Stoppen met roken: 10 voordelen

Stoppen met roken: 10 voordelen Stoppen met roken heeft veel voordelen. De meest voor de hand liggende zijn een langer leven, een gezonder leven en minder kosten doordat je geen sigaretten meer koopt. Maar stoppen met roken verbetert bijvoorbeeld ook je smaak en geur, het voorkomt stank, en zorgt ervoor dat je beter kunt slapen. Roken heeft ook effect op je omgeving: meerokers kunnen gezondheidsklachten krijgen, en daarnaast vergroot je de kans dat jonge mensen in je omgeving gaan roken. Allemaal redenen dus om te stoppen met roken.

1. Een betere geur en betere smaak

Dagelijks roken maakt dat je geur en smaak vlakker worden. Je proeft en ruikt minder waardoor je minder van eten en drinken kunt genieten. Als je stopt met roken keert de geur en smaak langzaam weer terug.

2. Een einde aan stank

Roken zorgt voor stank: in je huis, in je kleren, van je adem. Ook al heb je hier zelf geen last van; anderen kunnen zich hier ook aan storen (veel rokers vinden de geur van rook in hun kleren overigens zelf ook vies). Stoppen met roken maakt een eind aan al deze ongemakken.

3. Beter slapen door stoppen met roken

Roken heeft een negatief effect op de kwaliteit van je slaap. De nicotine in de sigaret werkt stimulerend en verkwikkend, eigenlijk net als koffie. Dit zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap valt, en dat de slaap onrustiger is. Ook ontstaat er bij rokers tijdens de nacht een nicotinegebrek: je lichaam begint te verlangen naar een sigaret. Naarmate dit verlangen groter wordt, slaap je onrustiger en is de kans op 's nachts wakker worden groter. Stoppen met roken zorgt dus voor een betere nachtrust.

4. Stoppen met roken voor een langer leven

Roken verhoogt de kans op longkanker, en zorgt er bij veel mensen voor dat zij op jongere leeftijd last krijgen van hart- en vaatziekten. Hoewel vrijwel elke roker je kan vertellen over een tante of oma die 105 werd terwijl ze altijd zware shag rookte, zijn de statistieken onverbiddelijk: roken verkort je levensduur met enkele jaren. Stoppen met roken heeft tot op hoge leeftijd zin, en zorgt (statistisch) eigenlijk altijd voor een verlenging van je leven.

5. Stoppen met roken voor een gezonder leven

Stoppen met roken roken zorgt niet alleen voor een langer leven, maar ook voor een gezonder leven. Rokers zijn namelijk meer dagen per jaar ziek dan niet-rokers. Dat kan gaan om een stevige verkoudheid of griep, maar door roken verhoog je ook de kans op bijvoorbeeld psoriasis, de ziekte van Kroon en gehoorproblemen.

6. Niet meer roken om kosten te besparen

De kosten van roken zijn aanzienlijk. Wanneer je drie pakjes per week rookt (de meeste rokers roken meer) en die kosten 6 per stuk, dan ben je op jaarbasis (6 * 3 * 52 =) bijna 1000 kwijt. Wanneer je een pakje per dag rookt, kom je al snel boven de 2000 per jaar uit. De kans dat de accijnzen op tabak in de aankomende jaren verder zullen stijgen is groot. Daarmee zullen de kosten in de toekomst alleen nog maar verder stijgen.

7. Een gezondere huid

Roken zorgt voor een versnelde veroudering van de huid. Door veel roken worden de bloedvaten onder de huid vernauwd, en weefsel dat zorgt voor kracht en elasticiteit van de huid wordt beschadigd. Daarnaast worden rokers gemiddeld eerder grijs, en rokende mannen worden sneller kaal. Door te stoppen met roken werk je dus ook aan je uiterlijk.

8. Minder gedoe door stoppen met roken

Als je verslaafd bent aan roken moet je niet alleen altijd sigaretten bij je hebben; je moet ook denken aan aanstekers en kauwgom. Daarnaast wordt het op heel veel plaatsen steeds minder aantrekkelijk om te roken. Rookplekken zijn steeds vaker op achteraf gelegen plekken, waardoor je ver moet lopen en weg moet bij je werk of bij de groep waar je onderdeel van uitmaakt. Door te stoppen met roken ben je van al dit soort gedoe verlost.

9. Stoppen met roken: stoppen met meeroken

Roken is niet alleen ongezond voor jezelf, maar ook voor mensen in je omgeving. Wanneer jij stopt met roken, zorg je er daarmee ook meteen voor dat je huisgenoten, collega's, familie en vrienden minder meeroken. Zelfs huisdieren kunnen gezondheidsproblemen ondervinden door meeroken. Ook zij profiteren er dus van wanneer je stopt.

10. Voorbeeld voor kinderen

Wanneer ouders (of andere volwassenen die dichtbij staan) roken, is de kans groter dat ook kinderen gaan roken. Op hun beurt zullen zij in de toekomst aanlopen tegen hoge kosten, stank, en gezondheidsproblemen. Door zelf te stoppen met roken, verklein je de kans dat jonge mensen in je omgeving beginnen te roken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen, stop met rokenGeld besparen, stop met rokenDe belangrijkste reden om te stoppen met roken is met stipt je gezondheid. Roken is ongezond en vergroot de kans op vele…
Extra stimulans om te stoppen met rokenEr zijn twee momenten waarop er meer mensen proberen om te stoppen met roken, namelijk per één januari en vanaf het mome…
Waarom stoppen met roken?Waarom stoppen met roken?" Roken is schadelijk voor de gezondheid ". Dit is een bekende verklaring voor iedere roker. Iedereen weet dat roken van…
Verslaafd aan sigarettenVerslaafd aan sigarettenSigarettenverslaving is een vorm van drugsverslaving. In sigaretten zit immers nicotine. Nicotine is een soort drugs. Ve…

Gezond: Stoppen met roken door een alternatieve gewoonteGezond: Stoppen met roken door een alternatieve gewoonteWaar velen getracht hebben te stoppen met roken, is het slechts enkelen gelukt om dit ook voor langere tijd vol te houde…
Snel afkicken met ibogaïne, niet ongevaarlijkSnel afkicken met ibogaïne, niet ongevaarlijkIbogaïne is een plantaardig middel dat gebruikt wordt als hulp bij het afkicken van heroïne, cocaïne, morfine en alcohol…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.nytimes.com/ref/health/healthguide/esn-smoking-ess.html (New York Times)
  • http://edition.cnn.com/2007/LIVING/worklife/08/14/cb.smokers/index.html (CNN)
  • http://www.health.com/health/condition-article/0,,20210803,00.html (Health.com)
Reactie

Jolanda Hoek, 27-02-2015
Ik heb veel gerookt en ben erg blij dat ik ervan af ben gekomen, dit heb ik gedaan omdat ik zo ging denken, mijn kind werd ouder en die zou kunnen lezen en dan ligt er iets op tafel waar op staat roken is dodelijk, en dan zeg ik tegen haar ik hou van jou en dan stop ik langzamerhand gif in mijn lijf, ik ging mediteren en maakte mijn hoofd helemaal leeg en vroeg aan mijn lichaam waar moet ik op letten en mijn longen werden twee stenen in mijn borst, toen had ik zo iets pff ik moet stoppen, maar hoe nou ik had natuurgeneeskunde gestudeerd en leerde daar alles begint tussen de oren dus ik bedacht dan kan het ook stoppen op die manier, dus elke keer als ik een sigaret opstak zei ik getverderrie wat is het vies en na een jaar rookte ik niet meer, ik betrapte mezelf dat ik er nog maar een sigaret rookte per week na een jaar en toen had ik zoiets nou het hoeft niet meer zo blij naderhand, het zure is mijn kind is ook gaan roken en doet dat nog pffff echt hard hoor, en jaren naar het ziekenhuis gelopen toen ze klein was voor haar luchtwegen, hopen dat ze net zo slim gaat worden als haar moeder ik dus hihi Reactie infoteur, 01-03-2015
Beste Jolanda,

Wat een mooi verhaal. Dank dat je dat hier wilt delen! Ik hoop dat je dochter in de toekomst tot het inzicht komt dat het beter is om te stoppen met roken.

Vriendelijke groet,

Brempie

Brempie (229 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.