De oorzaken en gevolgen van comazuipen
De jongeren onder ons drinken steeds meer en steeds vaker alcohol. Met name in de weekenden zien we dat er steeds meer van deze jongeren bij de eerste hulp eindigen met een acute alcoholvergiftiging. Veelal half in coma of helemaal bewusteloos. Het is niet te peilen waar dit precies gebeurt, want het gebeurt namelijk overal. Of het nu een grote stad is, het platteland of een villawijk.
De gevolgen voor de rest van je leven
De meeste jongeren weten wel degelijk dat ze met hun leven spelen. Op alle scholen is er voorlichting over het onderwerp en de gevaren die daarbij komen kijken. Dit is ook wel zeker nodig. Jonge mensen hebben minder snel in de gaten dat ze dronken zijn en kunnen dus zo van het ene op het andere moment bewusteloos neervallen. Er zijn maar weinig jongeren die echt stil staan bij de gevolgen van comazuipen. Maar wat zijn de gevolgen van comazuipen dan?
De gevolgen van comazuipen:
- blijvende hersenbeschadiging
- blijvende beschadiging aan de maag
- blijvende beschadiging aan de lever
- blijvende beschadiging van de slokdarm
- meer kans op overgewicht
- meer kans op hogere bloeddruk
Waarom gaan jongeren comazuipen
Als tiener wil je erbij horen, maar daarentegen niet teveel opvallen. Als je om gaat met vrienden die graag een biertje lusten wil je niet een frisdrankje nemen, want dat valt juist op! Opvallen is iets wat pubers nu juist niet willen. Erbij horen juist weer wel. Je kunt het als ouder wel gaan verbieden, maar echt veel zin heeft dit niet. Het is veel verstandiger om als ouder dit goed te bespreken met je puberkind. Openheid van zaken geeft vaak veel meer verlichting. Zorg ervoor dat je kind zijn/haar eerste alcoholische drankje thuis drink tijdens een feestje en zie hoe ermee om gegaan wordt. Dus niet het verbiedende vingertje, maar open communiceren. Maak afspraken. Laat je kind bellen als het mis dreigt te gaan tijdens het uitgaan. Zelfs als het te laat is. Probeer je kind vertrouwen te geven en laat de keuze aan hen over, maar sta altijd klaar voor ze. Belangrijk is ook dat je zelf het goede voorbeeld moet geven. Dus zorg ervoor dat je zelf ook niet altijd dronken bent, waar je kind bij staat. Dit wordt veelal overgenomen.
In dit
voorbeeldfilmpje zie je hoe comazuipen in z'n werkt gaat.
Oorzaken van comazuipen
Waarom drinken de jongeren nu meer alcohol? Zijn er bepaalde zorgen die even naar een hoger niveau getild worden? Door de alcohol komt er een soort van roesje en zijn de problemen en zorgen even tijdelijk opgelost. Veel jonge mensen maken zich dus blijkbaar zorgen. Maar waar komt het nu toch vandaan? Wat zijn nu de oorzaken van comazuipen?
Mogelijke oorzaken van comazuipen:
- Hoge verwachtingen van de maatschappij
- Druk van de ouders
- Druk vanuit de school
- Depressiviteit
- Er niet bij horen
- Slecht slapen/ongeconcentreerd zijn
De enorme groei van mobiele communicatie heeft hier ook zijn aandeel in gehad tot op heden. Deze enorme groei is voornamelijk te danken aan de jongeren onder ons. Als je tegenwoordig geen smartphone of tablet hebt hoor je er blijkbaar niet meer bij en jongen willen er nu eenmaal bij horen. Het is algemeen bekend dat de straling van mobiele communicatie gevolgen heeft voor de gezondheid van de mensen. Depressiviteit, slecht slapen, warrig, hoofdpijn, ongeconcentreerd en over het algemeen niet goed voelen zijn de meest voorkomende gevolgen van mobiele communicatie. Dit wordt enkel niet erkend door onze regering en de gezondheidszorg. Er is al vaak onderzoek naar comazuipen gedaan, maar nog nooit is de rol van de sociale media meegenomen hierin, terwijl dat wel degelijk een grote rol speelt. Wellicht de grootste rol in het leven van een tiener. Elkaar lekker opjutten via de SMS en facebook om meer te drinken is de normaalste zaak van de wereld.
De oplossing van comazuipen
Uiteindelijk moet een tiener zelf tot inkeer komen en stoppen met het comazuipen. Tot die tijd zal iedereen z’n best moeten doen om een oplossing te zoeken om het comazuipen terug te dringen in Nederland. Wat zijn de mogelijke oplossingen?
Mogelijke oplossingen:
- de comazuiper moet kosten voor ziekenhuis zelf betalen
- betere samenwerking over comazuipen met GGD, verslavingszorg, scholen, politie en justitie
- verbod op verkoop van alcohol van 16 jaar naar 18 jaar opschroeven
- landelijk netwerk van alcoholklinieken voor comazuipers beter te promoten en toegankelijk te maken
- laat slachtoffers en mensen die ermee te maken hebben gehad hun verhaal doen aan de rest om zodoende meer inzicht te geven in de verstrekkende gevolgen van comazuipen