Anticonceptie mogelijkheden

Anticonceptie mogelijkheden In Nederland hoeven we niet bang te zijn dat er producten op de markt komen die niet veilig zijn, wel is er nog een ‘strijd’ tussen de producten. Een korte uiteenzetting van wat mogelijkheden.

Uitgangspunt

Anticonceptie staat voor alle ‘technieken’ ter voorkoming van zwangerschap na seks. Heel plastisch kan gesteld worden dat de zaadcel niet bij de eicel mag komen.

Mogelijkheden

Condoom
Naast het al oude bekende mannencondoom (in talloze merken, smaken en kleuren) is er ook een vrouwencondoom. Een doorzichtig rubber zakje van 17 cm lang wat op de vagina geplaatst wordt. Het vangt het sperma op, zodat dat niet in de vagina komt. Dit condoom heeft aan de boven- en onderkant een ring en lijkt ook qua structuur niet op het mannencondoom.

Hormonaal
Daarnaast is er de hormonale anticonceptie. De werking is gebaseerd op het blokkeren van de ovulatie e/o het innestelen van het embryo:
  • De pil is wel de bekendste. Deze wordt dagelijks – bij voorkeur rond dezelfde tijd – ingenomen tot de strip op is en dan wordt er een bloeding geforceerd (niet de normale menstruatie).
  • Gemakkelijker, maar ook voor de vergeetachtige onder de dames, is er de prikpil. Eens per 12 weken zet de arts een injectie wat dezelfde anticonceptie werking als de pil heeft.
  • Daarnaast is er – met eveneens dezelfde werkwijze – de pleister. Deze wordt 3 weken gedragen. Principe vergelijkbaar met de gewone pil (behalve het dagelijks in te nemen pilletje).
  • Naast deze vormen is er ook het implantaat. Een staafje wat met een speciale applicator door de arts onder de huid op de bovenarm wordt ingebracht. Het staafje is 4 cm lang, met een diameter van 0,2 cm. Gedurende de 3 jaar komt er dagelijks een minimale dosis etonogestrel vrij. Een alternatief als je niet tegen oestrogeen kunt. Als het staafje verwijderd is, herstelt binnen enkele weken de normale cyclus.
  • De vaginale anticonceptie kan middels de ring van kunststof in de vagina ingebracht worden. 3 weken aaneengesloten en weer een week stoppen.
  • Het hormoonhoudend spiraaltje is weer een ander alternatief. Dit beschermt 5 jaar tegen zwangerschap. De eerste maanden kan er nog een lichte menstruatie plaatsvinden, maar daarna zal deze – tot het spiraaltje is uitgewerkt – niet meer plaatsvinden. Naast de traditionele Mirena is er ook de Genefix. Deze laatste is relatief nieuw en is op de markt gebracht omdat het traditionele spiraaltje bij verschillende vrouwen nogal wat bijwerkingen heeft (uiteraard geldt dit niet voor iedere vrouw). Een goed alternatief als je het traditionele spiraaltje uitstoot, bloedverlies hebt etc.
  • Tenslotte is er de bekende morning-afterpil waar direct mee begonnen moet worden om het innestelen van het embryo te voorkomen.

Niet hormonaal
Deze methoden zijn over het algemeen minder betrouwbaar:
  • Coïtus interruptus is het het terugtrekken van de penis voor de zaadlozing.
  • Spermicide is zaaddodende pasta en wordt nogal eens in combinatie met het condoom of het pessarium gebruikt, maar kan ook zo gebruikt worden.
  • Symptoomthermaal is seks hebben in de onvruchtbare periode van de vrouw.
  • Het pessarium is op zich niet eens een onveilige methode, maar behendigheid voor het goed inbrengen van het rubberen kapje in de vagina is wel gewenst. Het portio kapje is mogelijk een passend alternatief (een pessarium wordt aangemeten, maar hoeft niet bij bij portio kapje).

Definitief
Sterilisatie is in principe definitief.
  • Bij de vrouw wordt er een clipje op de eileider geplaatst of het wordt dichtgebrand of er komt een spiraalvormige draad omheen, waardoor de eileider binnen enkele maanden dichtgroeit. In het begin is de methode dus nog niet betrouwbaar.
  • Bij de man wordt de zaadleider afgesloten. Is het bij de vrouw nog een dagopname, bij de man kan het poliklinisch worden gedaan. Voor beide geldt dat er hersteloperatie mogelijk is, maar de kans op een dan gewenste zwangerschap beduidend lager is.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger worden: stoppen met anticonceptieZwanger worden: stoppen met anticonceptieWanneer je zwanger worden wilt, is stoppen met de anticonceptie uiteraard een eerste stap. Met sommige voorbehoedsmiddel…
Een vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieEen vergelijking tussen verschillende soorten anticonceptieHet gebruik van anticonceptie wordt in onze huidige maatschappij zo normaal gevonden dat bijna niet voor te stellen is d…
Wanneer is de kans op zwangerschap het grootst?Wanneer is de kans op zwangerschap het grootst?De ene vrouw wil dolgraag zwanger worden, terwijl de andere vrouw juist paniekerig af zit te wachten tot ze eindelijk we…

Leuke weetjes - SeksLeuke weetjes - SeksWist je dat dikkere mannen een kortere penis hebben? Of dat cornflakes oorspronkelijk bedoeld waren om het masturberen b…
Natuurlijke borstvergroting met vacuüm borstpompenWil je één of twee cupmaten meer in slechts twintig minuten per dag? Als je hebt gezocht naar natuurlijke manieren om je…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 13-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.