Als seks hebben niet gaat: vaginisme

Als seks hebben niet gaat: vaginisme Jonge meisjes, maar ook volwassen vrouwen willen soms wel graag vrijen, maar het lukt gewoon niet. Dit heet vaginsme en het betekent dat het lijkt alsof de vagina op slot zit. Vrouwen kunnen zich door vaginisme veel minder vrouw voelen. Het goede nieuws is, dat vaginisme over kan gaan.

Als de vagina dicht gaat zitten - vaginisme

Vrouwen waarbij de penis niet naar binnen wil hebben last van wat in vaktaal vaginisme heet. De spieren van de vagina verkrampen daarbij zo erg dat er eigenlijk niets naar binnen wil. De vrouw of het meisje in kwestie wil dat misschien wel heel graag, maar het lukt maar niet. Een hele frustrerende zaak die vrouwen vaak aan zichzelf doet twijfelen. Want wat is er toch aan de hand en waarom lukt het bij anderen wel? En blijft een vriendje wel als dat helemaal niet wil? Ook de partner twijfelt vaak erg aan zichzelf doordat het allemaal niet lukt. Hij denkt dat het zijn schuld is, dat hij dingen fout doet. Het zijn allemaal grote onzekerheden die iemand voelt die last heeft van vaginisme. De aandoening kan overigens gewoon overgaan. Met heel veel geduld, humor en de gedachte dat vrijen ook kan zonder penetreren.

De penis gaat echt niet naar binnen en de vagina is verkrampt

Het gevoel bij vaginisme is alsof er een muur wordt opgetrokken. De man krijgt zijn penis echt niet naar binnen en de vrouw in kwestie voelt zelf ook wel dat ze op slot zit. Doordrukken helpt echt niet, dat levert alleen maar heel veel pijn op. Bij beide, want ook voor de man is dat geen fijn gevoel.

Vrouw met vaginisme kan wel genieten van vrijen

Dat betekent overigens niet dat een vrouw niet graag wil vrijen. De vrouw hoeft geen afkeer van haar eigen lichaam te hebben, ze vindt het in veel gevallen heerlijk als ze overal aangeraakt wordt en ook haar clitoris is gevoelig. Ook kan een vrouw heel goed tot een orgasme komen als ze aan vaginisme lijdt. In feite kan een vrouw met deze kwaal dus heel goed van seks genieten, maar wil dat laatste stadium alleen niet.

Als vrijen niet lukt is dat frustrerend - beide partijen denken dat het aan hen ligt

En dat is gewoon frustrerend. Voor beide partijen. Ook het steeds opnieuw proberen of het nu dan wel lukt wordt op den duur een bezoeking. Want de druk wordt bij elke keer dat het niet lukt hoger. Voor beide partners is het bovendien gewoon naar dat wat ze willen niet lukt. De man denkt dat het aan hem ligt, de vrouw denkt dat zij niet normaal is. Beide zijn niet waar. De man kan een uitermate goede minnaar zijn met alle mogelijke aandacht voor zijn partner en hij doet waarschijnlijk helemaal niets verkeerd. De vrouw is op haar beurt ook een hele goede bedpartner, vindt het heerlijk om met haar partner te vrijen, maar alleen dat laatste stadium blijkt een hobbel.

Waarom wil het vrijen maar niet?

De oorzaken van vaginisme zitten vaak in het hoofd van de vrouw. Een nare (seksuele) gebeurtenis, een eerdere seksuele relatie waarbij veel te veel druk werd uitgeoefend en de vrouw tegen haar zin heeft gevrijd of als een meisje voor het eerst seks heeft gewoon de angst voor wat komen gaat. In feite zijn dat allemaal heel normale reacties van het lichaam op de geest. Als een vrouw in een relatie zit die eigenlijk niet goed is, kan ook vaginisme optreden. De relatie kan zo verstoord zijn dat ze met haar lichaam eigenlijk haar grenzen aangeeft. En in feite is dat in alle gevallen helemaal niet verkeerd, want wat de geest misschien nog niet helemaal duidelijk weet, voelt het lichaam al lang. Nare ervaringen moeten eerst verwerkt worden. Daar is tijd voor nodig. Weer iemand anders in je lichaam ontvangen, betekent dat er vertrouwen moet zijn. Bij een nieuwe relatie (zeker als een vorige relatie heel naar is geweest) is dat vertrouwen er vaak nog niet en moet dat opgebouwd worden. Daar is gewoon tijd voor nodig. Zo bekeken is vaginisme eigenlijk gewoon een zegen. Het zorgt het ervoor dat de vrouw niet opnieuw gekwetst wordt of er zaken met haar lichaam worden gedaan die ze eigenlijk niet wil. Dat gezegd hebben, blijft het ondanks dat wel behoorlijk frustrerend. En worden mensen er gewoon heel onzeker van.

De oplossing voor vaginisme - een liefdevolle relatie, geduld, veel praten en herwaardering van seks

In een liefdevolle relatie hoeft vaginisme geen probleem te vormen. Er zijn miljoenen manieren om met elkaar te vrijen zonder dat er echte penetratie plaatsvindt. Wordt na een paar keren proberen duidelijk dat het niet lukt, staak dan de pogingen eerst maar gewoon een tijdje. Probeer er met elkaar over te praten, want vertrouwen is elkaar ook durven vertellen wat er in het verleden eventueel is gebeurd. Dat zorgt ook voor begrip over en weer. Bovendien hoeft de relatie er niet minder leuk om te zijn. Twee mensen die elkaar respecteren en lol met elkaar kunnen hebben, kunnen zo’n probleem echt wel hebben. En vrijen en een orgasme krijgen kan op zoveel manieren dat ook dat er niet onder hoeft te lijden. Daarbij komt dat het penetreren dan nog steeds wel door veel mensen als de ultieme daad wordt beschouwd, maar dat dit natuurlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Als partners van elkaars lichaam genieten zonder dat ene deel kan de seks nog wel beter zijn dan wat anderen even snel in een paar minuten doen. Het vereist bovendien veel meer creativiteit op om andere manieren met elkaar te vrijen en dat maakt juist dat dit seksleven soms veel spannender is.

Laat het vertrouwen eerst groeien zodat geest en lichaam in evenwicht zijn

Groeit het vertrouwen tussen twee mensen zo en is bovendien hun seksleven heet en stomend zonder penetratie dan gebeurt het heel vaak dat het opeens zomaar lukt. Dat er gewoon heerlijk gevrijd wordt en dat beide partijen er opeens achter komen dat hun lichamen wel opeens in elkaar opgaan. Een voorwaarde is dat echter niet. Sommige vrouwen hebben zoveel naars meegemaakt op dat gebied dat ze dat deel gewoon volledig hebben afgesloten. Is er liefde dan is dat nooit onoverkomelijk. Wel kan een vrouw met vaginisme die er graag vanaf wil naar de seksuoloog gaan om daar te leren om haar spieren te leren ontspannen. Vaak moet ze dan zelf oefenen. Eerst met iets duns als een potlood, later met een vinger. Aan de geestelijke kant van de zaak zal overigens ook altijd aandacht moeten worden besteed. Overigens zijn er ook vrouwen die geen nare zaken hebben meegemaakt, maar die onbewust toch een enorme vrees hebben voor iets in de vagina. Ook voor hen geldt dat zij met behulp van oefeningen kunnen leren daar mee greep op te krijgen.

One-night-stands bij vaginisme - niet doen of vooraf afspraken maken

Niet aan te bevelen voor een vrouw met vaginisme lijkt het overigens om zomaar ergens iemand te scoren die dan vervolgens hoge verwachtingen heeft van wat daar allemaal gaat gebeuren. Afgezien van het feit dat er dan geen sprake is van vertrouwen, is de kans ook nog eens groot dat de man in kwestie lullig reageert. Zo’n one-night-stand loopt waarschijnlijk op een drama uit. Vrouwen met vaginisme zijn erg gevoelig op dat punt en doen zichzelf alleen verdriet als ze zich dan ook nog eens in zo’n situatie storten. Natuurlijk zullen er ook aardige kerels tussen zitten die wel goed met die situatie om kunnen gaan, maar de kans is groter dat dit niet het geval is. Wat een latere poging met iemand die het waarschijnlijk wel waard is niet gemakkelijker maakt, want elke nare ervaring komt weer op de vorige. Een vrouw die wel graag met iemand het bed wil delen op die basis, kan het beste direct eerlijk zijn en nog voordat de gang naar huis wordt gemaakt zeggen dat dat deel er niet in zit. Uitleggen waarom dat zo is, is dan nog niet eens nodig. Iedere vrouw bepaalt ten slotte zelf wat ze wil en wat ze niet wil.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaginisme en zwanger willen wordenVaginisme en zwanger willen wordenVrouwen met vaginisme die zwanger willen worden: een onmogelijk doel? Nee hoor, helemaal niet! Er zijn genoeg vrouwen me…
Wat is vaginisme?Geslachtsgemeenschap lijkt een vanzelfsprekend iets. Toch hebben behoorlijk wat vrouwen problemen met vrijpartijen. Zij…
Een te nauwe vagina hoeft niet op vaginisme te wijzenEen te nauwe vagina hoeft niet op vaginisme te wijzenSommige vrouwen zijn niet in staat tot geslachtelijke gemeenschap, omdat de opening naar de vagina te nauw is. De meest…
Pijn tijdens vrijen door vaginisme: wat kun je eraan doen?Pijn tijdens vrijen door vaginisme: wat kun je eraan doen?Als een vrouw tijdens het vrijen, of tijdens een inwendig onderzoek pijn voelt omdat de vaginaspieren zich onwillekeurig…

Seks: niet net als in de filmSeks: niet net als in de filmPornofilms doen ons geloven dat je alles moet doen op seksueel gebied. Romantische films doen voorkomen alsof op seksuee…
Geen seks hebben is helemaal niet ergGeen seks hebben is helemaal niet ergIn programma’s als 40 dagen zonder seks lijkt het alsof heel Nederland voortdurend seks heeft. Ook al het bloot op tv en…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.