Lichamelijke voordelen als gevolg van het stoppen met roken

Lichamelijke voordelen als gevolg van het stoppen met roken Waarom je moet stoppen met roken lijkt heel duidelijk te zijn. Het staat zelfs op elk pakje sigaretten. Het is natuurlijk beter voor je gezondheid. Er zitten echter ook verschillende andere voordelen aan het stoppen met roken. Zo is het bijvoorbeeld veel goedkoper aangezien sigaretten behoorlijk duur zijn vanwege alle accijnzen. Bovendien is het ook een verrijking voor het sociale leven. De schadelijke gevolgen overtuigen toch heel weinig rokers om te stoppen met roken. In de praktijk blijkt de verslaving toch te groot. De voordelen van het stoppen met roken wegen daar uiteindelijk niet tegen op. Maar dat is geen reden om de voordelen niet nog eens goed op een rijtje te zetten, want deze voordelen zijn namelijk snel zichtbaar. Wanneer iemand namelijk stopt met roken zijn de eerste gevolgen al na twintig minuten te merken wanneer de bloeddruk en het hartritme weer terugkeren naar het juiste niveau. Na acht uur is ook iemands zuurstofgehalte weer op het juiste pijl.

Verslaving

Na ruim een dag is ook de koolstofmonoxide uit het lichaam verdwenen. Het lichaam begint dan slijm en andere afvalstoffen gebonden aan het roken van sigaretten te verwijderen. Hierdoor komt het ook dat het lichaam vaak in het begin erg onwennig reageert en dit kan een vervelende reactie geven. Het is dus niet alleen iets psychisch dat er voor zorgt dat de meeste mensen het niet volhouden binnen 24 uur weer beginnen, maar dit komt ook door de onprettige reactie van het lichaam. Vaak hebben de afvalstoffen na drie dagen het lichaam grotendeels verlaten en daarmee verdwijnen de ergste bijwerkingen.

Stoppen met roken

De roker merkt dan ook dat een aantal lichaamsfuncties sterk verbetert. Zo zijn de smaak- en reukzin weer een stuk scherper. Deze zijn vaak het eerst aangetast omdat de rook daar het eerst komt. Na ongeveer 72 uur begint het adem halen ook makkelijker te worden omdat de luchtpijptakken zich verwijderen. Dat zijn de gevolgen op de korte termijn. Maar ook op de langere termijn zijn de gevolgen groot. Na een periode, die ligt tussen de twee en twaalf weken, begint ook de bloedcirculatie weer beter op gang te komen. Dit zorgt ervoor dat het ook weer makkelijker wordt om te bewegen. En na een periode die ligt tussen de drie en negen maanden, beginnen ook de hoest en andere ademhalingsproblemen te verminderen. Afhankelijk van de periode hoe lang u gerookt heeft kan deze verbetering zich nog lange tijd voortzetten.

Financieel

Een laatste goede reden om te stoppen met roken zijn natuurlijk de financiën. De gemiddelde roker geeft per maand 70 euro uit aan sigaretten. Dat is 840 euro in het jaar. Als alle gezondheidsredenen niet genoeg zijn om te stoppen met roken dan zouden de financiële redenen het wel moeten zijn. Ook omdat de overheid in de toekomst de accijnzen op tabak nog meer zal verhogen.

Sociaal leven

Een laatste voordeel is dat het een verbetering zal zijn voor uw sociale leven. Aan iemand die veel rookt is dat te ruiken omdat het in de kleding gaat zitten, maar ook de adem daardoor stinkt. Wie niet rookt zal aantrekkelijker worden voor andere personen, niet alleen voor vrienden, maar ook voor een potentiële relatie.
© 2009 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De effecten van het gebruik van tabakDe effecten van tabak zijn desastreus op het lichaam. Vanwege dit feit is het belangrijk dat wanneer je rookt of regelma…
Nicotine helpt met stoppen met rokenNicotine helpt met stoppen met rokenWereldwijd zijn er 1,1 miljard rokers. Veel mensen willen ook stoppen met roken, omdat dat niet goed is voor je lichaam…
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…

Tips om te stoppen met rokenTips om te stoppen met rokenVeel mensen willen stoppen met roken, maar lang niet iedereen slaagt erin. Het grootste deel van de rokers gaat uiteinde…
De schadelijke effecten van rokenJaarlijks overlijden er ongeveer 2.2 miljoen mensen over de hele wereld aan de gevolgen van roken. In Nederland sterven…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.