Ziektebeeld Diabetes-Mellitus

Diabetes-Mellitus is een verlaagde insuline-productie in de alvleesklier. Insuline is noodzakelijk om glucose uit het bloed de lichaamscellen te doen binnentreden.

Diabetes-Mellitus

Diabetes-Mellitus is een verlaagde insuline-productie in de alvleesklier. Insuline is noodzakelijk om glucose uit het bloed de lichaamscellen te doen binnentreden en als glycogeen in de lever en spiercellen op te slaan. Dit heeft als gevolg dat het bloedsuikergehalte daalt.Diabetes-Mellitus kan ontstaan door een infectie van de eilandjes van langerhans, ook door erfelijkheid en degeneratie van de alvleesklier. Insuline tekort leidt daarom tot een verhoogd bloedsuikerspiegel of wel hyperglykemie. De terugresorptie van glucose door de niervaten zal niet meer volledig zijn. Er verschijnt glucose in de urine. Omdat glucose water aantrekt moet je vaak plassen,dorst en een droge mond hebben. Glucose is een belangrijke energiebron voor de lichaamscellen. Een tekort leidt tot vermoeidheid,spierzwakte,slechte wondgenezing.

Er zijn twee typen diabetes

 • Type 1: Insuline afhankelijk door een autoimmuunreactie tegen infectie van de eilandjes van langerhans, erfelijke aanleg.
 • Type 2: Niet insuline afhankelijk komt vaak door vetzucht en degeneratie van de alvleesklier + erfelijkheid. Meestal met orale anti-diabetica. Scoort dit onvoldoende effect dan toch insuline per injectie.

Hyperglykemie

Hyperglykemie (verhoogd bloedsuikerspiegel boven 10 gehalte nuchter) Als een diabetes niet goed is ingesteld of onvoldoende insuline krijgt.
 • Symptomen: veel plassen,grote dorst,uitdrogen met bloeddrukdaling en neiging tot shock verwardheid overgaan in coma.
 • Behandeling: extra insuline toedienen,grote hoeveelheid vocht geven bij bewustzijn.

Hypoglykemie

Hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel onder 4 gehalte nuchter) teveel insuline toedienen of spuiten maar niet of weinig eten.
 • Symptomen: geeuwen, bleke gelaatskleur, transpireren, hoofdpijn, duizelig, soms agressief gedrag. Normale bloeddruk kan overgaan in een coma.
 • Behandeling: limonadesiroop of boterham geven. als diegene nog kan eten en drinken. Ook bij twijfel tussen een hyper en een hypo. Bij een hyper neemt het nauwelijks toe. bij een hypo wel.

De behandeling van Diabetes-Mellitus is om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden tussen de 4 en 8 gehalte afname van of verlaging van de uitscheiding van glucose via de urine. Daarnaast wordt een suikervrij dieet voorgeschreven. En niet teveel koolhydraten. Het wordt nauw op elkaar afgestemd door een diëtist. Naast dieet en medicatie is aandacht voor persoonlijke hygiëne en preventie van verwondingen van groot belang.

Complicatie`s voor beide type diabetes:

 • Slecht helende wonden
 • Schimmelinfectie
 • Tast bloedvaten aan bevorderd aderverkalking
 • Netvlies afwijking (blindheid)
 • Hart en vaatziekte (hartinfarct,C.V.A.)
 • Nierafwijkingen
© 2006 - 2024 Belle, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes: symptomen & behandelingSuikerziekte of diabetes heeft - zoals de naam al zegt - te maken met een probleem van de bloedsuikerspiegel in het lich…
Diabetes type 2: inhoud, risico en behandelingDiabetes type 2: inhoud, risico en behandelingDiabetes mellitus type 2, ofwel (ouderdoms)suikerziekte, is een toenemend voorkomende ziekte in vele landen, en zo ook i…
Suikerziekte of diabetes: oorzaken, symptomen en behandelingSuikerziekte of diabetes: oorzaken, symptomen en behandelingDiabetes komt in onze samenleving veel voor, naar schatting zijn er zo'n 180 miljoen mensen die leiden aan deze ziekte.…
Suikerziekte - DiabetesSuikerziekte. Een veel voorkomende ziekte in Nederland. Niet alleen oudere mensen hebben er mee te maken, maar ook bij d…

Ziektebeeld AfasieZiektebeeld AfasieVerdrinken in eenzaamheid. Afasie is geen spreekstoornis. Het is een stoornis in het taalcentrum dat is beschadigd. De b…
Pfeiffer of Kissing DiseasePfeiffer of Kissing DiseaseDit artikel gaat over Pfeiffer, een erg vervelende ziekte. Bij velen is het wel bekend dat deze ziekte gepaard gaat met…
Belle (4 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2006
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.