Eileiderontsteking: symptomen, diagnose en behandeling

Eileiderontsteking: symptomen, diagnose en behandeling Bij een eileiderontsteking zijn de vrouwelijke voortplantingsorganen in het kleine bekken ontstoken. Vaak ontstaat deze ontsteking na het oplopen van een seksueel overdraagbare ontsteking. Dat is niet altijd het geval. Een eileiderontsteking staat ook bekend als pelvic imflammatory disease (PID), salpyngitis of als een ontsteking in het kleine bekken.

Symptomen

  • Pijn in onderbuik, start vaak na de menstruatie
  • Afscheiding uit de vagina (van lichte naar steeds zwaardere en etterachtige afscheiding)
  • Koorts
  • Komt alleen voor bij vruchtbare vrouwen
  • Langdurige menstruatie
  • Verlies van bloed na seksuele gemeenschap

Oorzaak

Een ontsteking aan de eileider begint vaak tijdens een ongesteldheid. Dat komt, omdat de baarmoedermond niet zo dicht zit als normaal. Ook kan een infectie optreden in de eileider als bijvoorbeeld een abortus of een curettage is gepleegd. In de helft van de gevallen ligt een seksueel overdraagbare ziekte ten grondslag aan een eileiderontsteking. In de meeste gevallen is dat chlamydia. Een eileiderontsteking kan ook veroorzaakt worden door bacteriën die in de vagina of darmen leven en doorgaans niet voor klachten zorgen. Als deze bacteriën gaan woekeren kunnen ze zorgen voor salpyngitis. Tampons geven geen extra risico voor het oplopen van een eileiderontsteking.

Diagnose

Bij vermoedens van een ontsteking aan de eileiders zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Een arts zal inwendig onderzoek verrichten met een speculum om de vagina open te houden. Dit is meestal erg pijnlijk als de eileider daadwerkelijk is ontstoken. Ook kan een arts met zijn vingers de vagina inspecteren om de baarmoeder en de eierstokken te voelen. Het bloed en het urine wordt onderzocht. Vaginale afscheiding kan op kweek worden gezet om te kijken welke bacterie zorgt voor de eileiderontsteking. Er kan ook een zwangerschapstest worden gedaan om te kijken of er geen sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Via echografie kunnen andere oorzaken worden uitgesloten.

Behandeling

Voor het bestrijden van een eileiderontsteking is een antibioticakuur nodig. Meestal wordt een kuur voorgeschreven van ongeveer veertien dagen. Patiënten die ernstig ziek zijn worden in het ziekenhuis opgenomen en krijgen de eerste dagen antibiotica toegediend via een infuus. Het is belangrijk dat de antibioticakuur volledig wordt afgemaakt. Vaak is het nodig om rust te houden, zodat de infectie zich niet verder verspreidt. Als blijkt dat de salpyngitis wordt veroorzaakt door een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is het belangrijk dat ook de soa wordt behandeld. Het is belangrijk om ook je bedpartner te laten onderzoeken op soa’s (en te laten behandelen) om te voorkomen dat de eileiderontsteking terugkomt. Ook is het belangrijk om tijdens de eileiderontsteking geen seks te hebben.

Voorkomen

Een eileiderontsteking is deels te voorkomen door veilige seks te hebben. Gebruik dus condooms om een soa te voorkomen. Zeker bij vrouwen die al een eileiderontsteking hebben doorgemaakt is het aan te raden om veilig te vrijen.

Gevolgen eileiderontsteking

Een eileiderontsteking kan blijvende gevolgen hebben. Een eileider kan blijvend beschadigd raken na de infectie. In twaalf tot vijftien procent van de gevallen kunnen vrouwen na een eileiderontsteking niet meer op een natuurlijke manier zwanger worden. 85 procent van de vrouwen die pelvic imflammatory disease doormaakt kan nog wel spontaan zwanger worden. Wel hebben zij een grotere kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De foetus nestelt zich dan vaak in de beschadigde eileider. Wanneer een patiënt die een eileiderontsteking heeft doorgemaakt zwanger wordt is het belangrijk om snel een echo te laten maken om te kijken of er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Als die vroeg wordt ontdekt kan de eileider vaak worden gered.
© 2013 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eileiderontsteking: buikpijn onderbuik en afscheidingEileiderontsteking: buikpijn onderbuik en afscheidingEileiderontsteking of salpingitis is een ontsteking van de eileider(s). Eileiderontsteking symptomen bestaan uit buikpij…
Ontsteking kleine bekken: PID (pelvic inflammatory disease)Ontsteking kleine bekken: PID (pelvic inflammatory disease)Pelvic inflammatory disease (PID) is een ontsteking in het kleine bekken waar onder andere de baarmoeder, eileiders en h…
Hydrosalpinx: afgesloten eileider door vochtophopingHydrosalpinx: afgesloten eileider door vochtophopingBij een hydrosalpinx is er sprake van een vochtophoping in de eileider die een normale functie van het orgaan in de weg…
Pelvic inflammatory disease (PID): symptomen en behandelingPelvic inflammatory disease (PID): symptomen en behandelingPelvic inflammatory disease (PID) is een infectie van de vrouwelijke voortplantingsorganen. PID is meestal te wijten aan…

Kinkhoest bij baby en volwasseneKinkhoest bij baby en volwasseneKinkhoest oftewel kinaugmentatie is een zeer besmettelijke ziekte die wordt overgebracht middels druppeltjes. Het lijkt…
Wat is een operatie - mogelijke gevolgen en complicatiesWat is een operatie - mogelijke gevolgen en complicatiesHeden ten dage worden er tal van operaties uitgevoerd. Je kan het nog niet zo gek bedenken of het kan geopereerd worden.…
Bronnen en referenties
  • http://www.martiniziekenhuis.nl/Behandelingen--onderzoeken/Onze-specialismen/GynaecologieVerloskunde/Behandelingen/eileiderontsteking-Behandeling-/
  • http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBU13a.htm
  • Boek Diagnosewijzer 200 aandoeningen, Hans Koch en Peter van Druenen, uitgeverij Terra, 2009
  • Boek Het medisch handboek, onder hoofdredactie van Dr. Jannes J.E. van Everdingen, uitgeverij Kosmos-Z&K Uitgevers, 2002
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.