Wat je sekst ben jezelf

Wat je sekst ben jezelf Wat je sekst ben jezelf. Klinkt misschien een beetje raar maar de manier hoe je seks beleeft zegt veel over je zelf. Over je verleden, over je beroep en wellicht je karakter. Dus eigenlijk wie je bent. Misschien ben je een dame op kantoor maar een beest in bed. Dan zou je, je moeten afvragen wie van beiden speelt een spel? Of misschien heb je wildere fantasieën over ontvoeringen en aanrandingen, wat zegt dat dan over jezelf? En is er dan ook nog een verschil tussen man en vrouw?

Seksualiteit is persoonlijk

Niemand kan voor jou bepalen hoe je seks moet ervaren of beleven. Wat voor anderen de doodnormaalste zaak is kan voor jou een behoorlijke teleurstelling zijn. En gelukkig maar. Zoveel mensen zoveel wensen. De Ontwikkeling van je seksualiteit begint al erg vroeg en kan onder diverse omstandigheden beïnvloed worden door de omgeving. Zo is je opvoeding erg belangrijk. Werd er thuis open over seks gesproken? Liepen je ouders wellicht naakt door huis? Dan zul je, je anders ontwikkelen dan wanneer alles binnen de muren van taboe werd weggesjoemeld. Daarnaast bepaalt je karakter zelf hoeveel hij zich laat beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld in opstand komen en seks als ‘pressiemiddel gebruiken. Je hebt dan op jonge leeftijd al jong vriendjes waar je vermoedelijk al snel mee het bed mee deelt. Kortom als je jong bent kom je al een hoop zaken tegen die je seksualiteit beïnvloeden. Maar op latere leeftijd kan de behoefte een andere wending krijgen.

Wanneer een ander je misbruikt heeft

Als de ervaringen op jonge leeftijd niet helemaal 'zuiver' zijn. Bijvoorbeeld door incest of een aanranding heeft dit een grote impact op de rest van iemands leven. Dit wordt ook geuit in de beleving van seks op latere leeftijd. Vaak is men dan gevoeliger voor machtverhoudingen. Die wordt dan zelf aan de ander gegeven, vaak zonder dat de andere partner zich hier bewust van is. Men is bang om de ander teleur te stellen en doet dan vooral wat de ander wil. Dit om eventuele ruzies en spanningen te voorkomen en om de partner niet te verliezen door hem tevreden te houden. Op deze manier kan iemand zijn eigen seksualiteit nooit geheel ontwikkelen en zal er een blokkade ontstaan. Dit kan jaren duren en vaak zal het uiteindelijk leiden tot een relatiebreuk. Het is niet zelden dat vrouwen met een dergelijk verleden pas veel later hun seksuele uitspattingen beleven. Ze heeft dan de tijd gehad om haar verleden te accepteren en te verwerken en heeft vaak meerdere positieve relaties met mannen(zonder seks) gehad die ze als haar vriend kan beschouwen. Haar zelfvertrouwen is gegroeid en ze kan nu haar eigen seksualiteit makkelijker accepteren. Schuldgevoel is vaak één van de blokkades en wanneer dat wegvalt ‘je mag van seks genieten’ dan komt het goed. Veel incestslachtoffers hebben hier last van. Alleen met een juiste partner en veel geduld en tijd kan uiteindelijk de lust naar seks op een normale manier worden ervaren. Mannen die als kind of latere leeftijd zijn gebruikt hebben nog veel meer moeite met seks. Zij denken vaak dat ze gefaald hebben, dat het aan hen heeft gelegen dat ze werden misbruikt. Omdat er niet openlijk over gesproken wordt en er nog steeds een taboe op rust is het vaak een eenzaam bestaan en is een relatie opbouwen erg moeilijk.

Een gebrek aan aandacht van je vader

Een ander iets uit je jeugd wat veel invloed heeft op je seksuele beleving is de band met je vader. Het is bekend dat dochters vaak aan haar vader hangen. Het is de allereerste held waar ze mee willen trouwen. Hij maakt haar fiets, tilt haar boven de menigte om naar een concert te kijken en ga zo maar door. Ondanks dat de vaders ook nog wel eens een stugge man en brombeer kunnen zijn geldt dat de relatie tussen vader en dochter erg hecht is. Wanneer dit niet het geval is zie je vaak dat deze meiden voortdurend op aandacht uit zijn. De strijd om de aandacht van haar vader zet zich dan door in de kroeg of waar dan ook. Vaak worden dat jaloerse meiden die fanatiek hun territorium verdedigen. Maar als het puntje bij paaltje komt. Dus wanneer er seks heeft plaatsgevonden weet ze niet hoe ze de man moet vasthouden. En ze weet ook vaak niet de grens aan te houden. Ze zal vaak van de éne slaapkamer naar de andere gaan.

Als je geen beslissingen meer wilt nemen

Veel zakenmannen en directeuren die de hele dag beslissingen moeten nemen en onder voortdurende spanningen staan hebben de behoefte aan Sm en of bondage. Zij willen geen beslissingen meer nemen over zichzelf. En het is ook niet meer iets waar ze opgewonden van raken. Hun angst overdag om hun zaak te verliezen en of het personeel het wel aankan en gaat doen zoals hij dit wil kan dan juist omslaan. Hun 'angst' wordt dan even een seksuele uitdaging. Opvallend is dat veel van deze mannen er zelfs voor naar de hoeren gaat, in dit geval de Meesteres. Ze willen hun eigen controle even helemaal uit handen laten geven. Zich laten vernederen, de mond laten snoeren en klaar komen op commando. Ze hebben hier dan zelf niks meer over te zeggen.

Seks uit gewoonte

Seksualiteit blijft persoonlijk en iets waar je zelfvertrouwen van krijgt en kan als uitlaadklep dienen. Wanneer je in een langduriger relaties terecht bent gekomen wordt seks vaak een sleur en als je niet oppast raak je op elkaar uitgekeken. Vaak gaan stelletjes dan experimenteren en als de relatie goed is en zeer vertrouwd kunnen 'wilde fantasieën' worden uitgewerkt. Sommige vrouwen fantaseren er over om 'gepakt' te worden en mannen willen graag vaak met typetjes aan de slag. Omdat het soms niet helemaal door de 'sociale' beugel kan en je er op maandag dus niet over praat bij de koffieautomaat op het werk. Dit geeft soms een beetje een rebels resultaat. Een dergelijk geheim kan dan juist de band weer versterken en 'de seks uit gewoonte' verdrijven.

Seks uit wraak

Na het beëindigen van een relatie of na het ontdekken van het vreemdgaan van je partner wordt seks soms gebruikt als wraakmiddel. Men denkt dan die ander net zo hard terug te kunnen pakken dan zoals ze zelf gekwetst werden. Uiteraard werkt dit niet helemaal en geeft het achteraf meer problemen dan van tevoren was voorzien. Zo is seks met een eerdere ex een favoriete 'wraakpartner' of gewoon de eerste beste 'bimbo' uit de kroeg. Woede, wraak en seks hebben een vreemdsoortige band.

Seks als beloning

Als er een flinke ruzie is beëindigd is niks lekkerder dan even lekker tegen elkaar aan te kruipen. Je beloont je eigenlijk een beetje voor iets wat hiervoor nog onmogelijk leek. Ook hebben we nog wel eens de neiging om met seks iets te vieren: een verjaardag, en promotie of de winst van je favoriete voetbalclub. Ook verwennen met een ontbijtje op bed erbij op zondag mag in dit kopje niet ontbreken.
© 2008 - 2024 Hoptunaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De positieve bijwerkingen van seksDe positieve bijwerkingen van seksBij relatief veel stellen is seks enig moment slechts een onderdeeltje van de relatie ... als het al een onderdeel is. T…
Angst voor seks: een vervelende belemmeringAngst voor seks: een vervelende belemmeringSeks is niet voor iedereen even fijn. Angst om seks te hebben kan voortvloeien uit verschillende oorzaken. Psychische en…
Misvattingen over seks in de relatieMisvattingen over seks in de relatieSeks is een onderwerp waar door veel mensen over wordt gepraat. Toch zie je dat er veel misvattingen zijn met betrekking…
Afslanken en seksAfslanken en seksHet hebben van seks zou goed zijn om af te slanken door het verbranden van de extra calorieën... Is dat wel zo? Of hangt…

Hoe voorkom je een vroegtijdige zaadlozing?Bekkenspier oefeningen voor mannen worden Kegel oefeningen genoemd (naar Arnold Kegel, een gynaecoloog die deze oefening…
De meest gemaakte fouten bij sex met vrouwenDe meest gemaakte fouten bij sex met vrouwenVeel mannen denken te weten wat een vrouw prettig vindt tijdens seks met haar. In de praktijk blijken ze er vaak naast t…
Hoptunaa (55 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.