Mediteren, het hoe en waarom

Mediteren, het hoe en waarom De een gaat er voor zitten, sluit zich af en kan zo mediteren, maar de ander heeft moeite de geest - die de gedachten voorbij laat komen - in bedwang te houden. Concentratie is dan ook erg belangrijk. Maar mediteren kan je ook doen met behulp van thema’s die je in je gedachten haalt en zo bepaalde zaken verwerkt. Een aantal voorbeelden opgesomd.

Wat is mediteren?

Behalve dat er nog steeds mensen zijn die denken dat mediteren hocus-pocus is, weten velen gelukkig dat het eerder een moment is dat je de geest laat relaxen en je de geest verlost van onnodige gedachten. Mediteren is dan ook geen doel op zich maar een middel om dit te bereiken.

Starten met mediteren

Omgevingsfactoren

Als je gaat mediteren is het belangrijk dat je in een rustige omgeving vertoeft. Je moet niet afgeleid worden door omgevingsgeluiden, rondlopende kinderen of dieren of dusdanig druk in je hoofd zijn – in verband met al die dingen die nog moeten gebeuren – dat je niet toekomt aan een goed concentratiemoment.

Als je dit geregeld hebt en je nog steeds dat meditatiemoment wilt nemen zorg dan dat de omgeving rustig is en er geen zaken zijn die nu je aandacht nodig hebben … behalve je eigen geest dan. Voor sommige mensen geldt dat wat rustgevende muziek helpt om ze in de juiste sfeer te brengen, maar dat is voor iedereen weer anders.

Houding en kleding

Ga nu op de grond zitten, eventueel met een dun kussentje onder de billen, en zorg dat je lekker zit maar wel in een rechte houding. Je rug moet recht zijn (dit heeft met energie te maken) en met een kleermakerszit creëer je die rechte rug. Als je dit echter niet prettig vindt, mag je ook de benen gestrekt voor je leggen. Je kleding moet soepel vallen en uiteraard lekker zitten. Vaak is linnen of katoen erg geschikt. Haren uit het gezicht en geen sieraden die rinkelen of kunnen knellen.

Ademhaling

Let ten slotte goed op de ademhaling, laat deze rustig door de neus naar binnen komen (buikademhaling) en nog iets rustiger via de mond weer naar buiten. Laat dit je tweede natuur worden, want je ademhaling bepaald ook de rust in je hoofd en je lichaam.

Concentratie

Als je start is leren concentreren erg belangrijk. Daar waar de een die relatief snel kan, heeft de nader er mogelijk heel veel moeite mee. Er zijn wat oefeningen die helpen in dit proces. Doe het volgende: ga in een relatief donkere ruimte zitten en steek een kaars aan. Zet deze voor je neer op de grond en zo dat deze niet om kan vallen, er geen kaarsvet gaat druipen of andere gedoe op kan leveren.
Als de kaars brand focus je dan op de vlam, de bewegingen van de vlam en als er ook maar iets in de geest dreigt je gedachten af te leiden – en dat zal de geest zeker proberen – pak die concentratie dan weer terug door je op die vlam te richten.
Sluit na enkele minuten de ogen en laat de vlam nagloeien achter je ogen. Bekijk hoe mooi het licht achter je ogen en is en hoe het langzaam dooft.
Op het moment dat je de concentratie weer dreigt te verliezen is het goed de ogen een klein beetje te openen en door de wimperharen de vlam van de brandende kaars weer te observeren.

Verschillende ‘hulpmiddelen’ tijdens het mediteren

Verleden achter je laten

We nemen overall te veel mee in ons hoofd. Zaken uit het verleden hoef je niet te vergeten, maar moeten een plekje krijgen om zo weer met volle kracht in het leven te kunnen staan. Er zijn vele hulpmiddeltjes voor meditatiemoment om dit voor elkaar te krijgen. Ik neem er een voorbeeld uit waar je uiteraard op kunt variëren, zolang de essentie maar in tact blijft.

Denk hier bij aan de rugzak die je meetorst op je rug en naarmate je ouder wordt voller en dus zwaarder wordt. Als je hier vanaf wil, kan je je wellicht dat rugzakje voorstellen wat je enig moment opent. Je gaat in alle rust langs de waterkant zitten met het rugzakje naast je. In het water ligt een bootje en alles wat je achter je wilt laten gaat in dat bootje. Om het een beetje geordend te laten verlopen pak je je leeftijdsjaren een voor een. Je begint bij je geboorte tot pakweg 3 jaar oud. Aansluitend de peuter/kleuterschoolperiode tot halverwege de basisschool. Dan de laatste jaren op de basisschool, je pubertijd, je adolescententijd en dan verdeel je je volwassen leven in stappen van ca 7 jaar tot het moment dat je in het nu bent.
Bij al die momenten dat je zaken achter je wilde laten, heb je die gedachten in het bootje gedaan en het bootje kan inmiddels aardig vol zijn (hoeft niet).
Zodra je klaar bent laat je het bootje los en drijft het bootje weg naar waar je het niet meer kunt zien, met de stroom mee.
Voel het rugzakje nu nog een keer en ervaar dat het lichter geworden is. Herhaal deze oefeningen na bijvoorbeeld een half jaar nog eens en bekijk of er nu nog wat uit het rugzakje kan, waar je eerder nog niet aan toe was.

Rustig worden

Met de hectiek van alledag komen we vaak niet toe aan onszelf en dan is het moeilijk om rust, kalmte in jezelf te vinden.
Bedenk jezelf op het water in een roeibootje met een heerlijk zonnetje. Je bent op weg naar een eiland waar je lekker wilt gaan relaxen (en bedenk wat dit voor je is). Koppel nu je ademhaling aan je slagen met de roeispanen en voel hoe de slagen met de peddels rustiger worden en daarmee ook je ademhaling. Enig moment kijk je om, want je peddelt niet meer … en dan ben je aanbeland op het mooie eilandje waar je lekker tot rust gaat komen of misschien wel een volgend meditatiemoment oppakt.

Omgaan met ziekte

Mensen worden ziek en dat hoort ook bij het leven, maar hoe vaak negeren we de symptomen? Om antwoord te krijgen op de symptomen is het goed je te concentreren, je handen op je zonnevlecht te houden (in het midden onder je borst, op je middenrif) en je de pijn te visualiseren (gebruik hier iedere vorm van creativiteit in je voor). Vraag aan de pijn wat hij wil zeggen, is het een waarschuwing voor iets wat in je lichaam of geest bezig is. Luister ook echt naar wat je terugkrijgt.

Tot slot

Mediteren is niet iets wat je van de een op de andere dag zomaar kunt. Geef het de tijd, probeer wat uit en langzaam maar zeker kom je in een modus dat zaken gaan werken.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…
Meditatie - bevrijding van de geestMediteren is een techniek, die ons in staat stelt ons lichaam en onze geest te ontspannen. Bovendien wordt door meditati…
Is mediteren onzinnig?Is mediteren onzinnig?Behalve dat iedereen dit voor zichzelf uitmaakt, kan mediteren je veel opleveren. Mediteren kent nogal wat misverstanden…
Ontspan met behulp van meditatieOntspan met behulp van meditatieMet drukke werkzaamheden is regelmatig ontspannen belangrijk. Gelukkig realiseren we ons dit meer en meer. Maar niet all…

Wat zeggen je handen over je?Wat zeggen je handen over je?Natuurlijk weten we allemaal dat de man of vrouw met eelt op de handen met name met de handen werkt. Eelt is een bescher…
Geloof in vampiers versterkt door mysteriesDe schrijver Colin Wilson stelt dat er een oorzaak moet zijn voor de vampierverhalen die plotseling in Europa de ronde d…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.