicijngebruik en de anticonceptiepil. Alhoewel het wellicht merkwaardig klinkt, kan badwater of het water van een douche ook de vagina uitdrogen. Door een glijmiddel te gebruiken kun je dan toch zonder pijn volop genieten van seks. Indien je samen met je partner seks onder de douche wil hebben, dan is het aan te raden om een glijmiddel op siliconenbasis te gebruiken, aangezien glijmiddelen op basis van water wegspoelen als ze met water in contact komen.

Een andere reden om deze gel te gebruiken is vaginisme. Hierbij heeft de vrouw geen controle over het samenknijpen van de spieren van de vagina. Door het gebruik van een glijmiddel kan de seksuele ervaring vergroot worden.

Ook als je zelf wel goed vochtig wordt, dan kan het gebruik van vaginacrème de seks intenser en plezieriger maken. Door het extra natte en gladde gevoel kan je nog meer opgewonden raken. Veel personen vinden het ook prettig om te masturberen met een gladde en vochtige penis of vagina.

Soorten glijmiddel

Er zijn twee soorten glijmiddel beschikbaar, op basis van siliconen en op waterbasis en deze hebben ieder specifieke kenmerken en worden voor andere doeleinden gebruikt.

Een gel op siliconenbasis droogt niet op, in tegenstelling tot een glijmiddel op waterbasis. Hierdoor kan het ook als massageolie gebruikt worden, daarnaast is het ook goed geschikt voor anale seks. Houd er wel rekening mee dat vloeistof op siliconenbasis vlekken kan veroorzaken die lastig schoon te maken zijn. Er zijn overigens ook schoonmaakmiddelen op de markt om dergelijke vlekken te reinigen.

Het glijmiddel op waterbasis wordt met name gebruikt om te spelen met seks toys en als er een condoom wordt gebruikt.

Speciale glijmiddelen

Er zijn ook speciale glijmiddelen op de markt die een extra dimensie aan je masturbatie of liefdesspel kunnen geven. Er zijn vloeistoffen die de penis lichtelijk verdoven, waardoor het langer duurt voordat de man klaarkomt en een stel daardoor langer van het vrijen laat genieten. Durex Play Tingle Me is een ander speciaal glijmiddel, dat een tintelende sensatie geeft aan de man of vrouw en een extra dimensie geeft aan de seks.
© 2017 - 2024 Rvdz, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
GeslachtsgemeenschapGeslachtsgemeenschapDe geslachtsgemeenschap begint wanneer de stijf geworden penis in de vochtige geworden vagina word ingebracht. Soms maak…
Wat is vaginisme?Geslachtsgemeenschap lijkt een vanzelfsprekend iets. Toch hebben behoorlijk wat vrouwen problemen met vrijpartijen. Zij…
Vaginisme en zwanger willen wordenVaginisme en zwanger willen wordenVrouwen met vaginisme die zwanger willen worden: een onmogelijk doel? Nee hoor, helemaal niet! Er zijn genoeg vrouwen me…
Een te nauwe vagina hoeft niet op vaginisme te wijzenEen te nauwe vagina hoeft niet op vaginisme te wijzenSommige vrouwen zijn niet in staat tot geslachtelijke gemeenschap, omdat de opening naar de vagina te nauw is. De meest…

Damiana: gebruik voor een sterkere en langere erectieDamiana: gebruik voor een sterkere en langere erectieUit de plant damiana wordt een extract gewonnen dat kan worden ingezet ter bestrijding van seksuele disfunctie. Doordat…
Toy cleaner voor erotisch speelplezierToy cleaner voor erotisch speelplezierGebruik jij al een toy cleaner? Toy cleaners zijn reinigingsmiddelen die speciaal voor je erotische artikelen ontwikkeld…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lil'latvian, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://www.bol.com/nl/l/glijmiddelen/N/12607/
  • https://www.condoom-anoniem.nl/condooms-gebruiken/glijmiddel
  • https://www.allecondooms.nl/condooms-bestellen/glijmiddel
Rvdz (32 artikelen)
Laatste update: 02-10-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.