Hyperthermie: hitte behandeling bij kanker
Hyperthermie is een behandelmethode waarbij kanker heel plaatselijk wordt bestreden met hitte. Het is een aanvullende behandeling, naast radio- en chemotherapie, waarbij de lichaamstemperatuur van de tumor bij kankerpatiënten kunstmatig omhoog wordt gebracht. Hyperthermie werkt alleen rond het gebied van de tumor. De methode wordt vaak ingezet bij teruggekeerde kanker. De werking van hyperthermie uitgelegd.Wat betekent hyperthermie?
Hyperthermie betekent eigenlijk verhoogde temperatuur. De behandeling wordt gegeven naast radio-, en chemotherapie en is dus een aanvullende behandeling. De lichaamstemperatuur van de patiënt wordt kunstmatig omhoog gebracht. Het hyperthermie apparaat werkt net als een magnetron. Het enige verschil is dat alleen het gebied rond de tumor wordt verhit tot een temperatuur van tussen de 41 en 43 graden Celsius. Daarvoor worden applicatoren op de huid of rond het lichaam te plaatsen. Zij zijn gevuld met water. Als de bedrading inwendig is aangebracht, wordt de patiënt aangesloten op de computer. Zo is duidelijk te zien welke gebieden verhit moeten worden. De hitte die de patiënt ervaart is vaak wel erg intens. Veel mensen hebben het gevoel dat ze in brand staan, daar waar de methode wordt toegepast.al 2500 mensen in 2014 behandeld bij borstkanker
In 2013 kregen zo’n 300 patiënten een behandeling met hyperthermie. Dit zijn over het algemeen vrouwen waarbij de borstkanker is teruggekeerd. Overigens zijn dit heel weinig vrouwen, zeker omdat wel bewezen is dat de methode werkt. In 2014 werden in het AMC alleen al 2500 vrouwen behandeld voor hun borstkanker, dus de behandelmethode wordt wel steeds meer ingezet.Bij welke soorten kanker helpt hyperthermie?
Hyperthermie helpt bij:- Teruggekeerde borstkanker
- Blaaskanker
- Hoofd-halskanker
- Melanoom
- Teruggekeerde huidkanker
- Teruggekeerde baarmoederhalskanker
Hoe werkt hyperthermie bij kanker?
Hyperthermie werkt op 4 manieren. Die zijn:[OLIST]Een deel van de kankercellen sterft door de hitte
De grootste winst zit hem echter in de aanvulling op bestraling en chemotherapie. De hitte verstoort het natuurlijke herstelproces van de bestraalde kankercellen. De kankercellen krijgen daardoor de kans niet meer zich te herstellen. Dit maakt het effect van de bestraling (die ook al kankercellen doodt) nog groter.
Hyperthermie zorgt verder voor een betere doorbloeding van de tumor. Kwaadaardige tumoren zijn slechter doorbloed en bevatten dus minder zuurstof dan gezonde cellen. Hierdoor is het moeilijker voor bestraling en chemotherapie om de kankercel te bereiken en daar goed werk te doen. Door de betere doorbloeding van de hitte komt er meer zuurstof in de kankercel. Bestraling en chemo werken daardoor dus beter.
Hyperthermie versterkt verder het immuunsysteem. Door de hitte wordt eigenlijk koorts nagebootst. En koorts heeft als functie om het lichaam aan te zetten om meer afweercellen aan het werk te zetten. Door de kunstmatige verhitting van het lijf wordt dit mechanisme extra geactiveerd. [/OLIST]
Weinig mensen krijgen hyperthermie
In Nederland worden relatief weinig mensen met hyperthermie behandeld. Dit terwijl de behandeling wel effectief, eenvoudig en relatief goedkoop is. Omdat veel ziekenhuizen niet bekend zijn met de methode, wordt veel patiënten de methode onthouden.Onderzoek bij blaaskanker
In 2013 is onderzoek gedaan naar de effecten van hyperthermie en chemotherapie bij blaaskanker. Inmiddels is bewezen dat het ook daar bij helpt en daarom wordt het ook daarbij gegeven.Welke ziekenhuizen behandelen met hyperthermie?
Er zijn in 2013 maar 3 ziekenhuizen die hyperthermie uitvoeren. Dit zijn:[OLIST]Academisch Medisch Centrum in Amsterdam
Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam
Instituut Verbeeten in Tilburg[/OLIST]
De hyperthermie wordt alleen aangeboden in combinatie met radiotherapie of chemotherapie, net uitzondering van een kliniek die alleen de hyperthermie aanbiedt. Deskundigen zeggen dat dit echter geen effect heeft. De combinatie is nodig omdat daarvan de klinische effecten wetenschappelijk zijn bewezen. Hyperthermie wordt niet altijd vergoed door de verzekeraars.