Extra stimulans om te stoppen met roken

Er zijn twee momenten waarop er meer mensen proberen om te stoppen met roken, namelijk per één januari en vanaf het moment dat ze sigaretten en shag weer eens duurder maken. De eerste weken van het jaar ziet u op de televisie ook ontzettend veel commercials gericht op de verkoop van hulpmiddelen om te stoppen met roken. Helaas lukt het de meeste rokers niet om ook daadwerkelijk van de sigaretten af te blijven, maar ze proberen het in ieder geval. Zodra de Overheid de accijns weer eens met een paar dubbeltjes verhoogt, doen ook veel rokers een poging om van deze zeer slechte en dure gewoonte af te komen.

Stoppen met roken

De rokers zijn de laatste jaren sterk ontmoedigd om te blijven roken. De rookwaren zijn niet alleen duurder geworden, maar de plaatsen waar ze kunnen roken worden ook steeds verder beperkt. Steeds meer rokers roken niet meer thuis in de woonkamer. Dit om te voorkomen dat de geur in het huis blijft hangen en om de gezondheid van de rest van het gezin te sparen. In de horeca is het niet meer toegestaan en op de werkvloer is roken ook taboe geworden.

De pakjes sigaretten en shag wijzen de rokers ook met harde teksten op het gevaarlijk van roken. Dit maakt echter niet meer zoveel indruk. De rokers zien het niet eens meer staan.

Hoe moet ik stoppen met roken?

Dit is de vraag die veel rokers zich stellen. Het lijkt eenvoudig, maar de meeste ex-rokers kunnen beamen dat het niet meevalt om van de één op de andere dag te stoppen. In de praktijk blijkt dat hulpmiddelen u kunnen ondersteunen in uw streven. Het belangrijkste is dat er een zeer sterke wil is om te stoppen. Een ongemotiveerde poging ondernemen, strand vaak binnen een paar dagen of zelfs binnen een paar uren. Het stoppen is een proces waarbij het noodzakelijk is dat u gesteund word door bijvoorbeeld uw partner.

Extra stimulans om te stoppen

Een extra stimulans kan helpen om een moeilijke periode door te komen. Er zijn rokers die vanwege hun gezondheid moeten stoppen. Een grotere stimulans kan er niet bestaan. Het extra duwtje in de rug kunt u ook realiseren door het geld te gaan reserveren wat anders op zou gaan aan sigaretten. Iemand die per week voor 20 oprookt, kan zich als doel stellen om na een jaar met de bespaarde 1.040 een mooie vakantie te plannen met het gezin. In dat geval is het wel aan te raden om wekelijks ook echt 20 opzij te zetten. Een achterstand in de opbouw zal namelijk niet motiverend werken.

Werken hulpmiddelen om te stoppen met roken?

Dit zal van persoon tot persoon verschillen. Er zijn mensen gestopt met nicotinepleisters, maar bij anderen heeft het helemaal niet gewerkt. Het belangrijkste blijft een sterke wil om te stoppen. Een rookverslaving is niet te overwinnen in een paar weken. U zult een sigaret nog wel jarenlang kunnen missen. De grootste fout is om tussendoor weer een sigaret te roken. Op dat moment is de weerstand gebroken, en bent u weer gewoon begonnen met roken. De eerste dagen zult u het nog kunnen beperken tot een paar sigaretjes per dag, maar u zult al snel weer in de oude regelmaat zitten.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen, stop met rokenGeld besparen, stop met rokenDe belangrijkste reden om te stoppen met roken is met stipt je gezondheid. Roken is ongezond en vergroot de kans op vele…
Waarom stoppen met roken?Waarom stoppen met roken?" Roken is schadelijk voor de gezondheid ". Dit is een bekende verklaring voor iedere roker. Iedereen weet dat roken van…
ICoaching: EC biedt interactieve hulp bij stoppen met rokenICoaching: EC biedt interactieve hulp bij stoppen met rokenOoit geweten dat de Europese Commissie meedoet aan de inspanningen om ons van het roken af te krijgen? Heel actief, zelf…
Stoppen met roken met Zyban (bupropion)Stoppen met roken met Zyban (bupropion)Zyban, ook wel Zyntabac genoemd, is een hulpmiddel dat je kan helpen bij het stoppen met roken. Zyban helpt de ontwennin…

Deepak Chopra: Overwin verslaving met behulp van meditatieDeepak Chopra: Overwin verslaving met behulp van meditatieDeepak Chopra heeft een interessant boekje geschreven over hoe je de strijd aan kunt gaan met je verslaving. Hij beroept…
Basis vakliteratuur voor in de verslavingszorgBasis vakliteratuur voor in de verslavingszorgIn de verslavingszorg wordt verschillende literatuur en naslagwerk gebruikt. Altijd handig om een overzicht te hebben va…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.