Craving: verlangen, begeerte, hunkering en drang
Craving kan letterlijk vertaald worden naar 'verlangen', 'begeerte' of 'hunkering naar iets'. Hierbij is er sprake van dwanggedachten en een drang om een verlangen te bevredigen. Een craving die uit de hand gelopen is noemen we een verslaving. Omdat bij craving directe behoeftebevrediging op de voorgrond staat worden belangrijke taken en verplichtingen vaak uitgesteld. Om craving aan te pakken is confrontatie en acceptatie zeer belangrijk. Wanneer je er niet meer uitgeraakt is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Dit kan in eerste lijn bij de huisarts.
Craving: verlangen, begeerte of hunkering
Craving kan letterlijk vertaald worden als het verlangen, de begeerte of een hunkering naar iets. Mensen die verslaafd zijn snakken met hun hele lichaam naar het trekken aan een sigaret, het drinken van alcohol of te gaan gokken. Craving kan als dusdanig als een chronisch probleem beschouwd worden want er is niet echt sprake van een drang naar iets als dit van vooraf aan niet is opgebouwd in het lichaam en als dusdanig in de hersenen. Men beseft pas dat er een sterke drang naar iets is als dit meermaals is voorgevallen in het verleden. Vaak komt dit besef ook te laat, bijvoorbeeld wanneer de partner of een goede vriend daar op wijst.
Craving: dwanggedachten en drang
De manier hoe we over bepaalde zaken denken en het verlangen ernaar om dit lichamelijk te bevredigen gaat vaak hand in hand. Mensen die een 'craving' hebben voor iets, voelen een hunkering en overweldigende dwanggedachten om deze hunkering uiteindelijk lichamelijk te bevredigen.
Verslaving
Mensen die in de fase van craving zitten, gebruiken verslavende middelen om hun leven vorm te geven en hieraan vast te houden ook al heeft het psychologische en sociale gevolgen. Deze mensen aanzien deze drugs als een manier om te overleven, om vast te houden aan hun verdovende roes, om de werkelijkheid waar te nemen en in de realiteit plaats te nemen. Pas als ze echt geconfronteerd worden met nadelige gevolgen van hun gedrag en het besef dat ze iemand graag zien of graag hebben en die niet willen kwetsen zullen ze uiteindelijk in actie
Voorbeeld alcoholverslaving
Zo kan iemand die aan alcohol verslaafd is een enorme drang voelen om, wanneer als hij bij een vriend thuis is even geniepig de drankkast in te duiken en daar een slok van een fles whisky of wodka te nemen. Hij of zij zet op dat moment het besef (zeer vaak onbewust) van 'dit is eigenlijk verkeerd' even opzij om zijn lusten te bevredigen en te genieten van waar het lichaam en geest op dat moment naar snakken: het verorberen van een lekkere slok alcohol. Overweldigende gedachten domineren vanaf die fase 'het probleem' en de levensstijl van deze persoon kent op dat moment nog nauwelijks grenzen.
Craving en uitstelgedrag
Mensen die een 'craving' bezitten doen zeer vaak aan uitstelgedrag, zo werd bewezen uit onderzoek. Zij passen hun levensstijl aan naar
directe behoeftebevrediging en belangrijke taken of verplichtingen verdwijnen hierdoor naar de achtergrond. Hierdoor komen verplichtingen en verwachtingen op een laag pitje te staan, terwijl het vervullen van de behoeften op nummer één steeds maar terugkeren en bevestigd worden.
Craving aanpakken
Confrontatie
Vaak wordt craving en de daarmee gepaard gaande verslaving pas ontdekt wanneer iemand die het goed met je meent je op de feiten drukt, of wanneer je zelf in zo een diep gat bent gevallen dat je begint te beseffen dat het zo niet meer verder kan. Vanaf dan rinkelt er een bel dat je leven zo niet kan verdergaan en dat je stappen moet ondernemen om je verslaving en je onbeheersbare drang onder controle moet gaan houden.
Acceptatie
Neem de tijd om tot jezelf te komen en vooral om je probleem te aanvaarden en te beseffen. Ga ervoor om dit aan te pakken en aanvaard de broodnodige hulp en raad die je op dat moment nodig hebt. Bedank ook je vriend/ vriendin/ partner die jou dit besef heeft aangebracht en je er heeft toe aangezet om hulp te zoeken. Wanneer je een drang voelt voor iets moet je beseffen dat dit natuurlijk is opgebouwd, maar leer omgaan met de ongezonde gedachten en realiseer dat deze verkeerd zijn. Bijvoorbeeld de drang naar het gokken op een geldkast voor groot geld 'zal op termijn altijd tot verlies leiden'. Het teveel nuttigen van alcohol zal voor psychologische, emotionele en sociale schade leiden, net als het nemen van drugs er wel voor zorgt dat je even in een roes zit, maar hierdoor je de realiteit uit het oog verliest en op termijn enorme schade toebrengt aan je gezondheid.
Afspraak met je huisarts
Bespreek met je huisarts welke problemen je ervaart en hoe je daar goed en op een passende manier mee kan omgaan. In de meeste gevallen komt een 'craving' voort uit een achterliggend psychisch probleem. Bijvoorbeeld dat je je eenzaam voelt, een depressie hebt of dat je een erfelijke aanleg hebt om dit te ontwikkelen. Wanneer een opname in de psychiatrie nodig blijkt kan deze jou doorverwijzen.