Ontdekken wat je doel is in dit leven

Antwoorden op belangrijke vragen zoals: "Wie ben ik?", "Wat is de zin van mijn leven?" en "Wat doe ik hier?" kunnen helpen om richting te geven aan je leven. Als je weet wat jouw spirituele doel is in de tijd die je nu hebt op deze planeet, kan dat zeker iets toevoegen aan je bestaan. Je hebt misschien een leuk huis, een goeie baan, een leuke partner of gezin, en alles wat je hartje begeert, en toch denk je: "Is dit het nou?" Of als het tegenzit denk je: "Waarom moet mij dat nou weer overkomen?" Er is een antwoord op deze vragen!

Wie we denken te zijn

Als we denken over wie we zijn, hebben we daar een aantal opvattingen over. Als iemand vraagt wie je bent, zul je beginnen met je naam te noemen, en daarna welke rollen je zoal hebt in dit leven. Het werk dat je doet is bijvoorbeeld een rol, vader of moeder zijn is een rol, en lid zijn van een vereniging of club is een andere rol. Wat soms ook invloed heeft op wie je bent is je status, vaak gaat het dan om je beroep en je bezittingen. Je normen, waarden, opvattingen en overtuigingen maken meestal ook deel uit van wie je bent. Dit zijn allemaal dingen waarvan je denkt dat ze jou tot "jou" maken. Maar is dit waar?

We groeien op en krijgen van kleins af aan de normen, waarden, opvattingen en overtuigingen van mensen in onze omgeving met de paplepel ingegoten. De mensen in onze omgeving hebben dit alles op dezelfde manier gekregen van hun voorgangers. Als kinderen leren we door middel van het straf/beloningssysteem in onze opvoeding wat wel en wat niet acceptabel is aan ons. Onze opvoeders keuren "ongewenst" gedrag af, en belonen "goed" gedrag op subtiele of drastische manieren. De uitkomst is dat we worden zoals anderen dat wenselijk vinden of vonden, en dat we ons voegen naar wat "hoort", en wat niet "hoort". De consequentie daarvan is dat we delen van onszelf afsplitsen als onacceptabel, en in sommige gevallen de rest van ons leven tobben om vervulling te vinden.

Wat we geloven over vormen

Op dezelfde manier leren we als kinderen wat dingen zijn en hoe ze heten. Een rechthoekig of rond ding op poten is een tafel, en onze hersenen slaan dit begrip op. Vanaf dat moment komt bij ieder voorwerp dat we zien, en daar op lijkt, het etiket "tafel" tevoorschijn in ons hoofd. We leren dat een tafel een "dood" ding is, een gebruiksvoorwerp waar je aan kunt zitten, of iets op kunt zetten. Zo leren we van alle materie hoe het heet en wat het is.

Het lichaam is ook een vorm, maar we leren dat dit een "levend" ding is en dus anders dan bijvoorbeeld de tafel. Er bestaan veel vormen in ons leven, maar het vormloze bestaat ook. De muren in een kamer zijn een vorm, maar de ruimte die de kamer zelf is, is vormloos. Een plant is een vorm, maar de ruimte tussen de bladeren is vormloos. Wat we geleerd hebben over vorm en vormloos is dat het één wel bestaat en het ander niet. Maar is dit waar?

Als je een plant, een tafel of een menselijk lichaam onder een microscoop legt en ver genoeg uitvergroot, zie je dat het uiteindelijk allemaal kleine bewegende deeltjes zijn, waaruit het bestaat. Die kleine bewegende deeltjes is energie die vibreert, en zowel vormen als vormloze dingen bestaan uit die energie, en zijn dus hetzelfde... Het enige verschil is de dichtheid van de deeltjesenergie, die de vorm bepaalt.

Wat we geloven over ons verstand

Alles wat we in ons leven hebben geleerd over onszelf en ons leven, is opgeslagen in ons brein. We zijn intelligente wezens en hebben de beschikking over ons brein om mee na te denken, en daarmee problemen op te lossen. We zijn daarin alleen doorgeschoten en denken dat we ons verstand zijn. Dit komt omdat ons verstand de overhand heeft genomen en onze gedachten een eigen leven lijken te hebben, buiten onze wil om. De ene gedachte volgt de andere gedachte op en de herrie in ons hoofd is soms om stapeldol van te worden. De schattingen lopen uiteen dat een gemiddeld mens tussen de veertig- tot zestigduizend gedachten per dag heeft! Maar we zijn niet ons verstand! Want als we rustig gaan zitten en onze gedachten gaan observeren, wie observeert er dan? Als we onze aandacht op onze gedachten richten is er dus iemand die aandachtig is, en dat zijn wij.

De wij die we zijn

Het deel van jezelf waarmee je je gedachten of je lichamelijke sensaties kunt observeren is je "ware zelf", "hogere zelf", "ziel" of iedere andere benaming die je er aan wilt geven. Dit "ware zelf" kun je ervaren door je er bewust van te zijn, bijvoorbeeld door je aandacht te richten op je ademhaling en je bewust te zijn van dat wat observeert. Het universum is de bron van alle bewustzijn, en we noemen dit "de Bron", "God", het "Hogere" of iedere andere naam die we ervoor hebben. Het "ware zelf" in ons is een afsplitsing van het universum en wij zijn dus een deel van "de Bron". Het "ware zelf" is onsterfelijk en is er altijd geweest, en zal er altijd zijn. Als ons fysieke lichaam sterft, gaat ons "ware zelf" terug naar "de Bron", en kan daar kiezen om opnieuw te incarneren. Ons "ware zelf" bevat ons bewustzijn dat we in dit leven ook hebben, en ook dat verdwijnt dus niet.

Het universum bestaat uit dimensies en wij leven hier op aarde in de derde dimensie. De derde dimensie is de fysieke dimensie waar we kunnen incarneren om datgene te ervaren, en te leren, waar we voor onze geboorte hier voor hebben gekozen. Het doel van het ervaren en het leren in dit leven is om ons bewustzijn te laten groeien, en daarmee groeit het universele bewustzijn. Tussen levens in en na onze fysieke dood bestaan we in de vierde dimensie, en daar kunnen we er voor kiezen om te incarneren om een bepaalde ervaring te ervaren. We kiezen onze eigen omstandigheden zodat we volledig kunnen ervaren waar we voor gekomen zijn. Als je bijvoorbeeld gekozen hebt om te ervaren wat liefde is, zul je omstandigheden kiezen waarin je zult ervaren wat het is om geen liefde te krijgen. Zonder te ervaren wat geen liefde is, kun je niet ervaren wat wel liefde is.

Jouw doel ontdekken

Om erachter te komen wat jouw intentie was om hier te ervaren in dit leven, is het handig om te kijken naar wat je tot nu toe hebt ervaren. Als je bijvoorbeeld al je leven lang problemen hebt om erachter te komen wie jij nu werkelijk bent, was misschien jouw intentie wel om jezelf te vinden. Om jezelf te vinden zul je jezelf eerst kwijt moeten raken, en je hebt alle omstandigheden gekozen die gemaakt hebben dat je jezelf bent kwijtgeraakt. Contact met je "ware zelf" helpt je om de goede richting uit te gaan, en aanwijzingen te krijgen wat wel of niet te doen. Contact maken met je "ware zelf" kan op verschillende manieren. Meditatie is een prima manier omdat het de herrie in je hoofd doet afnemen of stoppen, en je in de stilte je "ware zelf" kunt ervaren. Een andere goede manier is om de binnenkant van je lichaam te voelen. Dit kun je oefenen door te beginnen met je hand of handen te voelen aan de binnenkant. Als dit lukt kun je dit uitbreiden naar de rest van het lichaam. Het energieveld wat voelbaar is in je lichaam brengt je ook in contact met je "ware zelf". Een derde manier is om je te oefenen om in het moment te zijn, dus in het nú. Het enige moment dat je werkelijk kunt ervaren is dít moment. Je kunt leren in het nú te blijven door gebruik te maken van je zintuigen, kijk om je heen wat je ziet, hoor de geluiden, voel de stoel of bank waar je op zit, en ruik de geuren die er zijn. Als je je aandacht richt op je zintuigen in het nú, stopt je denken. In de stilte vind je je "ware zelf" en daarmee je doel in dit leven.
© 2015 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meditatie - De weg naar mindfulnessMeditatie heeft als doel om bewustwording en mindfulness te creëren. Met iedere meditatie oefening die je doet zul je aa…
Meditatie voor beginnersMeditatie is manier om je te ontspannen. Met behulp van meditatie kan je jezelf afsluiten van de buitenwereld en je lich…
Meditatie, de voordelen op een rijMeditatie wordt door een groot aantal mensen dagelijks beoefend, simpelweg omdat het werkt. We leven in een snelle maats…

Yogahoudingen – chaturanga dandasana (vierledige staf)Yogahoudingen – chaturanga dandasana (vierledige staf)Wie gespierde armen en schouders ambieert, zonder te veranderen in een bodybuilder, kan met chaturanga dandasana (vierle…
De Wet van AantrekkingDe Wet van Aantrekking zegt dat je alles kunt hebben of zijn wat je wilt. Deze wet zegt ook dat alles wat er in je leven…
Bronnen en referenties
  • www.knowhownu.nl>2013/09/28>hoeveel-gedachten-hebben-we-per-dag-2/
  • De kracht van het nu/Eckhart Tolle
  • https://m.youtube.com/user/TheSpiritualCatalyst
  • Tealswan.com
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.