Hoe het beste uit je seksleven te halen

Hoe het beste uit je seksleven te halen Diana Kirschner is een populaire Amerikaanse psychologe die sinds enkele jaren mensen met relatieproblemen probeert te helpen en met die bedoeling een aantal boeken heeft geschreven. Zij maakt ook regelmatig haar opwachting in talkshows. Zo geeft zij haar visie op hoe men een wat haperend seksleven weer op gang kan trekken en er het maximum kan uithalen.

Seks is goed voor het lichaam

Seks is een prachtig geschenk dat we hebben meegekregen en dat we met anderen kunnen delen met wie we dan zoveel kunnen genieten als we willen. Goede seks zorgt voor een optimale fysieke en mentale gezondheid en brengt leven in een relatie. Seks maakt endorfines vrij die je een euforisch gevoel geven en stress en pijn onderdrukken (hardlopers kennen een gelijkaardig gevoel, daar wordt het ‘runners high’ genoemd). Nadat je met je partner gevrijd hebt voel je je beiden goed bij elkaar. Testosteron zorgt voor seksuele energie bij beide geslachten maar creëert ook een innige verbondenheid. En seks zorgt ook voor een opstoot van oxytocine, het zogenaamde ‘knuffelhormoon’ dat moeder en kind kenmerkt, een hormoon dat vrijkomt bij een positief contact alsook bij een sterke biologische band, zoals bij aanraken en vrijen.

Seksuele kortsluiting

Het klinkt allemaal fantastisch maar jammer genoeg blijkt uit verschillende onderzoeken dat veel mensen ontevreden zijn met hun seksleven. De Journal of the American Medical Association schreef dat 43% Amerikaanse vrouwen en 31% mannen toegeeft een seksueel probleem te hebben. En we weten allemaal dat bij zulke studies de gepubliceerde percentages onder de reële percentages liggen, want zeg nu zelf: wie geeft er graag toe dat hij hem niet omhoogkrijgt of dat men geen orgasme krijgt tijdens het vrijen?

Kirschner ziet vier werkpunten om het seksleven van een koppel te reactiveren. Voor alle duidelijkheid: de punten die ze opsomt beschrijft ze vanuit het standpunt van de vrouw.

1. Creativiteit

Bij het vrijen is afstappen van de sleur primordiaal. Creativiteit is de sleutel tot het opwekken van dopamine, het chemische proces in de hersenen dat onder andere opwinding en extase veroorzaakt. Als je op iemand verslingerd bent en meegesleept wordt door een dol gevoel, mag je ervan op aan dat dopamine er voor iets tussenzit. Dus als je graag dat opwindend gevoel wil blijven koesteren probeer dan eens een of meer van volgende suggesties uit:
  • Kies andere plaatsen uit om te vrijen
  • Schep een aparte sfeer met kaarsen bijvoorbeeld of een bubbelbad
  • Gebruik pluimpjes voor een geraffineerd spel van opwinding
  • Gebruik seksspeeltjes bij en voor elkaar
  • Draag lingerie of andere sexy kleding
  • Varieer bij het voorspel
  • Probeer nieuwe standjes uit
  • Uitermate belangrijk: zorg ervoor dat beiden volledig bevredigd zijn

2. Seksuele vervoering

Seksuele vervoering houdt in dat elke partner zich inwendig concentreert op zijn/haar eigen plezier en sensaties en zich seksueel volkomen kan laten gaan. In win-win seks slagen beide partners erin maximaal plezier te krijgen en komen ze tot een sterke ontlading in het orgasme. Leer bij door te experimenteren zodat je weet wat het beste voor beiden werkt.

Als je wil weten wat het beste werkt bij je partner, probeer hem aan te raken, te masseren, te likken of te stimuleren over zijn hele lichaam. Houd zijn reacties in het oog en vraag hem wat hij fijn vindt. Probeer verschillende seksuele technieken uit, varieer de standjes en vergeet vooral de orale seks niet! Vrijwel alle mannen zijn dol op orale seks. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk om je lichaam te leren kennen en de omstandigheden te achterhalen waarbij je het meeste seksuele plezier ervaart.

Je kunt werken aan je eigen seksuele vervoering door te gebruiken wat de legendarische sekstherapeuten Masters en Johnson als ‘sensate focus’ omschreven (het toespitsen op lichamelijke sensaties). Voor deze eenvoudige maar doeltreffende techniek heb je enkele een plaats nodig waar je je in alle rust en kalmte kan terugtrekken om je hele lichaam te verkennen en die delen te leren kennen waar je het meeste plezier ervaart en de sensaties het hevigst zijn.

Hoe meer je over elkaars lichaam weet, hoe beter je elkaar plezier zal kunnen doen. Leid elkaar door dingen te zeggen als ‘Ik vind het fijn als je mijn borsten zachtjes streelt’ of ‘Ik zou het fijn vinden als je je vaardige tong over mijn buik zou laten gaan en stilaan iets lager gaat’ of ‘Ik vind het heerlijk als je mijn rug aanraakt’. Zelfs als je er nu problemen mee hebt moet je je daarover proberen zetten om nieuwe haarden van plezier te kunnen ontsteken.

3. Inzet voor je partner

Je inzetten voor je partner is aan interactieve seks en seksspel doen. Je beschouwt je partner als een andere persoon wiens geluk en bevrediging zo belangrijk zijn als de jouwe. Op het hoogste punt van deze inzet bevinden zich extreem geluk en extase, plus een gevoel van één zijn met je partner. Door de belofte van inzet voor elkaar hebben jullie beiden je verbonden om je voor elkaar volledig seksueel te geven en elkaar optimaal te bevredigen. In deze optiek pas je je aan aan de noden van de ander, zonder evenwel ooit tot een punt van onverdraaglijke pijn of een trauma te komen.

Wees creatief en neem spontaan het initiatief om je partner te plezieren. Op een onverwacht moment voor een vluggertje kiezen is een schitterend initiatief. Er gaat niets boven ‘verrassingsseks’ om erotische sensaties te activeren.

4. Rollenspel

Het laatste type seksuele intimiteit is het rollenspel. Het koppel creëert een soort van toneelstuk waarbij de fantasieën van beiden worden gedeeld en opgevoerd. Ongeveer 95% van de mensen geeft toe dat seksuele fantasieën te hebben. Je bent dus niet alleen. Fantasieën helpen om al de aspecten van je persoonlijkheid te ontdekken en je in staat te stellen je helemaal te bevrijden. Als extra voordeel geldt dat de reden om vreemd te gaan verdwijnt daar je intussen een ‘nieuwe’ en ‘andere’ partner hebt gevonden. De opwinding en het nieuwe van een rollenspel blijft de dopamine en dus ook de passie op peil houden.

Een rollenspel spruit vaak voort uit fantasieën. De meest gebruikelijke rollenspelen houden verband met een ingebeelde romantische minnaar, een overmeestering, een herbeleving van een eerdere seksuele ervaring of het gevoel iets te doen dat slecht of verboden is. Meestal betreft het rollen als de ondeugende dokter en de patiënt, de ondeugende agent en de misdadiger, de meester en de slaaf.

De psychologe

Diana Kirschner heeft al ettelijke publicaties op haar naam staan. Haar eerste werken hadden de impact van geweld op kinderen tot onderwerp. Ze bestudeerde ook de discriminatie van mensen op basis van geslacht en leeftijd in de media en specialiseerde zich vanaf het begin van de 21ste eeuw op het thema ‘liefde’ en ‘dating’. Ze schreef een bestseller met ‘Love in 90 days’ waarin ze haar masterplan uit de doeken deed hoe elke vrouw haar grote liefde kan vinden in 90 dagen.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seks, goed voor je conditie!Seks, goed voor je conditie!Je zult het misschien niet geloven, maar seks is heel erg goed voor je conditie, ontwikkeling van je spieren en je uiter…
Tips voor een beter seksleven tijdens je relatieTips voor een beter seksleven tijdens je relatieEen goed lopende relatie is niet altijd rozengeur en maneschijn. Het is belangrijk om de passie levend te houden in je r…
Je 6 liefdeshormonen, en zo maak je steeds weer nieuwe aanJe 6 liefdeshormonen, en zo maak je steeds weer nieuwe aanDankzij adrenaline, dopamine en fenylethylamine voel je euforisch en gelukkig op momenten dat je stapelverliefd bent. En…
Het seksdieet, voor zin in seksHet seksdieet, voor zin in seksWeinig tot geen zin om de liefde te bedrijven? De klacht is niet uniek, al lijkt het soms of bij anderen de vonken er 24…

Wat vrouwen mogen en mannen nietWat vrouwen mogen en mannen nietVrouwen kunnen vaak openlijk dingen doen die van mannen niet geaccepteerd worden. Moeten wij, mannen, dat beschouwen als…
Kunnen afrodisiaca het libido verhogen?Kunnen afrodisiaca het libido verhogen?Ze worden ons beschreven als middeltjes die ons gebrek aan libido makkelijk oplossen, maar is dat ook zo? Zijn de afrodi…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.