Ziekte van Addison: symptomen, diagnose en behandeling

Ziekte van Addison: symptomen, diagnose en behandeling Als de bijnierschors te weinig bijnierschorshormonen produceert, is er sprake van de ziekte van Addison. Daardoor komen er te weinig corticosteroïde hormonen in het bloed waardoor de stofwisseling niet meer optimaal werkt. De ziekte van Addison treft vooral vrouwen en is soms erfelijk. Addison staakt ook bekend als bijschorsnierinsufficiëntie.

Symptomen

  • Vermoeidheid
  • Slappe spieren
  • Niet lekker voelen
  • Eetlust neemt af
  • Gewichtsafname
  • Duizeligheid
  • Overgeven
  • Pijn in buik
  • Verkleuring van de huid, vooral op knokkels, ellebogen en knieën

De verschijnselen van Addison ontstaan als de bijnierschors niet meer goed functioneert. Er worden dan geen of te weinig cortisol en aldosteron meer aangemaakt. De symptomen worden geleidelijk erger. Vaak is pas in een laat stadium duidelijk dat de patiënt lijdt aan de ziekte van Addison. Patiënten hebben meestal een lage bloeddruk. Wanneer de hoeveelheid cortisol extreem laag wordt, is de zieke erg kwetsbaar voor andere ziekten of verwondingen. Het slecht functioneren van de bijnieren komt vaak naar voren op het moment dat er extra cortisol en aldosteron moet worden aangemaakt, bijvoorbeeld na een ongeval. De ziekte van Addison wordt dan vaak ontdekt. Dit wordt ook wel een ‘Addisoncrisis’ genoemd.

Bijnierschors

De bijnieren bevinden zich boven de nieren. De bijnier produceert in de schors cortisol en aldosteron. Cortisol heeft een belangrijke functie in het lijf. Het zorgt er voor dat infecties kunnen worden bestreden en helpt bij het produceren van suiker in de lever. Aldosteron zorgt voor een goede bloeddruk.

Diagnose

Bij een vermoeden van de ziekte van Addison word bloedonderzoek gedaan. Het bloed wordt getest op het natrium- en kaliumniveau. Ook kan de hoeveelheid cortison worden gemeten. Via het toedienen van een spuitje met een speciale vloeistof kan gekeken worden of de bijnieren nog hydrocortison produceren. Dit wordt de ACTH-test genoemd. Als de bijnieren bij dit onderzoek geen of weinig cortisol produceren is er meestal sprake van de ziekte van Addison.

Behandeling

Patiënten met de ziekte van Addison gebruiken cortisol en aldosteron. Het gebrek aan cortisol wordt bestreden door het slikken van hydrocortison in pilvorm. Ook aldosteron wordt meestal voorgeschreven in pilvorm van fludrocortison, ook wel bekend als florinef. Vrouwen moeten vaak ook geslachtshormonen innemen.

Addisoncrisis

Patiënten met de ziekte van Addison moeten voorbereid zijn op stressvolle situaties. Bij gezonde mensen maken de bijnieren extra hormonen aan. Dat is niet het geval bij mensen met Addison. Daarom is het belangrijk om als patiënt altijd een medicijnpaspoort bij te dragen waarin het gebruik van hydrocortison staat vermeld. In geval van stress kan het nodig zijn extra pillen te slikken. Overleg hiervoor met een arts om voorbereid te zijn als patiënt. Bij braken en/of diarree kan het nodig zijn een noodspuit te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld honderd milligram Solu-Cortef zijn. Meld op de huisartsenpost of de spoedeisende hulp altijd dat je Addisonpatiënt bent, zodat men weet dat je corticosteroïden nodig hebt.

Oorzaak

Het lichaam stelt de werking van de bijnierschors zelf buiten gebruik of zorgt er voor dat de bijnierschors minder goed werkt. Andere oorzaken onder meer zijn: tuberculose, kanker, een ontsteking aan de bijnieren en bijwerkingen van medicijnen.
© 2013 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Addison: oorzaken, symptomen, behandelingZiekte van Addison: oorzaken, symptomen, behandelingDe ziekte van Addison wordt veroorzaakt doordat de bijnierschors te weinig cortisol en aldosteron aanmaakt. De ziekte va…
Ziekte van AddisonZiekte van AddisonBij de ziekte van Addison maken de bijnieren niet de hormonen cortison en aldosteron aan. Deze hormonen zorgen voor de w…
Syndroom of ziekte van CushingSyndroom of ziekte van CushingHet syndroom van Cushing is een weinig voorkomende aandoening, die wordt veroorzaakt door verhoogde cortisolbloedspiegel…
Cortisol in bloed (cortisolwaarden): bloedonderzoek cortisolCortisol in bloed (cortisolwaarden): bloedonderzoek cortisolHet gehalte aan cortisol in het bloed (de zogeheten 'cortisolwaarden') kan te laag of te hoog zijn. Een verhoogd of verl…

Naar de sauna en borstkanker: kan dat?Naar de sauna en borstkanker: kan dat?Ook al ben je een fervent saunabezoekster, als blijkt dat je borstkanker hebt kan dat gevolgen hebben voor je favoriete…
De behandeling van Multiple ScleroseDe behandeling van Multiple ScleroseMultiple Sclerose, oftewel MS, is een degeneratieve auto-immuunziekte dat een flinke impact heeft op het welbevinden van…
Bronnen en referenties
  • https://www.lumc.nl/home/0001/12556/19997/80109063531221
  • http://www.nvacp.nl/
  • Het medisch handboek, onder hoofdredactie van dr. Jannes J.E. van Everdingen, uitgeverij Kosmos-Z&K Uitgevers
Reactie

Y. Dalver, 21-07-2018
Bij mij is een dexamethason suppressietest gedaan 08.00 nuchter lab geprikt uitslag is 0,02 cortisol waarde is dit goed?Alvast bedankt gegroet Y Dalver Reactie infoteur, 28-07-2018
Kunt u beste aan de dokter vragen.

Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.