Verbeter je seksleven in zeven stappen

Verbeter je seksleven in zeven stappen Geen zin (meer) in seks? Volg dit zeven-stappenplan om je liefdesleven te verbeteren. Laat je verrassen door de onverwachte invalshoeken... en vooral: door het effect!

Stap 1: doe de basischeck

Het klinkt gek, maar smaakt, ruikt en oogt je partner (nog) aanlokkelijk? Deze basics zijn belangrijker dan je beseft. Klopt dit niet, dan vergaat de lust je alarmerend snel – hoe lief je hem ook vindt! Duits onderzoek wijst uit: geur staat met stip op één als het gaat om de vraag of jij seks met hem wilt. Op twee staat, heel voorspelbaar, stemming, maar op drie prijkt weer zo’n factor: hygiëne. Zelfs verliefdheid scoorde lager als lustopwekker. Nee, natuurlijk, jullie zijn geen zwervers. Maar toch, denk verder. Je raakt vertrouwder met elkaar, ongemerkt sluipt de versloffing binnen. Jullie blijven de hele zondag samen thuis, dus je verwassen joggingpak kan nog wel even. Je lief ruikt de laatste tijd uit zijn mond, maar daar moet de liefde tegen kunnen. Nou, nee dus. Seksualiteit heeft te maken met liefde, maar ook met de primaire selectiemethode vanuit ons oergevoel, en dat soort selecties gebeurt niet 'politiek en sociaal correct' maar op instinct. Kortom: als hier bij nader inzien toch iets mis is, doe er wat aan. Niet de makkelijkste onderwerpen, maar te belangrijk om te negeren. Zet je over je gêne heen, verpak kritiek in positieve suggesties en pas de basischeck ook regelmatig op jezelf toe.

Stap 2: herijk je seksleven

Wie je vijf jaar geleden was, is niet wie je nu bent. Dit geldt ook voor je seksleven. Wat je toen wilde, is niet per se wat je nu wilt. Herijk je seksleven dus regelmatig! Een goede tip komt van schrijver en tv-seksuologe Tracy Cox. Schrijf een keer allebei op:
  • wat je een keer wil doen in bed;
  • waar je vanaf wilt;
  • wat je al doet, maar meer wilt.
Leg jullie lijsten naast elkaar, kijk wat jullie allebei aanspreekt en vergeet de rest. Schaam je niet als je geen zin hebt in een ingewikkeld standje of in stiekeme seks in het bos. Laat (zelf)kritiek en vooroordelen achterwege, heb een spannende discussie over de mogelijkheden. En dan het leukste: probeer de dingen uit die jullie allebei zien zitten!

Stap 3: benut je verborgen seksagenda

Nee, hier komt niet die afgezaagde tip om een vaste seksafspraak in je agenda te zetten. Wél de raad om je hormonale kalender optimaal te benutten. Afhankelijk van je cyclus staan je lichaam en geest soms in seksstand en soms niet. Grofweg zit dat zo: verwacht geen superseks de eerste week van je cyclus. In week twee wel, dankzij extra oestrogenenaanmaak. Week drie brengt eerst een libidosprong, dan een lustremmende oestrogenendip. Week vier heb je minder energie, maar het mannelijke hormoon testosteron maakt je seksbelust én orgasmegevoelig! Wat let je: hang de luie maar sensuele minnares uit… Je hormonale kalender volgen levert vaak fantastische resultaten op. Je gaat met de natuurlijke flow. Voorbij met de dagen dat je krampachtig zin probeert te maken, want je weet dat die volgende week vanzelf komt!

Stap 4: bekijk het eens anders

Geen zin in seks? Kijk verder dan ‘geen tijd’, ‘stress’ of ‘moe.’ Vaak staan niet omstandigheden, maar verborgen, blokkerende overtuigingen je seksleven in de weg. Voorbeeld van zo’n overtuiging: ‘Als we beginnen, moet ik het afmaken.’ Of: ‘Ik moet een actieve minnares zijn.’ Of: ‘Ik moet eerst zin hebben om te beginnen.’ Zo’n idee is toch genoeg om een bedeesd sluimerend libido acuut te doen smelten? Waarom is het een ramp als een van beide ‘sekspartijen’ zijn of haar eigen orgasme maakt na een korte inleidende sessie voor twee? Lui? Draai je niet om bij avances, maar vraag je vriend of man of je alles lekker over je heen mag laten komen! En kondig het eerlijk aan als je geen zin hebt, maar zeg er gerust bij dat hij die mag proberen te maken. Graag zelfs! Zo’n nieuwe, open benadering kan je seksleven een enorme stimulans geven.

Stap 5: verwijder stoorzenders

Denken over je verbeterpunten is typisch des vrouws, en vaak best nuttig. Alleen niet tijdens seks. Vergeet dat slappe buikje, die twijfel aan je bedtechnieken, eventuele onelegante geluiden of het feit dat je op weg naar bed over je slip bent gestruikeld. Seks wordt niet geweldig omdat je uiterlijk of de omstandigheden ideaal zijn, maar vooral door deze stelregel: denk aan seks tijdens seks. Ga voor genot! Vergeet ook de statistieken. Hopelijk was het een seksbeluste puber die op een website schreef: ‘Nederlanders doen het máár 120 keer per jaar.’ Jij maakt zelf wel uit hoe vaak jij seks wilt. Je seksualiteit is van jou.

Stap 6: ontwikkel gezond egoïsme

Heb je je ooit afgevraagd waarom soloseks, of met een lelijk woord 'masturbatie', nooit verveelt? Omdat het toegesneden is op jouw wensen. Je doet niet méér moeite dan je wilt. Je verleidt niet. Je richt je op je eigen wensen. Geef die ingrediënten voldoende plaats in je seksleven. Bot gezegd: een man komt tijdens seks – uitzonderingen daargelaten – gewoonlijk klaar. Klaar. Een vrouwelijk orgasme vraagt gemiddeld twintig minuten, het zijne een fractie daarvan. Zorgen dat seks voor een vrouw bevredigend is, vereist wat meer inspanning en werken met de juiste knoppen. Kortom: zeker als je de neiging hebt eerst voor anderen te zorgen en dan pas voor jezelf, is het de moeite waard ruimer baan te maken voor je lichamelijke eigenschappen en behoeftes. Kom ervoor uit. Want wat denk je: geeft hij de voorkeur aan (zeer) tijdelijke superseks of aan een langdurig bevredigend seksleven met een aanpassinkje hier en daar?

Stap 7: denk (even) niet alleen aan de liefde

Komt het met seks vanzelf goed omdat je van hem houdt? Helaas, nee. Liefde is iets prachtigs, maar niet per se de enige nodige lustopwekker. En neem al die enge kreten in tijdschriften als 'vrouwen willen vooral een arm om zich heen' ook maar met een forse korrel zout. Waarheid: vrouwen hebben het vermogen om te genieten van seks, maar ze zitten te verstrikt in allerlei door anderen bedachte ideeen over hoe het hoort, moet en zou moeten werken. Terwijl dat voor ieder mens persoonlijk is. Neem persoonlijke fantasieën bijvoorbeeld. Die worden onderschat, verzwegen of lijken verboden. Ten onrechte. Veel vrouwen die nooit een orgasme kregen door seks, veranderden dat met behulp van een bonte fantasieverzameling: filmscènes, passages uit boeken of zelfbedacht ‘materiaal’. Probeer het. Of je fantasie nou draait om missionarisseks met Brad Pitt of om bizarre seks met je eigen man, het maakt niet uit. Je kunt de raarste fantasieën hebben zonder enige wens die ook uit te voeren. Is jouw fantasiebeeld een versterkte weergave van die keer dat je vriend een seksuele holbewonersact uitvoerde? Draaft er een spannende vreemdeling op? Is het een (gelukkig) uit de lucht gegrepen verhaal over seks onder dwang? Als het voor jou werkt, is het goed. Wat je vervolgens met je vriend of man deelt, is aan jezelf.
Tip: niet zo creatief? Leen je (eerste) fantasieën. Beroemd zijn Nancy Fridays boeken met vrouwenfantasieën, zoals Verboden Vruchten of Dromen van de daad.

Dit artikel is een bewerking van het hoofdstuk 'Verbeter je seksleven in zeven stappen' uit het boek 'Mijn geluk maak ik zelf wel, psychosurvivalgids voor vrouwen', van Astrid Maria Boshuisen, uitgeverij Het Spectrum
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afslanken en seksAfslanken en seksHet hebben van seks zou goed zijn om af te slanken door het verbranden van de extra calorieën... Is dat wel zo? Of hangt…
Misvattingen over seks in de relatieMisvattingen over seks in de relatieSeks is een onderwerp waar door veel mensen over wordt gepraat. Toch zie je dat er veel misvattingen zijn met betrekking…
Tips voor een beter seksleven tijdens je relatieTips voor een beter seksleven tijdens je relatieEen goed lopende relatie is niet altijd rozengeur en maneschijn. Het is belangrijk om de passie levend te houden in je r…
Het seksdieet, voor zin in seksHet seksdieet, voor zin in seksWeinig tot geen zin om de liefde te bedrijven? De klacht is niet uniek, al lijkt het soms of bij anderen de vonken er 24…

Seksuele problemen? Deze zelfhypnose werktDoor je eigen seksuele ervaringen bouw je een zelfbeeld op, die zowel positieve als negatieve invloed kan hebben tijdens…
Aphrodisiaca, lustopwekkers en libidoverhogersAl duizenden jaren bestaan er allerhande middelen, die zin in seks opwekken of dat beloven te doen. Een afrodisiacum zor…
Bronnen en referenties
  • www.mijngelukmaakikzelfwel.nl
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 22-09-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.