Yoga voor ouderen

Yoga voor ouderen Mogelijk is het een vreemde naam, want juist met yoga krijg je meer energie, beweeglijkheid én rust in het hoofd. Dit terwijl de naam eerder doet vermoeden dat het hier om een beetje bewegen gaat, zoals we dat in gedachten hebben voor de oudere medemens. Maar met ouderen yoga is het niets van dat, want termen als “vitaliteit”, “midden in het leven staan” en “er voor gaan” geldt zeker voor de oudere medemens. Deze yogaoefeningen dragen daaraan bij.

Waarom yoga voor ouderen?

Het begint met de instelling. Waar de een enig moment klaar is met het leven, is de ander vol levenslust. Voor beide uitgangspunten moet je respect hebben, maar ouderen yoga is logischerwijs meer geschikt voor de mensen die nog vooruit willen in het leven. Mensen die nog een grote dosis levenslust hebben en waarbij leeftijd geen rol mag spelen in de mate van levenslust en vitaliteit.

Spreekt voor zich dat het altijd en voor iedereen goed is om te bewegen, maar zeker ook voor de mens op meer gevorderde leeftijd is het goed te blijven bewegen. Met een soepel lichaam ben je mobieler en bovendien is bewegen goed voor de geest. Niet iedereen kan op gevorderde leeftijd nog dubbel liggen, maar dan zijn er nog genoeg mogelijkheden om lekker te blijven bewegen en een soepel lichaam te behouden. Er zijn een aantal yoga oefeningen die hier een positieve rol in kunnen vervullen.
Verder stimuleert het ook het lichaam na een wat mindere lichamelijke en/of geestelijke periode en werkt door als je als oudere nog zin hebt in het leven.

Enkele oefeningen

Er zijn nogal wat oefeningen die geschikt zijn voor de oudere medemens. Maar ook als je niet enorm vitaal bent, zijn onderstaande oefeningen veelal nog goed te doen.

Je bent er!

Een dergelijke houding is goed om het lichaam te openen. Je bent er, je staat er en behalve goed voor het lichaam werkt deze ook goed voor de geest. Goed voor je zelfbewustzijn. Doe de oefening als het kan staand, maar lukt dit niet ga dan zitten.
 • Plaats je armen achter je rug met de handen op elkaar en de vingers in elkaar verstrengelt.
 • Je krijgt hierdoor een rechte houding en druk je schouders zover mogelijk omlaag en je schouderbladen naar elkaar toe.
 • Druk nu op een inademing je borst vooruit en haal diep via de neus adem en zuig je longen vol.
 • Op de uitdaging kom je weer terug in de rechte stand en haal opnieuw met de borst vooruit rustig adem. Herhaal dit minimaal een vijftal keren in alle rust.

Naar de zon!

Deze oefening is ook om het bovenlichaam lekker los en groot te maken, waarbij je heerlijk vrij kunt ademhalen en jij als persoon staat “als een huis”. Goed voor de ego (waarbij er geen negatieve associatie gemaakt dient te worden).
 • Ga staan of blijf zitten en laat eerst je armen langs je lichaam hangen. Lekker ontspannen maar wel rechtop zittend of staand.
 • Breng dan je handen op een diepe inademing heel voorzichtig in weidse beweging naar boven tot je armen en handen boven je lichaam uitkomen en je handen elkaar raken. Visualiseer dat de zon boven je staat en je deze wilt grijpen.
 • Even vasthouden en voorzichtig op de uitademing weer terugkomen. Herhaal deze oefening minimaal een vijftal keer.

Het middenrif

Het middenrif is erg belangrijk en zwaar onderschat, maar het verbind het boven- en onderlichaam met elkaar en dat maakt dat het een cruciale rol in ons lichaam vervult.
 • Ga staan en zet je voeten iets uit elkaar.
 • Laat je linkerarm langs je lichaam hangen en haal op een inademing je rechterarm omhoog.
 • Buig op de daaropvolgende uitademing je lichaam naar links en laat je arm meebuigen over je hoofd heen.
 • Enkele tellen deze houding vasthouden en kom rustig terug in de beginstand. Doe nu hetzelfde maar dan andersom en herhaal voor beide kanten de oefening een drietal keer.

De knooppunten

In je ruggenwervels zitten de chakra verbindingspunten, dus een belangrijke om mee te nemen en essentieel om je lichaam soepel te houden.
 • Ga op de grond zitten en leg je benen gestrekt voor je.
 • Buig nu je knieën en zorg dat je voeten plat op de grond blijven staan.
 • Schuif vervolgens de rechtervoet onder de linkerknie door richting de linkerheup.
 • Plaats dan je linkervoet over je rechterbeen en probeer zover mogelijk tot heughoogte te komen.
 • Op een uitademing draai je je bovenlichaam naar links en laat je eventueel ondersteunen door je linkerhand.
 • Probeer in deze houding je bovenlichaam zoveel mogelijk gedraaid te houden en je linkervoet zoveel tegen de grond gedrukt. Probeer je rug zo recht mogelijk te houden.
 • Kom terug in de rechte houding en draai alle bewegingen om. Herhaal dit in alle rust een drietal keren per kant.

Volledige ontspanning

Sluit af met een goede ademhalingsoefening waarbij je volledig ontspant en de dag lekker kunt starten.
 • Ga op een rechte ondergrond liggen met de armen haaks op het lichaam, zover mogelijk er vanaf en de handpalmen omhoog gericht. De benen liggen iets uit elkaar.
 • Concentreer je op de ademhaling en haal diep via de buik adem. Tegelijkertijd laat je de voeten kleine cirkels draaien ter hoogte van de enkels.
 • Leg na een minuut of wat de voeten rustig neer en blijf diep ademhalen en adem net iets langzamer uit dan je ingeademd hebt.
 • Houd dit een drietal minuten zo vast en kom daarna in alle rust overeind.

Tot slot

De oefeningen moeten in alle rust gedaan kunnen worden, desgewenst wat zachte muziek op de achtergrond, maar geen afleiding. Neem er de tijd voor en ervaar de vitaliteit zodra je klaar bent. Het zijn oefeningen waar je rustig iedere dag mee mag beginnen.
© 2012 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Yoga voor iedereenYoga voor iedereenYoga is geen godsdienst maar een Oosterse wetenschap. Het wil letterlijk zeggen “verenigen” en “beheersen” en is in prin…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Yoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga thuis zelf doen voor beginners, tipsYoga is gebaseerd op het verbeteren van de mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Hoe kun je zelf aan yoga beginnen?…

De werking van kristallenDe werking van kristallenEr zijn erg veel kristallen die de natuur ons geeft. Dit artikel beschrijft een aantal van de minder bekende kristallen.…
Psychometrie, informatie waarnemen via foto's of voorwerpenPsychometrie, informatie waarnemen via foto's of voorwerpenPsychometrie of psychoscopie is het waarnemen van gevoelsinformatie aan de hand van een foto of een voorwerp. Deze infor…
Reactie

Albert Brom, 01-03-2017
Het zijn leuke oefeningen, maar ik zou graag een tiental zittende yoga oefeningen willen hebben die geschikt zijn voor dementerende ouderen evt. met plaatjes / foto's.

met vriendelijke groeten,

Albert Brom Reactie infoteur, 02-03-2017
Helaas, maar mogelijk heeft www.niiraja.nl deze wel.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.