Als stoppen met roken maar niet lukt

Als stoppen met roken maar niet lukt Stoppen met roken. Succesverhalen alom. Maar er zijn hele volksstammen bij wie het niet zomaar lukt. Dat is niet zomaar een kwestie van gebrek aan wilskracht. Succes bij het stoppen met roken blijkt af te hangen van diverse factoren. Wie er nog niet in is geslaagd te stoppen met roken, kan weleens in één van de volgende vijf valkuilen zijn gestapt. Kennis is macht. Volgende keer lukt het!

Valkuil nr. 1
Was je goed voorbereid?

Het succes van stoppen met roken staat of valt met de voorbereiding. Dus is een belangrijke vraag: was je goed voorbereid? Een stopper moet allereerst weten wat haar of zijn persoonlijke 'rookmotivatie' is. Ben je een gezelligheidsroker? Rook je bij stress? Is het een gewoonte? Juist door te weten welke knelpunten je voor jezelf moet oplossen ten aanzien van je rookgedrag, vergroot je de kans op succes. Stress-rokers kunnen zichzelf helpen door bijvoorbeeld stresshanterings-technieken aan te leren voor het stoppen. Gewoonterokers komen al een eind door zich bewust te zijn van die gewoonte, en daarbij even bewust te besluiten - bijvoorbeeld via het in kaart brengen van alle nadelen van het roken - dat deze gewoonte niet goed in hun leven past. De gezelligheidsroker kan bijvoorbeeld beseffen dat een glaasje alcohol met goede (rokende!) vrienden de verleiding te groot maakt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Valkuil nr. 2
Had je de hulp die je nodig hebt?

Het blijkt dat mensen die hulp inschakelen, een veel grotere kans hebben om succesvol te stoppen met roken dan degenen die het alleen proberen te redden. Die hulp kan bestaan uit heel wat mogelijkheden. Ten eerste is er de professional. De huisarts kan je zelf vaak al begeleiden bij het stoppen, of je doorverwijzen naar professionals die je kunnen bijstaan. Als je omgeving weet dat je gaat stoppen en dat je dit echt lastig vindt, heb je daar vaak meer steun aan dan van mensen die geen idee hebben of je situatie te luchtig opnemen. Je kunt een goede vriend vragen om je 'stop-buddy' te zijn, en soms even als praatpaal te functioneren als je het moeilijk hebt. Als je weet dat je iemand kunt bellen op lastige momenten, gaat er wat druk van de ketel. Tien minuten kunnen al wonderen doen! Je kunt ook op een forum van (aanstaande) stoppers zoeken naar mensen die op dezelfde dag als jij willen stoppen, zodat je elkaar kunt steunen - en dat beetje competitie dat je daarmee inlast is ook niet verkeerd. Er zijn ook mensen die deelnemen aan een cursus, of in het buurthuis een groepje 'stop met roken' oprichten. Ook drie mensen zijn al genoeg. Denk klein, toegankelijk en praktisch.

Valkuil nr. 3
Was je voorzien van hulpmiddelen?

Antirookpleisters, acupunctuur, nicotinekauwgum... ontwenningsverschijnselen zijn vooral de eerste tijd grote struikelblokken. Ook fysiek helpt het jezelf te ondersteunen bij het gemis van de nicotine. Zeker als je meer dan 15 sigaretten per dag rookt, maak je het jezelf wel heel moeilijk als je je dagelijkse dosis van het verslavende nicotine-goedje zonder meer 'cold turkey' loslaat. Nicotinepleisters bijvoorbeeld, verminderen de beruchte 'ochtendtrek' in de sigaret, omdat ze gelijkmatige hoeveelheden nicotine afgeven door de hele dag en nacht heen. Nicotinekauwgum helpt bij acute trek in een sigaret. Ken je zwaarste momenten, en bedien je van de nodige gerichte hulpjes!

Valkuil nr. 4
Had je alle nodige documentatie in huis?

De beste stopper is een expert-stopper. Ofwel, hoe meer je weet van het roken en het stoppen, des te groter je kans op succes. Wapen je met motivatieboeken, informatie in folders of van websites, zelfhulpgidsen en alles wat je nog maar verder kunt bedenken en vinden! Een zelfgemaakte bron van documentatie is een stopdagboek. Deze zijn er in voorgeprinte vorm, maar je kunt evengoed een mooi boekje of schrift ervoor kopen. In een stopdagboek schrijf je over lastige momenten, maar ook over successen. Je noteert minutieus elke dag dat je niet gerookt hebt, en je kunt ook noteren wanneer je daarvoor een beloning verdiend hebt, zoals een etentje. Noteren hoe veel geld al is uitgespaard, is een andere mogelijke periodieke boost voor je stoppen met roken.

Valkuil nr. 5
Was je timing goed?

Er is altijd een excuus om niet te stoppen. Nú even niet... daar gaat het hier niet over. Wat wel vermelding waard is, is dat er mensen zijn die besluiten te stoppen met roken op hetzelfde moment als ze besluiten twintig kilo af te vallen. Er zijn mensen die stoppen met roken als hun rokende partner voor het laatst de huisdeur achter zich dichtdoet. Er zijn mensen die om welke reden ook besluiten te stoppen met roken als ze een verlies hebben geleden van welke aard ook. Dit alles valt niet in de categorie 'smoesjes'. En dat weten we diep in ons hart zelf ook wel. Een flauw excuus mag niet aangegrepen worden om 'nu even niet' te stoppen. Maar als er iets in je leven is dat lastig is, moet je je goed afvragen of dit het moment is om jezelf ook de sigaret te ontnemen. Let wel: daarbij is het goed om een datum in je agenda te zetten waarop je wél gaat stoppen. En dan echt. Want stoppen met roken kun je. Ook jij. Bewijs het jezelf!
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?Stoppen met roken: zijn nicotinepleisters schadelijk?De nicotinepleister of nicotinepatch is een van de vervangproducten van nicotine die gebruikt worden door rokers die wil…
Stoppen met roken met nicotinekauwgomStoppen met roken met nicotinekauwgomStoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje van goede voornemens. Stoppen met roken kan echt…
Stoppen met roken met nicotinepleistersStoppen met roken met nicotinepleistersStoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje met goede voornemens. Stoppen met roken kan echt…
Stoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingStoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingRokers en ex-rokers weten hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Het roken is een echte verslaving en je komt er n…

VerslavingskliniekVerslavingskliniekEr is een veelheid aan zaken waaraan mensen verslaafd kunnen raken, de bekenste zijn: drugs, alcohol, gokken, games, med…
mijn kijk opStoppen met blowenBlowen: Voor veel mensen is dit een leuke sporadische bijkomstigheid. Voor een select groepje is dit echter niet zo. Uit…
Bronnen en referenties
  • Informatie Stivoro
Reactie

Honest, 27-10-2011
Na 2 maanden rookvrij nu weer 3 weken aan de sigaret. Stressmoment en zorgen om een volwassen kind waren de oorzaak. Hoe nu verder? Ik rook nu wel nog maar de helft van wat ik eerst rookte, ca 10 per dag. Ik denk dat ik een beetje last heb van zelfmedelijden.
Ooit zelfs 5 jaar niet gerookt. Ook toen was ernstige stress de oorzaak van de terugval. Wat ik nu wel weet is dat je, als je eenmaal gestopt bent, er NOOIT meer 1 opsteeekt. Zo verslavend zijn ze!. Reactie infoteur, 27-10-2011
Zorgen vormen een wel heel moeilijke combinatie met het stoppen met roken. En als het leven moeilijk wordt, mag even een tijdje zelfmedelijden hebben best. Als je jezelf maar bijtijds weer bij de kop pakt. Een nieuw stopmoment bepalen op een redelijk afzienbare termijn, en dan gewoon weer vol ervoor gaan. Gebruik de tips uit het artikel, en laat je steunen door omgeving, informatie, huisarts - wat je ook maar aanspreekt. Ik ben zelf ook gestopt met deze gewoonte, en op de lange termijn zul je ook kunnen beamen: gestopt zijn met roken is uiteindelijk een zorg minder! Veel succes, en als miljoenen het kunnen, kun jij het ook!

Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.