De parapsychologie

De parapsychologie kunnen we beschouwen als een wetenschappelijke poging om een beter inzicht te krijgen in een groep verschijningen die voorkomen, maar volgens de wetenschap onmogelijk zijn.

Spontane gevallen en experimenteel onderzoek

In de praktijk houden de parapsychologen zich met twee soorten onderzoek bezig. Enerzijds is er de studie voor de ‘spontane gevallen’, die inhoud dat mensen menen iets paranormaals te hebben meegemaakt, zoals bijvoorbeeld een spookverschijning die ze hebben gezien of een voorspellende droom. Anderzijds is er de studie van het ‘experimenteel onderzoek’, waarbij mensen en dieren getest worden op hun paranormale vaardigheden onder controleerbare omstandigheden. Dit gebeurt meestal in gespecialiseerde laboratoria.

Nog steeds twijfels

Ondertussen is de parapsychologie al een eeuw oud en toch zijn de resultaten allesbehalve spectaculair. De wetenschappers hebben nog steeds twijfels over het bestaan van het paranormale, en dat komt doordat er enkele verschijningen wél bewezen zijn kunnen worden.

Problemen

Bij de spontane gevallen van helderziendheid kampt men met twee belangrijke problemen. In de eerste plaats zijn de verschijningen meestal voorbij als de onderzoeker ter plaatse komt. Controle is daardoor praktisch onmogelijk, zodat men gedwongen is voort te gaan op de verslagen van de getuigen. Dat is het tweede probleem. Hetgeen wat de waarnemer voer de waarneming zegt kan bedrog zijn, kan verkeerd uitgelegd of geïnterpreteerd zijn,… Spontane gevallen kunnen daarom hoogstens een aanwijzing zijn voor verder onderzoek, maar nooit als bewijs gebruikt worden. Niet alleen de spontane gevallen geven problemen, ook de laboratoriumonderzoeken laten van zich horen. Het enigste grote probleem is dat de onderzoeksresultaten niet voor herhaling vatbaar zijn. Als men dan eens een bewijs zou kunnen gevonden hebben, brengt het de volgende keer geen positieve resultaten meer op.

Bedrog

De parapsychologie houdt zich de laatste tijd niet meer bezig met spontane helderziende waarnemingen omdat er al teveel bedrog is voorgekomen bij deze onderzoeken. De wetenschappers staan nu stil bij de laboratoriumproeven. Ze hopen snel een proef te vinden die voor herhaling vatbaar is, want dan staan ze al een stap dichter bij het bewijs voor het bestaan van helderziendheid. Tot ze zo’n proef gevonden hebben kunnen ze dus nog niets bewijzen.

Moeilijkheden van de wetenschap

De wetenschap dient alle verschijnselen nuchter te bestuderen en moet ze situeren in het kader van de totale wetenschap, naast en te midden van andere ervaringswetenschappen. Er zijn verschillende redenen waardoor de wetenschap het moeilijk heeft bij het onderzoeken van de helderziendheid:
  • Reden 1: de frequentie. Helderziendheid komt veel minder voor dan normaal zien. Dit is voor de wetenschap geen reden om het onderzoek te stoppen want zonsverduisteringen komen bijvoorbeeld ook veel minder voor dan zonnedagen.
  • Reden 2: de twijfel. Een groot aantal processen en verschijnselen, die als helderziend worden aangeduid, worden bijna altijd gezien met twijfels. Vele mensen twijfelen er dus aan of hetgeen men gezien heeft wel echt met helderziendheid te maken heeft. De wetenschap mag niet alles verwerpen als onzin, maar staat wel zeer kritisch tegenover alles wat met helderziendheid te maken heeft.
  • Reden 3: leunt aan bij reden 2 en bestaat uit de verklaring. Er zijn al zovele onderzoeken gedaan maar toch staat de wetenschap nog altijd twijfelachtig, aarzelend en soms zelfs afwijzend tegenover helderziendheid.
  • Reden 4: de wetenschap heeft het moeilijk met de term ‘parapsychologie’ omdat dit de leer van het occulte, het geheime voorstelt. Dit geeft de wetenschap dan weer een reden om zich er niet meer mee bezig te houden. Wat de wetenschap nog het meest doet huiveren is het feit dat men helderzienden soms als supermensen beschouwt. Ze hebben dus macht over andere mensen en kunnen er verschillende krachten op uitoefenen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Sarahh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ontstaan van helderziendheidHelderziendheid is een onderwerp waar men eigenlijk niet zoveel van hoort omdat vele helderziende waarnemingen niet verk…
Wat is parapsychologie?Wat is parapsychologie?Het woord parapsychologie is samengesteld uit het Griekse voorzetsel para (dat 'naast' of 'bij' betekent) en het woord p…
Parapsychologie en ESPParapsychologie houdt zich bezig met de studie van verschijnselen, welke (nog) niet in het huidige wereldbeeld passen. I…
Parergische verschijnselenDe parergische verschijnselen vormen een deelgebied van de parapsychologie. Het gaat om de verschijnselen, waarbij het f…

Het zien van energetische of paranormale UFO’sUFO’s komen voor in twee soorten. De ene soort kan iedereen zien, maar dat gebeurt heel zelden. Het ruimteschip is in di…
In het menselijk lichaam kijken om kwalen vast te stellenDoor middel van deze vorm van helderziendheid kan een mens bij een ander mens binnen in het lichaam kijken zonder appara…
Bronnen en referenties
  • www.parapsy.nl
  • www.leylijnen.com
Sarahh (77 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.