Seksuele problemen bij antidepressivagebruik en oplossingen
Antidepressiva kan iemands seksuele beleving volledig veranderen. Het gebruik van 1 pilletje antidepressivum per dag zorgt er voor dat veel mensen niet in gat vallen dat zijn weerga niet kent. Inmiddels gebruiken miljoenen personen per dag over de hele wereld antidepressiva van uiteenlopende samenstellingen. Wat al die middelen gemeenschappelijk hebben is dat de seks bij de meerderheid volledig verandert. De invloed van antidepressiva op iemands seksleven.
Effecten antidepressiva - serotonine overdracht verbetert
Wie depressief is doet er alles aan om daar weer uit te komen, want het is beslist geen prettige staat van zijn. Als de arts of psychiater dan uiteindelijk een medicijn voorschrijft dat werkt zijn mensen daar over het algemeen erg blij mee. Overigens werken antidepressiva niet in alle gevallen.Een deel van de mensen voelt zich er nog beroerder door of ziet geen effect.Vaak is het overigens ook zoeken naar de beste pil, want allen hebben een andere samenstelling. Het grootste deel van de gebruikers heeft echter wel veel baat bij de middelen die de serotonine overdracht vergemakkelijken.
Bijwerkingen in de eerste weken
Is een middel gevonden dat werkt, dan zien de eerste weken er overigens vaak erg naar uit voor de gebruikers. Dit zijn de meest voorkomende zaken in vooral de eerste weken:
- Misselijkheid
- Diaree
- Duizeligheid
- Trillen
- Wazig zien
- Slaperigheid
- Slapeloosheid
- Huiduitslag door allergische reactie (direct mee naar de dokter gaan en het gebruik staken als het een erge vorm is. In dat geval moet antihistamine worden toegediend. De jeuk kan ondraaglijk zijn en het hele lichaam kan onder de bulten en de uitslag komen te zitten)
- Geen honger
- Gapen
- Droge mond
- Constipatie
- Veel transpireren
- Krachtverlies in armen en benen
Even doorbijten
Omdat het zeker 4, maar meestal wel 6 weken duurt voordat het middel zijn werk echt doet, is dit een periode van doorbijten. Het middel lijkt erger dan de kwaal en ermee stoppen lijkt fijner dan de hele dag door ontzettend misselijk te zijn, voortdurend diaree te hebben of te zweten als een otter. Wie echter wel doorzet zal merken dat het middel (als het tenminste aanslaat) na die gewenningsfase op een gegeven moment zorgt voor een beter voelen dat overgaat in gewoon goed voelen.
Blijvende bijwerkingen antidepressiva
Wat echter in veel gevallen blijft zijn een aantal bijwerkingen. Problemen met de darmen worden wel veel minder, maar kunnen van blijvende aard zijn. Ook het overmatige transpireren blijft vaak aanhouden, net zoals de droge mond. Overigens geldt dit voor het ene medicijn weer meer dan voor het andere. Wat in alle gevallen blijft zijn de seksuele storingen. Mensen die antidepressiva slikken hebben bijna allemaal moeite met hun seksleven als ze eenmaal beginnen met het slikken van de pillen.
De seksuele bijwerkingen van antidepressiva:
- Problemen met de zaadlozing,
- verminderde zin in seks,
- impotentie bij de man
- Bij zowel bij man als vrouw het onvermogen om tot een orgasme te komen
Seksualiteit lijkt even niet zo belangrijk
Wie net uit een diepe depressie komt zal in eerste instantie niet om zijn seksualiteit malen als die kwaal weg kan gaan. Iemand die depressief is heeft bovendien in de meeste gevallen helemaal geen zin in seks, dus dat mist hij of zij dan ook niet. Komt de normale levensvreugde weer terug, dan wordt het vaak een heel ander verhaal. Geen seks kunnen hebben omdat er geen opwinding ontstaat of iemand geen erectie kan krijgen is frustrerend. Ook moeten gebruikers soms urenlang zwoegen in de hoop een orgasme te krijgen, terwijl dat dan ook nog eens helemaal niet lukt. Dit is allemaal niet bepaald opwekkend te noemen. Bovendien zet het relaties ook onder druk, want binnen een gezonde relatie maakt seks ook vaak deel uit. Natuurlijk is en blijft begrip hebben voor de situatie van het grootste belang, maar als beide partners gefrustreerd raken is dat niet altijd even gemakkelijk. Minder belang hechten aan de intimiteit is een optie, andere manieren van vrijen eveneens. Iemand die echter zijn hele leven lang antidepressiva moet slikken en zijn seksleven vaarwel moet zeggen, kan daar (of zijn of haar partner) toch problemen mee krijgen.
Oplossingen voor seksuele problemen?
Echte oplossingen voor dit probleem zijn er niet. Naarmate iemand meer gewend raakt aan het medicijn worden de problemen wel iets minder, maar verdwijnen doen ze in de meeste gevallen niet. Wel kan het soms helpen om de
dosis iets af te bouwen. Dit moet dan wel met een arts besproken worden, want het heeft weinig zin om later weer te constateren dat de depressie dan terug komt. Bij een depressie wordt vaak een bepaalde dosis voorgeschreven, maar mensen die in een hele diepe depressie zitten, krijgen vaak nog een veel hogere dosis. Zeker in dat laatste geval lijkt afbouwen pas verantwoord als de situatie ook beter lijkt te zijn geworden.
Urenlang ploeteren om een orgasme te krijgen
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het gebruik van
paroxetine (seroxat is het oorspronkelijke middel, paroxetine het generiek, dus de goedkopere versie) naar eens in de 2 dagen 10 mg bij mij de problemen heeft opgelost. Lange tijd heb ik 20 mg per dag geslikt, vervolgens ben ik naar 10 mg gegaan en nu slik ik nog om de dag 1 pilletje van 10 mg. De depressie is weggebleven, mijn seksleven weer redelijk normaal. Bij mij was de opwinding overigens wel aanwezig en ook wel de zin om te vrijen, maar een orgasme krijgen was echt een vruchteloos proberen en herproberen, zonder enig resultaat. Echt heel frustrerend. Het nare daarvan was dat de opwinding wel zo groot was dat dit orgasme eigenlijk wel nodig was voor de noodzakelijke ontlading. Omdat dit niet gebeurde bleef ik de hele dag in een soort
opgewonden staat rondlopen. Van andere mensen heb ik gehoord dat zij ditzelfde ervaren, maar er zijn ook heel veel gebruikers die gewoon helemaal geen
libido meer hebben en de seks volledig aan de wilgen hangen. Overigens worden antidepressiva ook gebruikt om angststoornissen, obsessieve-compulsieve stoornissen, paniekaanvallen, sociale angststoornis/sociale fobie en posttraumatisch stresssyndroom voorgeschreven. Bij sommige van deze aandoeningen wordt een vrij hoge dosis voorgeschreven, waardoor de seksuele problemen nog groter kunnen zijn.
Onderzoek naar een medicijn voor vrouwen om seksuele problemen op te lossen
Momenteel wordt er overigens wel onderzoek gedaan naar een medicijn voor vrouwen om hen te helpen de seksuele problemen bij het gebruik van antidepressivum te verlagen of te beperken. In samenwerking met gynaecologen uit het Flevoziekenhuis voert Emotional Brain een onderzoek uit waarbij 2 verschillende combinaties van medicijnen met een placebo (een niet werkend medicijn) in de thuissituatie vergeleken wordt. Vrouwen die langer dan 3 maanden een antidepressivum slikken dat behoort tot de SSRI groep (zoals Seroxat, Paroxetine of Prozac) kunnen meedoen aan dit onderzoek en er zo voor zorgen dat zij, maar ook dames na hen mogelijk minder problemen met hun seksualiteit hebben. Wel moet iemand een relatie hebben, niet zwanger zijn of zwanger willen worden of in de overgang zijn geweest. Vrouwen tussen de 21 en 70 jaar kunnen meedoen. Het onderzoek duurt ongeveer 6 maanden en wordt begeleid door louter vrouwelijke onderzoeksartsen en vrouwelijke psychologen. Voor meer informatie naar dit onderzoek:
Emotional Brain
Special over depressie en antidepressiva
In de special over depressie en antidepressiva staat allerlei informatie over waarom mensen depressief worden, wat daar aan te doen is en wat antidepressiva met de mens doen. Ook is er een artikel gewijd aan het afbouwen van antidepressiva, omdat dit voor de meeste mensen heel veel problemen met zich meebrengt. Lees het in:
Depressie en antidepressiva
Persoonlijke verhalen over depressie
Meer persoonlijke verhalen over een depressie zijn te vinden in:
Depressie, niets om je voorr te schamen