Burn-out, en nu?
Wat gebeurt er eigenlijk tijdens een "burn-out" en hoe kan je het beste hiermee omgaan? Tips om zo snel mogelijk weer in de running te komen. Ook een "burn-out" heeft zo zijn voordelen en kan je positief benaderen.
Wat is eigenlijk een burn-out?
Een burn-out is eigenlijk niets anders dan dat je over je eigen grens bent gegaan herhaaldelijk en dat je eigen geest en lichaam tegen je zegt:
"Stop!" Je bent te lang doorgegaan zonder te luisteren naar je eigen
"ik". Vaak heeft je lichaam en of geest je al meerdere malen een waarschuwing gegeven, maar simpelweg heb je niet geluisterd en helaas dan heb je kans om een "burn-out" te krijgen. Langdurige stress situaties en dit kan komen uit een combinatie van werk, privé en innerlijke factoren.
Symptomen van een burn-out
- Extreme vermoeidheid
- Slaapproblemen
- Geheugen problemen
- Concentratieverlies
- Emotionele schommelingen
- Nergens geen zin in hebben
- Nergens de humor meer van in zien
- Geen energie om überhaupt nog iets te ondernemen
- Eventueel lichamelijke klachten zoals: hoofdpijn, misselijk, maagproblemen, darmproblemen.
- Prikkelbaar
Hoe herken je een burn-out?
Een burn-out is misschien voor jezelf niet zo gemakkelijk te herkennen als dat mensen in je naaste omgeving zouden kunnen. Andere mensen merken namelijk eerder op dat je humeur anders is geworden. Zelf heb je er vaak geen erg in. Dit komt omdat je er midden in zit en je niet elke dag bewust naar jezelf kijkt. Als je bewuster naar jezelf zou kijken, zou je het zelf ook eerder kunnen herkennen. Het zou dan ook mooi zijn als mensen in je naaste omgeving dit kenbaar aan je maken, zodat je even een stapje terug zou kunnen nemen. Je herkent een burn-out aan de eerste verschijnselen namelijk dat je geen energie meer krijgt uit de dingen die je dagelijks bezig houdt. Dat kan op je werk zijn, maar tevens net zo goed in je privé leven zijn. Als je merkt dat je langer de tijd nodig hebt om bij te komen of van je werk of van je privé beslommeringen zit er al iets niet goed.
Professionele hulp bij een burn-out
Als je merkt dat je lijdt aan één of meerder van de bovenstaande symptomen is het handig om dit bespreekbaar te maken met je huisarts. Onderschat een burn-out absoluut niet, want het kan jaren duren voordat je dit te boven bent. Een huisarts kan helpen je door te sturen naar specifieke hulpverlening bij een burn-out. Dit kan een psycholoog zijn maar dat kan ook een medewerker van het GGZ zijn. Ook is het handig om op je werk je baas en eventueel een bedrijfsarts in te lichten over je klachten zodat ook hier rekening mee gehouden kan worden. Er zijn verschillende therapieën mogelijk om uit een burn-out te komen. Dit hangt natuurlijk samen met je eigen persoonlijke omstandigheden. Deze therapieën kunnen gebaseerd zijn op:
Psychoanalyse gebaseerde therapie
Voornamelijke bewustwording van je jeugd of eventuele gebeurtenissen die jezelf nog niet hebt verwerkt.
Cognitieve gedragstherapie
Bewustwording en werken aan het gedrag en gedachten. Welk gedrag maakt je gelukkig en welke niet? Wat zijn je gedachten die je gedrag beïnvloeden?
Therapie door middel van rollenspellen
Een totale bewustwording van belangrijke mensen in je leven die een rol spelen bij je privé of werk zodat je gemoedstoestand leert sturen.
Spirituele hulp
Ook zou je als je daar tenminste voor open staat spirituele hulp kunnen inroepen. Dit kan bijvoorbeeld zijn van:
- Reiki (energie doorgeven door middel van hand oplegging)
- Magnetiseur
- In een groep mediteren
- Heks
- Helderziende
Lezen
Er bestaan zelfhulp boekjes voor een burn-out, maar daar moet je jezelf wel toe kunnen dwingen om dit te lezen en te doen.
Lezen helpt wel in te zien waar je burn-out vandaan zou kunnen komen en zo de oorzaak aan te pakken daar waar het mee begonnen is natuurlijk.
Positief burn-out
Eigenlijk heel eerlijk is het zo te zeggen over een burn-out dat ieder mens die een burn-out heeft gehad leert zijn eigen grenzen beter te zetten. Positieve benaderingen na een burn-out zijn:
- Je grenzen weten
- Je grenzen durven kenbaar te maken
- Voor jezelf leren opkomen
- Bij de eerst volgende symptomen sneller herkennen en aanpakken
- Alles op een rijtje hebben gezet
- Weet beter hoe je lichaam en geest in elkaar steekt
- Weet wat je aan kan