Geen seks hebben is helemaal niet erg

Geen seks hebben is helemaal niet erg In programma’s als 40 dagen zonder seks lijkt het alsof heel Nederland voortdurend seks heeft. Ook al het bloot op tv en in reclames suggereert dat je zonder seks echt niet kunt. Is dat niet een overschatting?

Seks is niet zo belangrijk

Seks sells zo is de uitdrukking. Gezien het aantal schaars geklede dames dat overal covers bedekt en het grote aantal seksscènes dat elke avond weer voorbij trekt op tv, lijkt dit ook zo te zijn. Jongeren kunnen niet meer 40 dagen zonder seks, dan worden ze gek, zo luidt de boodschap. Maar is seks nu echt zo belangrijk dat we daar de hele dag mee bezig moeten zijn?

Het aantal keren vrijen neemt af naarmate een relatie langer duurt

Mensen in een vaste relatie weten dat het aantal keren dat zij vrijen met de jaren meestal behoorlijk afneemt. Twee mensen die elkaar nog maar net kennen, kunnen nauwelijks van elkaar af blijven. Als echter de realiteit doordringt en mensen elkaars vieze onderbroeken moeten wassen, elkaars stinksokken te ruiken krijgen en er gewoon elke dag hard gewerkt moet worden is de seks ook vaak al een stuk minder. Wie bovendien pornofilms bekijkt, krijgt het idee dat hij of zij alles moet willen en ook alles lekker moet vinden. Van oraal tot anaal, van bondage tot sm, alles moet, want dat is normaal. Natuurlijk is experimenteren in de slaapkamer best leuk, maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen ook alles maar wil doen. En dat hoeft ook helemaal niet. Grenzen zijn er om aan te geven en wie niet van anaal houdt, moet dat vooral niet doen omdat de film dat nu eenmaal voorschrijft.

Seks: gymnastiek voor gevorderden, maar dan zonder gevoel?

Bovendien lijkt seks bijna verworden tot een soort gymnastiek voor gevorderden. Het is een soort sport geworden om zoveel mogelijk bedpartners te verzamelen en dat het liefst op een zo jong mogelijke leeftijd. Als je 12 bent, heb je tegenwoordig al je eerste ervaring, anders tel je niet meer mee. Maar in feite is dat de omgekeerde wereld. Seks hebben omdat het moet, kan mensen later zuur opbreken. Omdat ze het eigenlijk tegen hun zin doen, wordt het bijna tot een traumatische ervaring die later de nodige problemen kan opleveren. Door de druk van een vriendje dan maar toegeven is gewoon niet goed voor iemand die nog nooit met een ander naar bed is geweest. Seks hebben zou kunnen getuigen van gedeelde intimiteit, maar dat aspect lijkt tegenwoordig wel heel ver te zoeken. Ieder weekend een andere partner lijkt de norm, dj’s die getuigen dat zij in hun leven al met duizenden mensen hebben geslapen maken dat mensen die het niet zo vaak doen zich al bijna gaan schamen en iemand die al een jaar geen seks heeft gehad is blijkbaar gek.

Geen seks hebben- je energie in andere dingen steken

Geen seks hebben is echter geen straf. Mensen die al langere tijd geen seks hebben, weten dat de energie die ze normaliter in seks staken nu voor andere dingen gebruikt kan worden. En dat is beslist geen slecht gevoel, want het is een sterke levensenergie die dan boven komt. Het zorgt voor creativiteit, voor prestaties op sportief gebied en maakt dat iemand heel helder na kan denken. Bovendien wordt het libido op een gegeven moment gewoon minder en is de trek in seks dan ook veel minder of gewoon helemaal weg. Je wordt ook niet ziek als je geen seks hebt, sterker nog, je kunt ook geen enge ziektes oplopen als je geen seks hebt. Waar je wel ziek van wordt is van opgelegd seks, van met iemand naar bed gaan als je dat eigenlijk niet wilt. Jonge meisjes die zich verplicht voelen door hun omgeving om toch het bed te delen met de eerste de beste pukkelige puber die voorbij komt, zou nog eens tien keer na moeten denken voor ze haar lichaam schenkt aan dat onervaren joch. Want slechte seks is duizend keer erger dan geen seks. En slechte seks is iets wat best veel voorkomt. Mensen moeten elkaar namelijk goed kennen om te weten wat de ander lekker vindt, maar ook om een emotionele band op te bouwen. Tegenwoordig lijkt dat er allemaal niet meer zo toe te doen voor een bepaalde categorie mensen. De ene na de andere dame of heer wordt bijna als een trofee het bed ingesleurd, zo lijkt het wel. Overigens denk ik dat dit zwaar overtrokken is en dat er nog net zoveel afgeklungeld wordt in de slaapkamer door mensen die zeggen het voortdurend te doen als vroeger. En iemand die liever een goed boek gaat lezen op de zaterdagavond, bij zijn of haar moeder op de thee gaat of heerlijk met een dekentje op de bank tv kijkt is misschien wel net zo gelukkig als die jagers die club na club en kroeg naar kroeg afstruinen op zoek naar seks.

Als het lichaam overigens toe is aan een ontlading, gebeurt dat wel gewoon in de slaap. Daar hoeft niet eerst een vreemd lichaam voor uit een kroeg te worden gesleurd.
© 2009 - 2020 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Misvattingen over seks in de relatieMisvattingen over seks in de relatieSeks is een onderwerp waar door veel mensen over wordt gepraat. Toch zie je dat er veel misvattingen zijn met betrekking…
De positieve bijwerkingen van seksDe positieve bijwerkingen van seksBij relatief veel stellen is seks enig moment slechts een onderdeeltje van de relatie ... als het al een onderdeel is. T…
Seks stimuleert lichaam en geest: seks en afvallenSeks stimuleert lichaam en geest: seks en afvallenAfvallen gaat met veel moeite! Maar toch kun je op een plezierige manier aan je lichaamsgewicht werken door geregeld sek…
Afslanken en seksAfslanken en seksHet hebben van seks zou goed zijn om af te slanken door het verbranden van de extra calorieën... Is dat wel zo? Of hangt…

Als seks hebben niet gaat: vaginismeAls seks hebben niet gaat: vaginismeJonge meisjes, maar ook volwassen vrouwen willen soms wel graag vrijen, maar het lukt gewoon niet. Dit heet vaginsme en…
Erectiestoornis, feiten en oplossingenUit onderzoek blijkt dat in Nederland ongeveer 18% van alle mannen, boven de 18 jaar, op één of ander moment last hebben…

Reageer op het artikel "Geen seks hebben is helemaal niet erg"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Anoniem, 07-04-2018 02:13 #8
Ik heb jaren sex gehad, nu sinds een jaar ineens niet meer, geen zin en het moet de moeite waard zijn, niet meer zomaar iemand, daar voel ik me te goed voor, het verlangen ernaar verdwijnt ook langzaam, maar mis de warmte van iemand wel.

Anoniem, 09-05-2014 21:00 #7
Valt me op dat tegenwoordig er alleen maar seks is overal. En als ik als single man niet wil ben ik ineens raar? Ik heb liever veel meer energie voor mijn werk en een hele lange tijd geen seks, dan seks, uitgeput en ook nog eens moeten werken.

Verriest, 26-08-2013 06:26 #6
Ik ben een man van 54 jaar en heeft nog nooit sex gehad. ik denk dat ik niet normaal ben.
ik ben verlegen en heeft het moeilijk om met vrouwen om te gaan. als ik een koppel zie op
straat bloed mijn hart. ik ben ongerust dat er het nooit zal van komen om sex met iemand
te hebben.

Mark, 16-06-2013 18:00 #5
Seks heeft voor mij altijd een onbereikbare betekenis gehad. Ik ken het van horen en zeggen, maar dat was altijd overschat en te mooi om waar te zijn. Nu had ik het genoegen 1 keer een relatie te mogen hebben met een vriendin. Amper 2 maanden en meer ergernis, dan voldoening zo heb ik het ervaren. Seks leek wel een soort sportschool, waar je de dagelijkse beweging moest afleggen tegenover je vriendin. Er zat totaal geen gevoel bij en ik was zwaar gedesillusioneerd. Sindsdien heeft dat mijn zelfvertrouwen enorm geraakt en weet ik niet wat ik van liefde of van seks moet denken. Die ervaring is inmiddels alweer 17 jaar geleden en het was dan ook mijn enige ervaring. Reactie infoteur, 25-06-2013
Toch kan seks ook intimiteit en liefde betekenen. In deze relatie was dat dan misschien niet het geval, maar het kan echt anders. Mocht u toch behoefte voelen aan intimiteit, dan moet u dat misschien zoeken bij iemand die beter bij u past.

Henny, 29-02-2012 12:03 #4
Ik wil reageren op het schrijven van Peter, 18-03-2011 ik ben wel laat he?
Maar ik ben een man van 61 jaar ik leef ongewilt celibatair het is mij overkomen in mijn jeugd is mijn eigenwaarde helaas de grond ingeboord, mijn moeder dacht dat zij het goed deed in die tijd ik neem haar nog steeds niets kwalijk, de Kerk heeft op haar ook een zware stempel gedrukt in die tijd.
Ik heb mijn moeder geheel verzorgd in de laatste maanden van haar leven heb ik via haar blik, glimlach, blijdschap dat iemand haar zo verzorgde de Goede God mogen ontmoeten het was een intens innerlijke gewaar wording ik put daar nu nog steeds na 11 jaar kracht uit om verder te gaan.
Beste Peter er is absoluut iemand die je wil omarmen met het bidden, in dialoog gaan met Hem kom je stapje naar stapje dichter bij Hem.
Ik vind het prachtig op deze site iets te lezen over sex, ook ik krijg ook steeds meer de gedachte opgedrongen door de maatschappij dat ik een mislukkeling ben als je nooit sex heb gehad, dat neemt niet weg dat ik wel denk dat het in een mooie relatie iets geweldig is, het is dan een pure Gods ontmoeting die twee mensen dan beleven zo lief heeft Hij ons.
Maar Hij heeft het ook heel kwetsbaar gemaakt, omdat Hij ook enorm kwetsbaar is.

Anoniem, 18-02-2012 18:41 #3
Peter, je zult heus wel iemand vinden. Je moet je leven niet richtten op het vinden van iemand. En vooral niet je gaan afzonderen van de sociale maatschappij. Je kunt mij echt niet wijs maken dat de wereld is ingedeeld in Sociaal sterk en Sociaal zwakkere mensen. Ik kom er in iedergeval niet wijs uit. De mate van hoe je eruitziet doet er ook niet toe, want er zijn genoeg dames die op je innerlijk vallen. Ga aan je charisma en je persoonlijkheid werken en je boekt resultaat gegarandeerd!

Luna, 31-05-2011 17:16 #2
Ik heb van mij 17de tot mijn 36ste "veel" seks gehad: in vaste relaties, korte relaties en one-night-stands. In totaal heb ik zo'n 15 sekspartners gehad. Nu heb ik al 7 jaar geen seks en ook al mis ik het soms, het geeft me inderdaad een nieuwe energie. En ik zie nu ook hoe seks zwaar overrated is bij sommige mensen. En hoe het jongeren (vooral meisjes) een verkeerd en vertekend beeld kan geven van de werkelijkheid. Dat je alleen maar iets waard bent als iemand je voor de seks wil bijv. De maatschappij is inderdaad erg op seks gericht terwijl je iegen spiritualiteit en het leren kennen van je eigen lichaam zoveel belangrijker is.

En @ Peter: juist als je er op wacht gebeurt het niet. Misschien blokkeer je het zelf onbewust. Er is altijd iemand voor iedereen… ook voor jou. Straal een andere energie uit en je zult zien dat het naar je toe komt. Gebruik je energie intussen om jezelf te ontdekken.

Peter, 18-03-2011 00:48 #1
Ik heb al drie jaar geen seks gehad. Nooit een relatie gehad. Ontmaagd door een hoer op mijn 22ste. Het valt absoluut niet mee om geen seks te hebben. Saai werk op het kantoor vult mijn leven in. In het weekend en vakanties word ik depressief. Ik hoop dat mijn leven snel voorbij gaat. Het is niet erg om geen seks te hebben. Het is erg als niemaand jou wilt hebben. Meerderheid mag wel seks hebben, maar mensen zoals ik hebben pech. Blijkbaar zijn wij in iets gefaald en daarom hebben wij geen recht op seks. Andere mannen zijn veel beter en succesvoller. Wij zijn hier alleen maar om voor hen te werken en belastingen te betalen. Zij mogen seks hebben en een mooi leven leiden. Wij zijn slechts tools. Als een sociaal zwakkere kies ik liever dood, dan een uitzichtloze bestaan.

Infoteur: Singalees
Laatste update: 28-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Reacties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!