InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Verslaving > De cirkel van stress, trauma en verslaving

De cirkel van stress, trauma en verslaving

De cirkel van stress, trauma en verslaving Alle verslavende middelen zijn psychische of emotionele pijnstillers. Het lijden aan fysieke en emotionele pijn wordt in hetzelfde deel van de hersenen ervaren. Ook emotionele pijn wordt in hetzelfde deel van de hersenen verwerkt als bijvoorbeeld fysieke pijn als gevolg van een verwonding met een mes. Verslaving begint met pijn en eindigt met pijn. Gebruik van verdovende middelen heeft als doel om de pijn te verzachten. Maar elke verslaving zorgt voor meer stress en in het ergste geval een trauma. Daarmee komt men in de cirkel van stress, trauma en verslaving. Om hieruit te komen is professionele hulp nodig.

Stress of trauma

De oorzaak of het gevolg van verslaving is meestal lastig vast te stellen. Stress of trauma zijn vaak wel een onderdeel in de schakel die tot verslaving leidt. Het kan ook zijn dat iemand genetische aanleg voor verslaving heeft, dan komt alcoholisme bijvoorbeeld veel in de familie voor. Maar de sociale context heeft de grootste invloed. Door een trauma kan iemand naar verdovende middelen grijpen. Andersom komt ook voor; door het gebruik van verdovende middelen kan iemand een trauma oplopen. Dit noemen we de cirkel van stress en verslaving.

Gebrek aan cognitieve vaardigheden

Niemand wordt perfect geboren. Verslaving kan het gevolg zijn van gebrek aan vaardigheden om met pijn, trauma of stress om te gaan. Het is geen schande om te constateren dat je bepaalde vaardigheden niet hebt verworven. Vooral jongeren missen een dosis vaardigheden. Daarin liggen kansen om jongeren weerbaar te maken om met stress en trauma om te gaan, en dus verslaving proberen te voorkomen.

Triggers voor stress
De behoefte of zucht naar mentale verdoving ontstaat meestal in de sociale context door 'triggers'. Triggers zijn omstandigheden of objecten waardoor de behoefte naar verdoving ontstaat. Het kan een bepaalde geur zijn, een geluid, een ruzie, of teleurstelling. Iemand die verslaafd is zal alle redenen aanwenden om zijn negatieve gedrag goed te praten. Behandeling van verslaving buiten de eigen context kan goed zijn. Maar de nadruk ligt op de behandeling in de eigen context. Daar moet de persoon leren omgaan met de triggers die zijn negatieve gedrag veroorzaken. Door het ontbreken van de cognitieve vaardigheden geeft men eerder toe aan de zucht om de stress of trauma te verdoven. De behandeling zal dus voor een groot deel bestaan uit cognitieve gedragstherapie.

De cirkel van verslaving

Wanneer iemand afhankelijk is geworden van een verdovend middel vragen we ons meestal af waarom iemand verslaafd is. Maar eigenlijk moeten we de vraag stellen; waarom is er de pijn? Of het nu gaat om porno kijken, internet, relatie's, winkelen, gokken, drugs, alcohol of werk. Wanneer het gedrag of gebruik excessief en problematisch voorkomt, hebben ze allemaal de bedoeling om de stress of de pijn te ontvluchten. Men is terecht gekomen in de 'circle of addiction'. Wanneer men in die cirkel terecht is gekomen wordt men blootgesteld aan structurele destructieve psychische uitputting. Ten diepste gaat het om emotionele

Waarom zou iemand niet zichzelf willen zijn?

De vraag is of we wel weten wie we zelf zijn. Door invloed van emotionele stress zijn we onze identiteit kwijt. Oorzaak van verslaving is in de meeste gevallen niet genetisch bepaald of het gevolg van foute keuzes op de verkeerde plaats, maar het is bijna altijd pijn. Je kiest drugs of drank omdat je weet dat het je pijn verzacht. Even niet over je pijn nadenken.

Vluchten van pijn creëert meer pijn

Hoe kun je omgaan met pijn? Door gevoel van medelijden, presentie en empathie. Praten over de pijn zonder ervoor te vluchten.
We leven in een maatschappij waar het altijd gaat om directe opluchting, snelle tevredenheid, afleiding en ontspanning. Dat lukt niet zonder eerst de 'kwaal' aan te pakken. Daarbij maakt het niet uit om welk middel het gaat. Of dat nu alcohol, cocaïne, werken, gamen, shoppen of eten is. Het middel is slechts een vorm van coping, omgaan met de stress of trauma. Niet over je pijn of verdriet durven praten creëert ook weer stress. Op die manier blijft men in een cirkel vast zitten waarin je 'gevangen' blijft en nooit echte vrijheid zal ervaren. Het wegvluchten van de pijn brengt je in situaties waarin je met je onverwerkte stress of trauma niet goed kunt functioneren. Het is net als wanneer je met schulden een nieuwe lening aangat. Het is uiteindelijk niet meer mogelijk om aan alle verplichtingen te voldoen.

Prestatiedruk

De westerse cultuur is economisch, psychisch en sociaal niet gebaseerd om mensen te supporten zichzelf te zijn. De invloed van een cultuur of traditie mag niet onderschat worden. Men groeit op met bepaalde gewoonten en wetten. Daardoor ontstaat het gevaar dat je niet je eigen identiteit kunt ontdekken. Je verdwijnt in de massa. De maatschappij om ons heen stelt hoge verwachtingen. Als we daar te lang aan bloot gesteld worden zoeken we tussendoor naar een snelle uitvlucht. Die mogelijkheid is volop aanwezig en wordt op allerlei manieren mogelijk gemaakt. Overal is alcohol verkrijgbaar en online shoppen is simpel. Dat is geen verwijt naar de producten op zich maar wel een conclusie dat er nog meer aan goede preventie gedaan moet worden.

Therapie en preventie voor verslaving

Het is de uitdaging om in de preventie en voorlichting manieren te vinden om stress en trauma te voorkomen. Dat lukt niet altijd maar het gaat er dan ook meer om hoe je ermee om kunt gaan. De preventie moet erop gericht zijn op het aanleren van sociale en cognitieve vaardigheden. De therapie moet erop gericht zijn om te praten over de pijn. Pijn, verdriet en rouw zijn thema's in het leven die iedereen overkomt. Daar is preventief gezien niets tegen te doen. Maar het is wel een uitdaging om vaardigheden aan te leren of beschikbaar te hebben wanneer een thema zich aandient in iemands leven.

Belangrijke ander
In de preventieve fase is het belangrijk om iemand te hebben die je kunt vertrouwen. In de fase van stress of trauma is dat ook zo. Het kan echt het verschil maken wanneer iemand voor jou de wissel kan trekken of even tijdelijk de regie in jouw leven kan nemen, ook al is dat iemand die je niet kent. Het kan bijvoorbeeld iemand van de overheid zijn die bewogen raakt over mensen in erbarmelijke situaties. Juist op die momenten kan de wissel omgaan waardoor iemand de route naar zelfredzaamheid kan bewandelen.

Lessen uit de bijbel

In de bijbel staan ook verschillende voorbeelden waarin mensen met stress en trauma te maken krijgen. De lessen die we uit de bijbel kunnen leren heeft God in de Tien Geboden samengevat. De Tien Geboden zijn als het ware een beschermingsmaatregel voor de mensen. Spijtig genoeg zijn mensen geneigd om zich niet die wetten op te laten laten leggen en ervaren het als beperking van vrijheid. maar wanneer de wetten overtreden worden begeeft men zich in 'drijfzand'. Sommige wetten hebben gevolgen voor het nageslacht wat zelfs tien generaties kan duren. De wetten zijn dus in eerste instantie bedoeld om volwassenen bewust te maken welke gevolgen eraan kleven. Wanneer bijvoorbeeld iemand in een gemeenschap zondigt haalt hij niet alleen de schuld en schaamte over zijn of haar kinderen heen maar ook over dat van de gemeenschap.
© 2016 - 2018 Hessel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Afkickkliniek voor verstandelijk gehandicaptenAfkickkliniek voor verstandelijk gehandicaptenVerstandelijk gehandicapten vormen een groep die in de verslavingszorg weinig tot geen aandacht krijgen terwijl verslavi…
Verslaving en misbruik van geneesmiddelenHet komt steeds vaker voor dat een patiënt verslaafd raakt aan medicijnen. Vaak gaat het om pijnstillers en/of slaapmidd…
Verslaafd zijn: kenmerken en middelenMensen kunnen verslaafd raken aan allerlei dingen. Alcohol, drugs en roken zijn de bekendste dingen, maar je kunt ook ve…
Wiet verslavingWiet verslavingEen wiet verslaving of cannabis verslaving is een verslaving waarbij men verslaafd is geraakt aan het gebruik van wiet,…
Wat is een gameverslaving?Wat is een gameverslaving?Een onderschatte verslaving is een gameverslaving. Spellen op de spelcomputers en op personal computers kunnen een te gr…

Reageer op het artikel "De cirkel van stress, trauma en verslaving"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hessel
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!