nieuws uitgelichtSalmonella-uitbraak: Besmette zalmproducten en symptomen
Salmonella-uitbraak: Besmette zalmproducten en symptomen Sinds begin augustus 2012 was er in Nederland een sterke toename geconstateerd van het aantal ziektegevallen. De ziektegevallen bleken veroorzaakt te zijn door de Salmonella thompson. In september 2012 werd bekend gemaakt dat sterke toename van patiënten met Salmonella vergiftiging te wijten was aan gerookte zalmproducten. Het bleken gerookte zalmproducten te zijn die besmet waren met Salmonella. Op 19 Oktober 2012 waren er 950 geregistreerde gevallen bekend van mensen die ziek zijn geworden door het eten van besmette zalm en werd er bekend gemaakt dat er minimaal 3 mensen aan de gevolgen van de salmonella besmetting zijn overleden. Echter is het aantal mensen, dat ziek is geworden door het eten van besmette zalm, vermoedelijk vele malen groter. Niet alle patiënten zijn met de geconstateerde klachten naar hun huisarts gegaan. Het gevolg is dat deze gevallen niet officieel zijn vastgesteld en vastgelegd.
Wat is Salmonella?
Besmetting met Salmonella is nog steeds de meest voorkomende oorzaak van voedselvergiftiging. Salmonella is een darmbacterie die bij bijna alle tamme en wilde dieren voorkomt. Wat betreft voedselproducten die in Nederland veelal worden gegeten kan Salmonella voorkomen in kippen-, kalfs- en varkensvlees, visproducten, rauwe eieren, bepaalde zuivelproducten en in verschillende groente en fruitsoorten. Door het nuttigen van besmette producten kan de Salmonella bacterie worden overgedragen op de mens.
Symptomen en complicaties bij een Salmonella vergiftiging
Er zijn zeer veel symptomen die kunnen duiden op een Salmonella besmetting. Echter zijn velen van deze Symptomen zo algemeen dat zij ook kunnen duiden op andere aandoeningen. Een Salmonella besmetting wordt daardoor vaak verward met een buikgriepinfectie. Dit is ook de reden dat veel mensen, die lijden aan een Salmonella besmetting, geen huisarts raadplegen. De symptomen van een Salmonella besmetting treden over het algemeen op binnen 12 tot 36 uur na het eten van het besmette voedsel. Wanneer klachten langdurig aanhouden of verergeren, wordt men dringend aangeraden om een huisarts te raadplegen.
Enkele symptomen die optreden bij een Salmonella vergiftiging zijn:
- Buikkrampen,
- diarree,
- koorts,
- misselijkheid
- hevige hoofdpijn.
De symptomen die optreden bij een Salmonella besmetting treden vaak op gedurende 1 á 2 dagen. Naast de bovenstaande symptomen is het mogelijk dat er artritische symptomen optreden na een Salmonella besmetting. Deze artritische symptomen (gewrichtspijn) kunnen 3 tot 4 weken aanhouden.
Complicaties
In sommige gevallen kan een Salmonella vergiftiging leiden tot zeer ernstige complicaties. Vooral ouderen, jonge kinderen en mensen met een verminderde weerstand lopen, na een Salmonella vergiftiging, een verhoogd risico op complicaties. Deze complicaties variëren sterk van mild to zeer ernstig en kunnen in bepaalde gevallen levensbedreigend zijn.
De complicaties die kunnen optreden zijn:
- Uitdroging
- Shock
- Bloedvergiftiging
- Hartproblemen
- Maag- darmproblemen
- Botontstekingen
- Gewrichtsontstekingen
- Pijn bij/na het plassen
Landelijke Salmonella-uitbraak door besmette gerookte zalm
Sinds Juli 2012 werd er in Nederland een sterke toename geconstateerd van patiënten die besmet waren geraakt met de Salmonellabacterie thompson. In September 2012 werd bekend gemaakt dat de sterke toename werd veroorzaakt door besmette gerookte zalm die werd geproduceerd door visfabrikant Foppen. Visfabrikant Foppen levert zalmproducten aan bijna alle Nederlandse supermarkten. Op aanwijzing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft visfabrikant Foppen besloten om een zogenaamde recall te houden. Tevens is besloten om alle zalmproducten, die zijn verwerkt bij de visfabrikant uit Harderwijk, uit de Nederlandse schappen te halen. Naast de supermarkten zijn ook diverse groothandels, die zalmproducten aangeleverd kregen van visfabrikant Foppen, geïnformeerd over de noodzaak om de gerookte zalm uit de handel te halen.
Lijst met besmette zalmproducten
Winkelketen | Producten |
Albert Heijn | AH gerookte zalmblokjes EAN: 8710400130574
AH gerookte zalmfilet EAN: 8710400383932
AH gerookte zalmsnippers EAN: 8718265066915
AH sandwich zalmplakken EAN: 8710400383956
AH warm gerookte zalm Allen
AH zalmsalade EAN: 8718265473072
Euro Shopper gerookte zalmfilet EAN: 8712224125903
AH Excellent schotse zalmfilet EAN: 8710400383970
AH Excellent seizoenszalm EAN: 8718265473164
AH Excellent zalmhaasje gerookt Allen
AH puur&eerlijk Sockeye zalm EAN: 8710400628101
|
Aldi | Gerookte zalmfilet 200 gram EAN: 23066250 met nummer NL-6115EG
en op achterzijde vermeldt: Foppen Paling en Zalm
|
Hema | Zalm getrancheerd 100 gram Artikel nummer 27552001
Zalmplakken 100 gram Artikel nummer 27552003
|
Makro | Horeca Select Graved Lachs EAN: 8711576082247
Foppen zalm 3 x 100 gram EAN: 8712224140005
Aro zalm getrancheerd 200 gram EAN: 8711576041671
Horeca select pcs zalmplakken EAN: 8711576082285
Horeca select zalmsnippers EAN: 8711576086474
Horeca select zalm lang gesneden EAN: 8711576082278
Toastzalm 283 gram Foppen EAN: 8712224129314
Horeca select zalmslices EAN: 8711576082261
Horeca select sockeye zalm EAN: 8711576084531
Horeca select toastzalm EAN: 8711576154890
|
Plus | Zalmhaasje plus Allen
Sockeyezalm getrancheerd Plus EAN: 8710624991289
Zalm lang gesneden Plus EAN: 8710624938246
Zalm getrancheerd 100 gram EAN: 8710624943837
|
Dirk van den Broek, Bas van der Heijden en Digros: | Zalm getrancheerd 200 gram EAN: 8710871082907
|
Coop; Supercoop | Coop select lang gesneden zalm 125gr
Sockeyezalm getrancheerd 125gr
Sockeyezalm gravad lachs 125gr EAN: 8712224129321
|
BONI, COOPCODIS en Jan Linders | Gerookte Zalmsalade (ambachtelijke verpakking) EAN: 8710378571645
|
Geld terug actie
Wanneer men zalmproducten bezit, die in de bovenstaande lijst voorkomen, wordt men dringend geadviseerd deze producten weg te gooien. Men kan de producten vergoed krijgen door de productcode op de verpakking uit te knippen en op te sturen naar:
- Foppen Paling en Zalm,
- Postbus 303,
- 3840 AH Harderwijk
met vermelding van:
- naam,
- woonplaats,
- bankrekeningnummer
- naam van de winkelketen waar men het product heeft gekocht.
Ook de gemaakte portokosten zullen worden overgemaakt.
Onderzoek
De onderzoeken naar de oorzaak van de Salmonella-uitbraak zijn nog in volle gang. Dagelijks wordt er nieuwe informatie rond de Salmonellabesmetting bij visfabrikant Foppen vrijgegeven. Mogelijk komt daaruit naar voren dat er nog meer producten beter niet geconsumeerd kunnen worden. Raadplaag daarom dagelijks de media of overweeg om tijdelijk geen zalmproducten meer te nuttigen.
Reactie
Erik, 15-11-2012
Kan je nu gewoon weer zalm eten van de supermarkt of moet je nog steeds uitkijken, wordt het gecheckt en kan het ook in andere vis voorkomen bv tonijn in blik? Kunnen ze zalm niet verhitten met stoom zodat de salmonella, bacterie gedood wordt?
Reactie infoteur, 17-11-2012
Hallo Erik,
Je kan gewoon vis blijven eten. De supermarkten en de Voedel en Warenautoriteit waken over onze gezondheid. Geranties worden echter niet gegeven.
Er zijn risicoproducten, waarbij de Bacillus licheniformis via allerlei levensmiddelen besmetting kan veroorzaken bij de mens. Voedselproducten die regelmatig tot een uitbraak van voedselvergiftiging hebben geleid zijn volgens de VWA:
verhit vlees;
desserts;
melkpoeders;
gekookte groenten;
kant-en-klaar maaltijden.
Het vervelende is dat je een Bacillus licheniformis niet kunt ruiken of zien. Alleen in een laboratorium kunnen onderzoekers testen doen, die de bacterie laten zien. Als Bacillus licheniformis zich vermenigvuldigt en mensen het besmette product eten of drinken dan worden zij ziek. Het is dus heel gemakkelijk om ziek te worden en om een voedselvergiftiging op te lopen. Gelukkig zijn er enkele voorzorgsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat Bacillus licheniformis gaat groeien.
Enkele eenvoudige tips
Kook het voedsel.
Als u eten wilt bewaren, koel het dan snel af. Bijvoorbeeld door het in kleine porties te verdelen of in een bak koud water te zetten. Zet het vervolgens binnen twee uur in de koelkast of vriezer.
Voorkom dat gekookt eten in aanraking komt met rauwe of besmette producten en materialen (zoals de snijplank).
Dus de nodige hygiene in achtnemen, kan een hoop ellende voorkomen.
TekstSchrijvert