Wat helpt bij griep en verkoudheid? 30 verkoudheidtips!
Iedereen heeft het wel eens: verkoudheid of de griep. Is er antibiotica tegen het virus? Lees hier wat helpt tegen griep en verkoudheid. Welke tips zijn er voor een verstopte neusholte, een dicht oor bij verkoudheid, keelpijn, benauwdheid bij griep en koorts?
Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep
Verkoudheid is een meer gebruikelijke term dan 'acute virale nasofaryngitis', wat infectie van de luchtwegen (neus/keel) door een virus betekent. Griep is de omschrijving van symptomen die bij een zware verkoudheid horen (influenza). Bij een verkoudheid is er een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en keel.
Verkoudheid symptomen: verstopte neusholte, koorts, oor dicht, keelpijn en meer
Symptomen van een verkoudheid zijn onder andere keelpijn, hoesten, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, niezen, loopneus, verstopte neus en drukgevoel op de kaken. Er kan sprake zijn van een verstopte neusholte, een dicht oor bij verkoudheid, veel snot en keelpijn bij verkoudheid.
Griep symptomen: zeer hoge koorts, benauwdheid en meer
Naast de bovengenoemde symptomen van een verkoudheid kan er bij griep ook zeer hoge koorts, een flink ziek gevoel en ernstig hoesten voorkomen. Ook kan er sprake zijn van benauwdheid bij griep.
Twee weken hoesten: hoe lang duurt een verkoudheid?
Een verkoudheid kan maximaal zo rond de twee weken duren. Veel vaker duurt het vijf dagen tot een week. Schoolgaande kinderen kunnen wel tot zo'n twaalf keer per jaar verkouden worden, bij volwassenen ligt dit aantal bij ongeveer twee á vier per jaar. De oren zijn niet meer dicht bij de verkoudheid, de neusholte is niet meer verstopt, het snot is weg en de keelpijn is voorbij bij het einde van de verkoudheid.
Als het virus eenmaal 'verslagen' is, is de persoon immuun voor die versie van de griep of dat specifieke virus. Helaas zijn er honderden versies van virussen die de griep kunnen veroorzaken, daar zijn we niet allemaal immuun voor.
Veel verkouden: de oorzaak van verkoudheid en griep
Het krijgen van een verkoudheid kan verschillende oorzaken hebben. Afkoeling wordt wel eens genoemd als oorzaak, of bijvoorbeeld het inademen van virusdeeltjes van een andere persoon.
Hoe komt het dat sommige mensen veel verkouden zijn?
In de winter en kou krijgen mensen vaker de griep, dit kan door de temperatuur komen maar een andere verklaring is de verminderde blootstelling aan de buitenlucht en zon. Ook kan het virus zich makkelijker verspreiden als mensen meer bij elkaar zitten en binnen zijn (in gesloten, warme ruimten).
De virussen verspreiden zich vrij eenvoudig via de uitgeademde lucht die door anderen weer wordt ingeademd. Mensen in slecht geventileerde ruimtes (tram, bus, trein, kantoor, school of bijvoorbeeld kinderdagverblijf) lopen hierdoor een wat groter risico. Het kan 2 tot 3 dagen duren voordat iemand daadwerkelijk wordt na besmetting met een verkoudheidsvirus.
Mensen boven de 65 jaar hebben een verhoogde kans op het vatten van een verkoudheid. /
Bron: Serpentino, RgbstockAntibiotica tegen virus van verkoudheid of andere middelen?
Beweringen vanuit de farmaceutische industrie en de alternatieve geneeswijzen stellen dat verkoudheid niet door antibiotica tegen een verkoudheid virus kan worden voorkomen of genezen. Het is onzeker of de duur van de verkoudheid kan worden verkort, de symptomen kunnen wel worden bestreden waardoor mensen er minder last van hebben. Tegen de symptomen van een verkoudheid of griep kan antibiotica dus wel goed werken.
Welke mensen hebben een grotere kans op een verkoudheid of griep?
Mensen met hart- of longziekten, suikerziekte, nierpatiënten en mensen boven de 65 jaar hebben over het algemeen een wat verhoogde kans op het krijgen van verkoudheid. Deze mensen worden door het RIVM aangeraden zich jaarlijks te laten inenten (griepprik) omdat ze veel verkouden kunnen worden.
Wat helpt tegen griep en verkoudheid en hoe voorkom je dat je het wordt?
De volgende tips helpen bij het voorkomen van een verkoudheid of griep:
- Regelmatig handen wassen.
- Het hebben van een goede lichamelijke conditie.
- Voldoende frisse buitenlucht.
- Voldoende slaap.
- Het eten van voldoende fruit en groenten.
- Algehele goede hygiëne.
- Risicogroepen worden aangeraden zich te laten inenten.
Verstopte neusholte, oren dicht, koorts en keelpijn: verkoudheid tips!
De volgende verkoudheidtips helpen hopelijk bij een snel herstel:
- Veel bedrust.
- Veel drinken (water of vruchtensappen). Vochtonttrekkende dranken als koffie, thee of alcohol zijn niet bevorderlijk voor een verkoudheid. Melk kan voor meer slijmvorming in neus en holten zorgen.
- Bij geringe trek, probeer toch licht verteerbaar voedsel te eten zoals soep, rijst, kip, etcetera.
- Kippensoep wordt vaak gebruikt bij verkoudheid. De stoom die van de soep afkomt helpt bij het verlichten van de verstopping van neus en holten. Het vermindert ook slijmvorming in neus en bijvoorbeeld longen.
Kippensoep, de beste soep bij verkoudheid. /
Bron: Lusi, Rgbstock
- Voorkom dat anderen verkouden worden en hoest met hand of zakdoek voor de mond.
- Was ook de handen regelmatig.
- Neusdruppels bij een verstopte neus.
- Gorgelen met zout water (theelepel zout in lauw water) bij keelpijn. Zoutdruppels zijn ook verkrijgbaar bij de drogisterij en apotheek.
- Xylometazoline-neusdruppels of sprays kunnen gebruikt worden voor het verminderen van verstopte neusholten en andere holten. Dit mag tot 3 keer per dag gebruikt worden en maximaal een week. Bij langer gebruik kan het de slijmvliezen aantasten.
- Luisteren naar het lichaam is altijd verstandig, dus ook bij verkoudheid. Het uitzieken van een griep is noodzakelijk ter voorkoming van mogelijke vermoeidheidsklachten die zelfs tot een jaar later kunnen blijven.
- Blijf zoveel mogelijk in een stabiele aangename temperatuur: op die manier kan het lichaam optimaal het virus te lijf en hoeft het niet extra hard te werken.
- Grapefruit werkt beter bij verkoudheid dan andere (te zoete) citrusvruchten en helpt bij het functioneren van de lever.
Grapefruit, het beste fruit bij verkoudheid /
Bron: Gesinek, Rgbstock
- Pittige gerechten helpen bij het losmaken van slijm.
- Een stoombad (kamille, eucalyptus of tijm) kan helpen bij het losmaken van slijm en kan keelpijn verzachten.
- Een combinatie van (halve theelepel) honing en (halve theelepel) citroensap werkt goed tegen hoest.
- Stress verminderen is erg belangrijk in het geval van verkoudheid. Stress is een aanslag op het immuunsysteem, dat nu wel betere dingen te doen heeft.
- Sabbel op snoepjes of dropjes om de keel te blijven smeren.
- Wissel van tandenborstel of stop hem in de magnetron (10 seconden) om bacteriën te doden.
- Niezen kan ook in de elleboog: zo blijven de handen schoon. Dit is hygiënischer voor anderen en de persoon zelf.
- Zet een raam open in de ruimte waar veel gezeten wordt, zo zorg je voor een goede doorluchting.
- Neurie! Neuriën helpt bij het ventileren en de circulatie van de neusholtes. Wetenschappers hebben aangetoond dat meermaals neuriën op een dag bevorderlijk kan zijn bij verkoudheid of deze zelfs kan voorkomen.
- Raak ogen, mond en neus zo min mogelijk met je handen aan.
- Sigarettenrook irriteert de slijmvliezen, blijf hier dus bij uit de buurt.
Antibiotica tegen virus van verkoudheid of griep, werkt het?
- Antibiotica helpen niet tegen verkoudheid. Deze antibiotica alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen zoals een verkoudheidsvirus. Zelfs als het snot bij een verkoudheid verkleurd naar geel of groen is het vaak niet nodig antibiotica te gebruiken.
- Bij langdurige hoge koorts, ernstige benauwdheid bij griep, sufheid of bij een verkoudheid die langer duurt dan 10 dagen is het verstandig contact op te nemen met de arts.