Absintalsem bij ziekte van Crohn

Absintalsem of Artemisia absinthium werd beschreven in apothekersboeken over de hele wereld. Voor medicinaal gebruik werden vooral bloeitoppen gebruikt . In een Duits wetenschappelijk onderzoek lijkt deze plant nu ook darmproblemen bij de ziekte van Crohn te verlichten.

Traditioneel medicinaal gebruik

Van oudsher wordt het bittere aromatische kruid toegepast bij verminderde eetlust en spijsverteringsklachten. Absintalsem werd en wordt gebruikt om de maagzuur- en galaanmaak te verhogen, de leverfunctie te ondersteunen, om winderigheid, buikpijn en buikkramp tegen te gaan en bacteriën, schimmels en wormen te bestrijden.

Aan absintalsem worden nu ook ontstekingsremmende eigenschappen toegeschreven. De flavonoïden in de plant hebben een ontstekingsremmende werking. In in-vitro- en in-vivo-onderzoek is aangetoond dat p7F (tetramethoxyhydroxyflavon) uit absintalsem een anti-oxidatieve en ontstekingsremmende werking heeft en dat het COX-2 (cyclooxygenase-2), iNOS (inducible nitric oxide synthase) en NFkB-activering remt.

Absintalsem in plaats van corticosteroïden bij ziekte van Crohn

De studie naar het effect van alsem bij de ziekte van Crohn duurde twintig weken. In aanvulling op de gebruikelijke medicatie (5-aminosalicylaten en/of azathioprine of methotrexaat) gebruikten veertig proefpersonen drie maal 500 mg gestandaardiseerd alsempoeder (met 0,2 - 0,38 % absinthine en 0,25 - 1,52 % essentiële olie) of een placebo gedurende tien weken. Bij aanvang van de studie gebruikten ze nog corticosteroïden: een dosis gelijk aan 40 mg prednison of minder welke na de tweede week van de studie afgebouwd werd.Aan het eind van de negende week had niemand nog corticosteroïden nodig.
Het effect van alsem werd vastgesteld aan de hand van de Crohn's disease activity index (CDAI), de Inflammatory bowel disease questionnaire (IBDQ), de Hamilton depression scale (HAMD) en een visuele analoge schaal waarmee het algemene welbevinden werd aangegeven.

Grote verbetering met absintalsem

De ziektesymptomen werden na het gebruik van alsem geleidelijk minder bij 18 van de 20 patiënten (90 %), en dit ondanks het afbouwen van de dosis corticosteroïden. Opmerkelijk was dat bij 13 van de 20 (65 %) deelnemers na acht weken vrijwel totale remissie van de ziekte was opgetreden. In de placebogroep bleef iedereen wel klachten houden. De remissie bij gebruikers van absintalsem bleef bestaan tot het einde van de observatieperiode (week 20) en aanvullend gebruik van corticosteroïden was niet nodig.
In de placebogroep trad tijdens het afbouwen van de dosis corticosteroïden verslechtering op: 16 van de 20 proefpersonen (80 %) moesten na de tiende week weer corticosteroïden gaan gebruiken. De resultaten suggereren dat het gebruik van absintalsem naast de standaardmedicatie de behoefte aan corticosteroïden significant vermindert en een gunstig effect heeft op het ziektebeeld. Alsem zorgt voor significante verbetering van de stemming en de kwaliteit van leven vergeleken met placebo.

Conclusie

Absintalsem (met een laag gehalte thujon) lijkt een veelbelovend (aanvullend) middel voor de behandeling van de ziekte van Crohn. Meer onderzoek is nodig om de resultaten van deze studie te bevestigen, de veiligheid van (langdurig) gebruik van absintalsem vast te stellen en te achterhalen hoe deze plant precies werkt bij de ziekte van Crohn.

Referenties:

1. Omer B, Krebs S, Omer H, Noor TO. Steroid-sparing effect of wormwood (Artemisia absinthium) in Crohn's disease: A double-blind placebo-controlled study. Phytomedicine. 2007;14(2-3):87-95.
2. Yanai N, Shimozu S, Nagasaki N et al. Epstein–Barr virus infection of the colon with inflammatory bowel disease. Am J Gastroenterol.1999; 94:1582-1586.
3. Lee HG, Kim H, Oh WK et al. Tetramethoxy hydroxyflavone p7F downregulates inflammatory mediators via the inhibition of nuclear factor kappaB. Ann N Y Acad Sci. 2004;1030:555-68.

Lees verder

© 2013 - 2020 Herborist, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De ziekte van CrohnDe ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag-darm stelsel. In Nederland worden er per jaar bij o…
Artemisia, de grijze tover in de tuinAlsem, Bijvoet, Dragon en Citroenkruid allemaal plantensoorten uit het geslacht Artemisia. Over de hele wereld presenter…
Alsem (ster van de ondergang): Gebeurtenissen als verklaringAlsem (ster van de ondergang): Gebeurtenissen als verklaringHet einde der tijden. Een griezelige gedachte. In de Bijbel wordt dit einde voorspeld in de openbaring van Johannes. Eén…
Gezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaGezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaDe ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn aandoeningen die betrekking hebben op het spijsverteringskanaal. De darmwan…

Beenmergpunctie: waarom wordt deze gedaan?Beenmergpunctie: waarom wordt deze gedaan?Een beenmergpunctie is het verwijderen van merg uit het bot. Een beenmergpunctie wordt niet zomaar uitgevoerd, maar dien…
Antbiotica en de pilAntbiotica en de pilAntibiotica wordt voorgeschreven bij infectieziekten veroorzaakt door bacteriën. Antibiotica is er in verschillende vorm…
Bronnen en referenties
  • http://crohn.pilliewillie.nl/ziekte-van-crohn/behandeling.crohn.9.php
  • Phytomedicine. 2010 Apr;17(5):305-9. doi: 10.1016/j.phymed.2009.10.013. Epub 2009 Dec 3. Wormwood (Artemisia absinthium) suppresses tumour necrosis factor alpha and accelerates healing in patients with Crohn's disease - A controlled clinical trial.

Reageer op het artikel "Absintalsem bij ziekte van Crohn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Herborist
Laatste update: 04-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Special: Spijsvertering kruiden
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!