Eetstoornis Binge Eating Disorder (BED)

Eetstoornis Binge Eating Disorder (BED) Wie lijd aan BED kent veel onbegrip. Mensen kennen deze eetstoornis niet en begrijpen niet waar BED patiënten onder lijden. BED is een niet zo heel bekende eetstoornis, maar toch de meest voorkomende eetstoornis. Wie de geïgnoreerd is met de eetstoornis BED heeft regelmatig last van eetbuien. Deze worden niet gecompenseerd waardoor de patiënt aankomt in gewicht en overgewicht ontwikkeld. Het grootste deel BED lijders heeft dan ook overgewicht.

Eetstoornis Binge Eating Disorder


Wat is BED?

BED kan je grotendeels vergelijken met boulimia. Echter bij boulimia worden de eetbuien gecompenseerd. Bij BED gebeurd dit niet. eetbuien zijn grote hoeveelheden voedsel die in relatief korte periode worden genuttigd, de persoon kan niet meer stoppen met eten. Deze hoeveelheden kunnen oplopen tot wel 10 000 kcal. Dit is de hoeveelheid voedsel wat een gezond persoon in 5 dagen zou eten. Tijdens de eetbuien is deze persoon in een soort van roes, men hoeft niet te denken aan wat er in hun leven gebeurt. Op dat moment is het enkel hun en het eten. Na deze eetbui heeft de persoon heel veel last van schuldgevoel en walging over hun lichaam. Ondanks deze nare gevoelens komen de eetbuien terug. Het is een cirkel die zich maar blijft herhalen.

Kenmerken

Volgens de DSM-IV moeten BED patiënten aan enkele kenmerken voldoen alvorens ze deze diagnose krijgen.
 • Je hebt last van eetbuien die regelmatig terugkomen. Tijdens deze eetbuien eet je in een korte periode een ongezonde hoeveelheid aan voedsel. Je bent het gevoel van controle tijdens een eetbui volledig kwijt. Je weet niet meer te stoppen met eten.
 • Je eet tijdens een eetbui sneller dan je normaal doet.
 • Je eet tot je je echt helemaal volgepropt voelt.
 • Je blijft eten ook al heb je helemaal geen honger meer.
 • Je voelt je depressief en walgt van je lichaam na een eetbui, je voelt je heel schuldig.
 • De eetbuien komen tenminste 2 dagen per week voor gedurende 6 maanden.

Oorzaken

Er is niet één bepaalde oorzaak voor BED, meestal gaat het om een aantal dingen die ervoor zorgen dat iemand last krijgt van een eetstoornis. Er zijn vijf hoofdzaken die hiermee te maken kunnen hebben.

Erfelijkheid en genen

Iedereen word geboren met een combinatie aan genen. Deze krijg je voor een deel van je vader en voor een deel van je moeder. Dit kunnen positieven dingen zijn, maar helaas ook minder positieve dingen zoals aanleg voor bepaalde ziektes. Dit geld ook voor BED. Wie uit een familie komt waar eetstoornissen in voor komen heeft zelf meet kans een eetstoornis te ontwikkelen. Uit onderzoek is ook gebleken dat er bepaalde genen bestaan waardoor je een grotere kans hebt op het ontwikkelen van een eetstoornis.

Biologische factoren

In je hersenen zijn bepaalde stofjes die invloed hebben op je humeur. Soms loopt de regulatie van deze stofjes niet zoals het hoort. Dit vergroot de kans op een depressie en een eetstoornis.

Lichamelijke aanleg

Wanneer er in je familie aanleg is voor overgewicht heb je ook meer kans op het ontwikkelen van een eetstoornis. De oorzaak hiervoor is dat mensen met overgewicht vaker gaan lijnen dan mensen die geen overgewicht hebben. Lijnen vergroot de kans op het ontwikkelen van een eetstoornis. Door te lijnen ben je veel bezig met gewicht en eten. Wanneer je lijnpoging mislukt krijg je last van het jojo-effect waardoor je meer gaat wegen dan voor je voor de lijnpoging deed. Hierdoor gaat je zelfbeeld naar beneden en begin je weer met lijnen. Je beland in een cirkel van lijnen en aankomen. Hierdoor heb je veel kans om een eetstoornis te ontwikkelen.

Het schoonheidsideaal

In onze cultuur is slank zijn heel belangrijk. Ben je niet slank dan word je nagekeken en roddelen mensen over je. Modebladen staan ook vol met hele slanke mensen. Hierdoor raken mensen heel onzeker over zichzelf en hebben het gevoel te moeten voldoen aan dit schoonheidsideaal. Men gaat lijnen en heeft zo meer kans op het ontwikkelen van een eetstoornis.

Opvoeding

Sommige gezinsfactoren kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een eetstoornis.
 • Je hebt het gevoel goed te moeten presteren.
 • Een moeder die vaak aan lijnen doet.
 • Ouders die ruzie maken over de opvoeding.
 • Een scheiding.
 • Extreem beschermend gedrag van 1 van de ouders tegenover het kind.
 • Een slechte sfeer in huis.
 • Er worden niet of bijna niet gepraat over emoties.
 • Seksueel gebruik.

Psychologische kenmerken

De manier waarop je naar jezelf kijkt en hoe je met gevoelens omgaat, heeft ook invloed op het ontwikkelen van een eetstoornis.
 • Weinig zelfvertrouwen.
 • Negatief zelfbeeld.
 • Faalangst
 • Extreem gevoelig zijn voor kritiek.
 • Niet goed emoties kunnen uiten.
 • Een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Neiging om altijd voor anderen te willen zorgen.

Gevolgen

Door de eetbuien kan iemand met BED last krijgen van schuldgevoel en schaamte. Ook zal de persoon somberder, snel geïrriteerd zijn, concentratieproblemen hebben en angstig zijn over de toekomst. Door overgewicht hebben mensen met BED last van lichamelijke klachten als: gewrichtspijn, rugpijn, vermoeidheid, slecht slapen, veel zweten, meer kans op hart- en vaatziekten en suikerziekte en een slecht gebit.

Door het vele geld dat gestoken word in eetbuivoedsel kunnen mensen met BED financiële problemen krijgen. Ook gaan BED patiënten door een slecht lichaamsbeeld of eetbuidrang sociale situaties uit de weg. Hierdoor kan je somberder en eenzaam worden.
© 2013 - 2024 Azert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…
Signalen van een eetstoornisSommige signalen die een eetstoornis aanduiden worden vaak niet opgemerkt door ouders, vrienden en familie. Tieners kunn…
Wat zijn de symptomen van het Binge Eating disorderHet Binge Eating Disorder is een eetstoornis die veel lijkt op de twee andere eetstoornissen Anorexia Nervosa en Boulimi…
Alles over Eetstoornissen1 % van de 10 tot 18 jarige heeft Anorexia, daarvan sterft 10 % aan uitputting of zelfmoord. Eetstoornissen zijn vreseli…

Wat zijn erytrocyten?Erytrocyt is een ander woord voor rode bloedcel. Het woord erytrocyt komt van de Griekse woorden erythros, wat rood bete…
Hyperthermie: hitte behandeling bij kankerHyperthermie is een behandelmethode waarbij kanker heel plaatselijk wordt bestreden met hitte. Het is een aanvullende be…
Bronnen en referenties
 • Proud2beme
Azert (1 artikelen)
Laatste update: 25-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.