Hyperthermie: hitte behandeling bij kanker

Hyperthermie is een behandelmethode waarbij kanker heel plaatselijk wordt bestreden met hitte. Het is een aanvullende behandeling, naast radio- en chemotherapie, waarbij de lichaamstemperatuur van de tumor bij kankerpatiënten kunstmatig omhoog wordt gebracht. Hyperthermie werkt alleen rond het gebied van de tumor. De methode wordt vaak ingezet bij teruggekeerde kanker. De werking van hyperthermie uitgelegd.

Wat betekent hyperthermie?

Hyperthermie betekent eigenlijk verhoogde temperatuur. De behandeling wordt gegeven naast radio-, en chemotherapie en is dus een aanvullende behandeling. De lichaamstemperatuur van de patiënt wordt kunstmatig omhoog gebracht. Het hyperthermie apparaat werkt net als een magnetron. Het enige verschil is dat alleen het gebied rond de tumor wordt verhit tot een temperatuur van tussen de 41 en 43 graden Celsius. Daarvoor worden applicatoren op de huid of rond het lichaam te plaatsen. Zij zijn gevuld met water. Als de bedrading inwendig is aangebracht, wordt de patiënt aangesloten op de computer. Zo is duidelijk te zien welke gebieden verhit moeten worden. De hitte die de patiënt ervaart is vaak wel erg intens. Veel mensen hebben het gevoel dat ze in brand staan, daar waar de methode wordt toegepast.

al 2500 mensen in 2014 behandeld bij borstkanker

In 2013 kregen zo’n 300 patiënten een behandeling met hyperthermie. Dit zijn over het algemeen vrouwen waarbij de borstkanker is teruggekeerd. Overigens zijn dit heel weinig vrouwen, zeker omdat wel bewezen is dat de methode werkt. In 2014 werden in het AMC alleen al 2500 vrouwen behandeld voor hun borstkanker, dus de behandelmethode wordt wel steeds meer ingezet.

Bij welke soorten kanker helpt hyperthermie?

Hyperthermie helpt bij:
  • Teruggekeerde borstkanker
  • Blaaskanker
  • Hoofd-halskanker
  • Melanoom
  • Teruggekeerde huidkanker
  • Teruggekeerde baarmoederhalskanker

Hoe werkt hyperthermie bij kanker?

Hyperthermie werkt op 4 manieren. Die zijn:
  1. Een deel van de kankercellen sterft door de hitte
  2. De grootste winst zit hem echter in de aanvulling op bestraling en chemotherapie. De hitte verstoort het natuurlijke herstelproces van de bestraalde kankercellen. De kankercellen krijgen daardoor de kans niet meer zich te herstellen. Dit maakt het effect van de bestraling (die ook al kankercellen doodt) nog groter.
  3. Hyperthermie zorgt verder voor een betere doorbloeding van de tumor. Kwaadaardige tumoren zijn slechter doorbloed en bevatten dus minder zuurstof dan gezonde cellen. Hierdoor is het moeilijker voor bestraling en chemotherapie om de kankercel te bereiken en daar goed werk te doen. Door de betere doorbloeding van de hitte komt er meer zuurstof in de kankercel. Bestraling en chemo werken daardoor dus beter.
  4. Hyperthermie versterkt verder het immuunsysteem. Door de hitte wordt eigenlijk koorts nagebootst. En koorts heeft als functie om het lichaam aan te zetten om meer afweercellen aan het werk te zetten. Door de kunstmatige verhitting van het lijf wordt dit mechanisme extra geactiveerd.

Weinig mensen krijgen hyperthermie

In Nederland worden relatief weinig mensen met hyperthermie behandeld. Dit terwijl de behandeling wel effectief, eenvoudig en relatief goedkoop is. Omdat veel ziekenhuizen niet bekend zijn met de methode, wordt veel patiënten de methode onthouden.

Onderzoek bij blaaskanker

In 2013 is onderzoek gedaan naar de effecten van hyperthermie en chemotherapie bij blaaskanker. Inmiddels is bewezen dat het ook daar bij helpt en daarom wordt het ook daarbij gegeven.

Welke ziekenhuizen behandelen met hyperthermie?

Er zijn in 2013 maar 3 ziekenhuizen die hyperthermie uitvoeren. Dit zijn:
  1. Academisch Medisch Centrum in Amsterdam
  2. Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam
  3. Instituut Verbeeten in Tilburg
De hyperthermie wordt alleen aangeboden in combinatie met radiotherapie of chemotherapie, net uitzondering van een kliniek die alleen de hyperthermie aanbiedt. Deskundigen zeggen dat dit echter geen effect heeft. De combinatie is nodig omdat daarvan de klinische effecten wetenschappelijk zijn bewezen. Hyperthermie wordt niet altijd vergoed door de verzekeraars.
© 2013 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidkanker: symptomen, oorzaken & behandelingHuidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Huidkanker ontstaat als de cellen van je huid zich onge…
Kwaadaardige melanoomKwaadaardige melanoomDit is een kwaadaardige vorm van kanker. Soms ontstaat deze huidkanker uit een ál bestaande moedervlek. Het komt even va…
Ziekten: KankerZiekten: KankerAf en toe merk je wat op aan je lichaam wat je niet vaker hebt gezien. Je gaat je allerlei dingen in je hoofd zitten hal…

Eetstoornis Binge Eating Disorder (BED)Eetstoornis Binge Eating Disorder (BED)Wie lijd aan BED kent veel onbegrip. Mensen kennen deze eetstoornis niet en begrijpen niet waar BED patiënten onder lijd…
Wat betekent uremie?De definitie van uremie, ook wel het uremisch syndroom, is een toename van de hoeveelheid ureum in het bloed. Ureum is n…
Bronnen en referenties
  • Blad van de KWF
  • www.hyperthermie.nl
Reacties

Dennis11, 31-01-2017
Bij mij was de primaire tumor van onbekende aard (waarschijnlijk darmen), uitzaaiing lever en buikvlies. Gelukkig heb ik niet naar het ziekenhuis geluisterd (het bekende protocol) anders was ik er nu waarschijnlijk niet meer.

Net zoals andere lotgenoten hieronder heb ik gelukkig de weg gevonden naar het centrum hyperthermie in Amsterdam. Dat was niet makkelijk, niemand legt wat uit, geen advies hierover en het ziekenhuis heeft een kennis van 0,0. Werd verteld dat de behandeling niet zou werken en zelfs schade zou kunnen aanrichten.

Ook contact gehad met klinisch hyperthermie Nederland (samenwerking Erasmus en AMC), maar die zijn ook gebonden aan het protocol. Als we moeten afwachten tot er wetenschappelijk bewijs is voor deze behandeling (per soort kanker in combi met verschillende chemo's) dan zijn we gerust 50 jaar verder. Daarnaast investeert niemand (het KWF en het ziekenhuis wel, maar dat is te verwaarlozen) in onderzoek naar hyperthermie, gewoon omdat er geen geld te verdienen is (normaal betaalt een farmaceut onderzoek).

Soms vraag ik mij af wanneer we wakker worden? Deze behandeling is aspecifiek, dus werkt niet alleen bij… Neem bij voorbeeld borstkanker, waar klinisch hyperthermie wel behandeld bij lokaal teruggekeerde borstkanker (recidief) in combinatie met bestraling, maar niet bij primair borstkanker. Geen logische verklaring voor te geven, alleen dat het simpelweg niet in het protocol beschreven staat.

Ik denk dat we in Nederland gewoon niet meer aankunnen, daarom doen we het niet. Stel dat alle kankerpatiënten met hyperthermie worden behandeld (kan bijdragen bij bijna alle kankerpatiënten, behalve kanker in het bloed zoals leukemie) is er dus geen faciliteit die dat kan waarmaken/aan kan. Toch lopen nu heel veel kankerpatiënten een effectieve behandeling mis. Reactie infoteur, 10-02-2017
Ik hoor van mensen die wel doorgezet hebben dat dit inderdaad heel goed werkt. En verschrikkelijk naar dat je (terwijl je al ziek bent) er zoveel voor moet doen om het te bewerkstelligen.

Andre Fleming, 14-11-2016
Bij mijn terminaal verklaarde vrouw, welke een fijncellige longtumor had van 16mm, met uitzaaing naar lympheklieren en schildklier, bleek deze tumor na 8 behandelingen in de hyperthermiekliniek in A.dam gekrompen tot 12mm!
Na samenspraak met de ziekenhuis arts, is de behandeling voortgezet met hyperthermie en een verlichte chemo van (75 %). Nu na. 30 hyper en 2 chemo, is de stand; tumor 6mm en de klieren vertonen geen afwijkingen meer!
De negatieve grondhouding van de ziekenhuisarts is hopelijk voor andere patiënten nu veranderd in een positievere t.o.v hyperthermie. Mijn partner en ik durven nu weer aan een toekomst te denken.
Jammer genoeg wordt bovenvermelde kankerbehandeling niet vergoed door verzekeringen en is deze behandeling, volgens het AMC niet uitvoerbaar bij onderhavige kanker. Reactie infoteur, 21-11-2016
Vreselijk om dit lezen dat anderen niet in aanmerking kwamen voor hyperthermie bij longkanker, maar goed dat het door jullie goede resultaat nu toch veranderd is. En wat fijn dat het bij uw vrouw (door eigen doorzettingsvermogen) zo goed heeft geholpen.

Petra van der Laan van Maastrigt, 10-11-2016
Ik ben genezen van baarmoederhalskanker met uitzaaiingen (stadium 2B ) door bestraling en hyperthermie in AMC.
Heb hier voor moeten vechten omdat het niet "het protocol" was. Terwijl een onderzoek uit het Erasmus aangaf dat dit toch echt de beste overlevingskans gaf.
Ze mogen het de patiënt niet standaard aanbieden, maar niet weigeren als ze er zelf om vragen.

Twee dames die ik heb ontmoet tijdens mijn ziek-zijn en wel het protocol hebben gevolgd zijn inmiddels al overleden.

Belachelijk dat je wel van hyperthermie gebruik mag maken als het protocol niet gewerkt heeft en je lichaam inmiddels verwoest is door chemotherapie. Reactie infoteur, 21-11-2016
Ik hoor steeds meer geweldige verhalen over hyperthermie. Maar ook de hele negatieve verhalen over het protocol. Meer mensen zouden moeten weten dat ze met deze behandelmethode meer kans op genezing hebben.

Centrum Hyperthermie, 11-08-2015
Hyperthermie, wordt vanwege facilitaire en budgettaire redenen vaak niet toegepast in het ziekenhuis. Dit terwijl hyperthermie een bewezen effectieve behandeling is die niet toxisch en niet belastend is. Reactie infoteur, 15-08-2016
Klinische hyperthermie behandelingen vinden in Nederland alleen plaats in het AMC, het ErasmusMC, en Instituut Verbeeten. Deze drie ziekenhuizen bieden hyperthermie behandelingen aan uitsluitend in combinatie met radiotherapie of chemotherapie, omdat daarvan het klinische effect wetenschappelijk is aangetoond. De behandeling wordt dan ook vergoed door de ziektekosten verzekeraars. U zult dus niet gevraagd worden om te betalen voor de behandeling.

Den Bijl, 24-03-2015
De gegevens op de website zijn nu toch wel verouderd. Hyperthermie wordt gelukkig steeds vaker toegepast.
Er zijn weinig tot geen bijwerkingen en de kosten wegen zeker op tegen de baten. Schandalig dat de ziektekostenverzekeraar het vaak niet vergoed. Alleen als het in het protocol past (want meer ben je niet in het ziekenhuis, … een protocol) Reactie infoteur, 23-08-2016
Ja erg naar dat de verzekering vaak niet vergoed. Ik pas het artikel aan.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 23-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.