Binge Eating Disorder (BED)

Binge Eating Disorder (BED) Dan pak ik al het voedsel dat ik pakken, kan stop het in mijn mond, vaak zonder te proeven, vaak zonder te kauwen, slik ik het door. En als mijn maag zeer doet voel ik me schuldig, voel ik me bang. Ik denk dat ik boulimia heb zonder over te geven, kan dat?

Wat is Bine Eating Disorder?

Binge Eating Disorder (BED) zou vertaald kunnen worden als het hebben van (vr)eetbuiten. Diegenen die leiden aan BED hebben last van onbedwingbare eetbuien. Ze eten vaak heel erg veel in een heel korte tijd. Ze ervaren hierbij het negatieve gevoel hun eetbui niet onder controle te hebben. BED lijkt op Boulimia Nervosa. Het grote verschil is, dat er geen compenserend gedrag plaats vind (bijv. d.m.v. braken, laxeren), waardoor het resultaat van het probleem veel zichtbaarder is. Niet iedereen die overmatig eet heeft een 'echte' eetbui. Echte eetbuien, zoals die vooromen bij BED, worden gekenmerkt door:
  • het frequent eten van abnormaal grote hoeveelheden voedsel zonder hongergevoel maar op basis van negatieve gevoelens.
  • het gevoel het eten niet meer onder controle te hebben, met schuld- of onlustgevoelens achteraf.

BED is een ziekte en geen gewoonte van iemand met weinig wilskracht. Het komt met name voor bij vrouwenelijke adolescenten en volwassenen, soms bij jongeren. Een patiënt verkeert vaak in een vicieuze cirkel: wil voldoen aan een ideaalbeeld, gaat op dieet; raakt teleurgesteld door het gevoel weer toegegeven te hebben aan impulsen; gaat strenger lijnen... enzovoorts. Het is veelal zo, dat hoe strenger men lijnt, hoe hardnekkiger de eetbuien voorkomen, hoe meer gewichtstoename er plaatsvind. Naar de oorzaken van BED wordt nader onderzoek verricht. Wel is er vaak sprake van: Een negatief zelfbeeld; faalangst; een perfectionistische instelling; onverwerkte emoties uit het verleden; gevoelens van woede, verdriet, verveling; opvallend impulsief gedrag.

Kenmerken

  • er is sprake van overgewicht; altijd bezig met afvallen, eten, niet eten en lijnen.
  • te veel eten wordt niet 'gecompenseerd' door braken of het gebruiken van laxeermiddelen.
  • leerlingen wegen zichzelf veelvuldig, vaak wel een paar keer per dag; de emotionele stemming wordt grotendeels bepaald door wat de jongere weegt en eet.
  • de jongere voelt zich een slappeling, maar toch kan hij/zij er niet mee stoppen.
  • de (vr)eetbuien vinden vaak in het verborgene plaats. In gezelschap wordt er zo normaal mogelijk gegeten.
  • om onopvallend aan veel eten te komen, worden vaak verschillende winkels bezocht.
  • er wordt veel geld uitgegeven aan het kopen van voedsel.

Gevolgen

  • gevoelens van schaamte, schuld, somberheid, irritatie en angst.
  • concentratieproblemen.
  • vermoeidheid, lusteloosheid, slapeloosheid, hoge bloeddruk, vochtophoping in de benen, overgewicht.
  • kans op sociaal isolement door het vermijden van sociaal verkeer.
  • kans op financiële problemen of schulden.

Omgang

Wanneer er mogelijk sprake is van een eetstoornis bij een jongere, kan het best een plan van aanpak worden afgesproken door school en hulpverlening.
  • wees in gesprekken meevoelend,maar direct. Geef niet op wanneer het probleem eerst wordt ontkend.
  • luister altijd goed en toon begrip voor het standpunt van de jongere, ook al hoef je het er niet mee eens te zijn
  • geef aan dat je wilt helpenen suggereer mogelijke stappen die verder genomen kunnen worden. Je kunt aanmoedigen om contact op te nemen met de huisarts of hulpverlening. Beloof geen dingen die je niet kunt waarmaken.
  • maak een afspraak met de ouders over de hulpvraag van de jongere.
  • maak geen afspraken over eten, want daar zal de jongere zich toch niet aan kunnen houden.
  • benadruk dat genezing tijd en geduld vergt. Leg uit dat er een heleboel te winnen is, maar ook veel te verliezen wanneer vastgehouden wordt aan de gewoontes.
© 2008 - 2024 Rianka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Binge eating en de rol van gezamelijke maaltijdenBinge eating en de rol van gezamelijke maaltijdenBinge eating disorder is een eetstoornis waarbij men in een korte periode een grote hoeveelheid voedsel tot zich neemt.…
Binge eating disorder: Eetbuistoornis met vreetbuienBinge eating disorder: Eetbuistoornis met vreetbuienPeriodes van overmatig veel eten zijn voor de meeste mensen bekend, bijvoorbeeld op vakantie of tijdens een speciale gel…
Wat zijn de symptomen van het Binge Eating disorderHet Binge Eating Disorder is een eetstoornis die veel lijkt op de twee andere eetstoornissen Anorexia Nervosa en Boulimi…
Eetbuien of vreetbuien: ontstaan, oorzaken & emotiesEetbuien of vreetbuien: ontstaan, oorzaken & emotiesMensen die zich in een emotionele bui plots en ongecontroleerd op lekkernijen storten: in de moderne samenleving gebeurt…

Herkennen van een alcoholverslaafdeHerkennen van een alcoholverslaafdeJe zou denken dat het eenvoudig moet zijn om een alcoholverslaving te herkennen of in elk geval het herkennen van een al…
Paddo’s, waarom zou je je ‘gek’ eten?Paddo’s, waarom zou je je ‘gek’ eten?Paddo’s zijn regelmatig negatief in het nieuws geweest. Meestal als er iemand was overleden na het gebruik van paddo’s.…
Rianka (7 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.