Korsakov, geheugenstoornis door overmatig alcoholgebruik

Korsakov, geheugenstoornis door overmatig alcoholgebruik De ziekte van Korsakov is een geheugenstoornis, die in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door het overmatig gebruik van alcohol. De omgang met iemand die de ziekte van Korsakov heeft, kan zeer lastig zijn voor de naasten van diegene. Het vergt dan ook een aparte aanpak, om het zowel voor patiënt als familie/geliefde, allemaal zo verdraagzaam mogelijk te houden.

Hoe ontstaat de ziekte van Korsakov?

Het ontstaan van de ziekte van Korsakov, wordt altijd voorafgegaan door het Wernicke sydroom. Het Wernicke sydroom ontstaat door een tekort aan vitamine B1. Een vitamine B1 tekort, is iets dat juist bij alcoholisten vaak voorkomt. Vitamine B1 is te vinden in veel van onze dagelijkse voeding. Je kunt hierbij denken aan groente, aardappelen, noten, brood, peulvruchten en varkensvlees. Iemand met een normaal eetpatroon zal vanzelfsprekend genoeg vitamine B1 binnenkrijgen. Het probleem is echter dat iemand die overmatig alcohol drinkt, vaak een onregelmatig en slecht eetpatroon heeft. Om die reden ontstaat er dan ook een tekort aan Vitamine B1.

Vitamine B1-tekort

Het Wernicke syndroom is een aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, die ervoor kan zorgen dat iemand ernstig in de war is. Verder kan iemand met het Wernicke syndroom in coma raken, of hier zelfs aan overlijden. Om overlijden te voorkomen dient zo snel mogelijk vitamine B1 te worden toegediend aan iemand met het Wernicke sydroom. Van alle patiënten die het Wernicke sydroom overleven, zal 60% vervolgens de ziekte van Korsakov overhouden.

Andere oorzaken

De meeste voorkomende oorzaak voor het krijgen van de ziekte van Korsakov is overmatig alcoholgebruik. Maar daarnaast kan Korsakov ook ontstaan bij mensen met Anorexia, mensen die ernstig ondervoed zijn, ernstig harddrugsgebruik en mensen met Aids. Bij bovenstaande aandoeningen komt een vitamine B1 tekort namelijk ook vaak voor.

Dementie

De ziekte van Korsakov wordt nogal eens vergeleken met dementie. Dit komt voornamelijk door het geheugenverlies waar men bij beide aandoeningen mee te kampen heeft. Het grote verschil tussen de twee aandoeningen is dat dementie nog kan verergeren, terwijl bij Korsakov het geheugen niet verder achteruit kan gaan.

Symptomen

De belangrijkste symptomen die wijzen op de ziekte van Korsakov zijn:

 • Geheugenverlies
 • Zichzelf overschatten
 • Vervlakking van het gevoel
 • Confabulaties (Dit houdt in: verhalen anders voorspiegelen dan ze zijn)
 • Veel liegen
 • Afspraken niet nakomen (gewoonweg vergeten)

Omgaan met iemand die Korsakov heeft

Het kan erg lastig zijn om samen te leven met iemand die Korsakov heeft. Vaak zijn de patiënten niet vooruit te branden, en laten hun uiterlijk verslonzen. Dit uit zich dan in slechte persoonlijke hygiëne en vieze kleding van de Korsakov patiënt.

Besef bij de patiënt

Het meest opvallende aan de ziekte van Korsakov is dus het geheugenverlies van de patiënt. Het lastige hiervan is dat deze mensen zelf niet doorhebben dat ze last hebben van een geheugenprobleem. Ook beseffen de patiënten vaak niet dat ze ziek zijn, wat het erg lastig kan maken voor de naasten. Wanneer een Korsakov patiënt een gedeelte van een gebeurtenis vergeten is, zal hij dat gedeelte er zelf bij verzinnen. Dit kan hij zo geloofwaardig vertellen dat het niet te onderscheiden is wanneer hij de waarheid spreekt, of wanneer hij liegt.

Hoe ga je om met iemand met Korsakov?

Omgaan met een Korsakov patiënt vraagt dus om een fikse gebruiksaanwijzing. Het beste is om kort en duidelijk te zijn naar een Korsakov patiënt toe. Zo blijft het overzichtelijk voor hem, en weet hij wat hem te wachten staat. Korsakov patiënten zijn gebaat bij een zeer gestructureerd leven. Uit onderzoek is gebleken dat je het beste kunt handelen naar het model van de vier K's. Te weten:
 • Kort
 • Konkreet (concreet)
 • Konsekwent (consequent)
 • Kontinu (continu)

Verzorgingstehuis

Veel Korsakov patiënten zullen uiteindelijk in een verzorgingstehuis terecht komen. Voor de familie wordt het in veel gevallen te zwaar om nog langer met deze persoon in één huis te wonen. In Nederland zijn verschillende verzorgingstehuizen waar men een afdeling heeft voor Korsakov patiënten. Daarnaast is er in Venray (Limburg) zelfs een kliniek die compleet is gericht op Korsakov patiënten.

Behandeling

Wanneer de ziekte van Korsakov is vastgesteld, is het niet altijd te laat. In het beste geval kan de patiënt zelfs volledig herstellen van deze ziekte. Bij de behandeling van Korsakov wordt de patiënt eerst ondersteund bij het stoppen met drinken. Er wordt gezorgd voor gezonde voeding, en voldoende vitamine B1. Verder wordt de patiënt geholpen bij psychische problemen die zijn ontstaan door het alcoholgebruik en de ziekte van Korsakov. Wanneer dit allemaal stabiel is, kan er worden gewerkt aan de geheugenproblemen van de patiënt. Na een jaar wordt de situatie bekeken, en kan men zien hoeveel de situatie verbeterd is. Alle verbeteringen vinden namelijk plaats binnen dit eerste jaar, na deze tijd zal de situatie niet verder kunnen verbeteren. In sommige gevallen verbeterd de situatie sterk, of wordt de patiënt zelfs helemaal beter. Maar in de meeste gevallen vindt er in ieder geval enige verbetering van de situatie plaats wanneer er gebruik wordt gemaakt van deze aanpak.
© 2012 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Korsakov, een leven na de flesKorsakov, een leven na de flesBij Korsakov denken mensen meteen aan alcohol maar feitelijk ontstaat de ziekte door een langdurig tekort aan vitamine B…
Wat is het syndroom van Korsakov?Wat is het syndroom van Korsakov?Het syndroom van Korsakov is een aandoening die het gevolg is van overmatig alcoholgebruik en een tekort aan vitamine B1…
Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, wat is het en hoe wordt het veroorzaakt?Dementie, een verzamelnaam voor verschillende niet-aangeboren hersenaandoeningen. Deze aandoening komt voor naarmate men…
Ziekte van Wernicke/syndroom van KorsakovZiekte van Wernicke/syndroom van KorsakovDe ziekte van Wernicke is in veel gevallen de voorganger van het syndroom van Korsakov. Beiden ziekten hebben soortgelij…
Wat helpt bij griep en verkoudheid? 30 verkoudheidtips!Wat helpt bij griep en verkoudheid? 30 verkoudheidtips!Iedereen heeft het wel eens: verkoudheid of de griep. Is er antibiotica tegen het virus? Lees hier wat helpt tegen griep…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
Reactie

Regina van Keulen, 02-12-2012
Beste heer/mevrouw. Naar aanleiding vanhet artikel heb ik een vraag. Je heb bij sommige aandoeningen eensgezind symptomen en als je dan drie of meer symptomen heb dan is het bijna onomstotelijk dat je die aandoening heb. Ik heb namelijk mijn vriend die gemiddeld op een avond zéker twee en een half liter bier drinkt per dag, en dat is alleen thuis onderweg naar huis drinkt ie ook nog een half liter. Elke dag. Als ik zo de rij met symptomen bekijk zijn er zéker wel vier dingen die over een komen. Het inprenten van nieuwe dingen zoals datum verhuizing vergeet ie vrijwel direct. Daarbij komt ook nog dat hij gemiddeld op een dag drie tot vijf soms zes joints per dag rookt. Ook herken ik het verwaarlozen van zichzelf met de kleren waarin je heb gewerkt ook in bed liggen en dan wel de volgende dag douchen maar dat zelfde t-shirt gaat weer aan. En waag het om er wat van te zeggen. Ik ben dan zogezegd ziek in mijn hoofd. Regelmatig dat ik hem op leugens betrap als ik hem daar op aan spreek is hij boos ik heb nog me Reactie infoteur, 02-12-2012
Hallo,

Wat een vervelende situatie! Of er daadwerkelijk sprake is van Korsakov, durf ik zo niet te zeggen. Toch valt niet te ontkennen dat hij zeker te weten last heeft van een alcoholprobleem. Zoek hulp! Ook al zal hij dat misschien niet direct accepteren, het is de enige optie die jullie hebben op dit moment. Op deze manier doorgaan, is voor jullie beide niet goed! En vergeet vooral niet aan jezelf te denken! Succes!

Denn (148 artikelen)
Laatste update: 11-04-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.