mijn kijk op

Single en kanker: hoe ga je om met kanker als single

Single en kanker: hoe ga je om met kanker als single Kanker krijgen is al erg genoeg. Als je het dan ook nog eens zonder een partner moet doen, is dat extra zwaar. Zonder hulp lukt het je echter niet om de ziekte te bestrijden als je door chemo’s, operaties en of bestralingen moet. Tips om kanker door te komen als je single bent.

Zorg dat er mensen zijn die je bijstaan

Toen ik zelf te horen kreeg dat ik borstkanker had, wist ik even niet meer waar ik het moest zoeken. Dat zal iedereen zo vergaan. Kanker betekent dat je niet weet of je weer beter wordt. En dat je niet weet hoe je toekomst eruit ziet. Maar het betekent in de meeste gevallen ook dat je zware behandelingen moet ondergaan die er behoorlijk inhakken. Dat alleen moeten doen is eigenlijk een onmogelijke taak. Probeer daarom als je alleen bent zoveel mogelijk mensen in je omgeving te mobiliseren. Ik deed dat pas toen ik er echt geen heil meer in zag, maar doe dat vanaf het moment dat je weet dat je ziek bent.

Ga niet alleen naar onderzoeken

Onderzoeken zijn niet alleen zwaar, ze zorgen er vaak ook voor dat je dingen te horen krijgt die je even goed op een rijtje moet zetten. Ga dus niet alleen naar een onderzoek, maar ook niet naar doktoren. Laat iemand meegaan die je vertrouwt en waarvan je weet dat hij of zij de juiste vragen voor jou zal stellen als jij het even niet meer weet. Bovendien is het fijn om dingen door te praten als er iemand mee is geweest, zodat je de zaken ook van je af kunt praten.

De behandelingen: wel zo fijn als er iemand bij is

Ik vond de chemokuren afschuwelijk. Omdat ik wist hoe ik me er daarna ging voelen, maar ook omdat het gewoon niet lekker is om uren aan een infuus te liggen en om soms helemaal lek geprikt te worden. Sommige mensen gaan alleen naar hun chemokuren, maar ik kon dan niet. Ik moest er iemand bij hebben die tegen me sprak, die me afleidde als ik het even niet meer wist en die me liet zijn wie ik was. Toen ik geopereerd moest worden bleef mijn broer bij met tot ik naar de operatiekamer werd gereden en was er weer toen ik wakker werd. Dat geeft het gevoel dat er om je gegeven wordt en je hebt op die manier ook nog wat houvast in een toch al wat moeilijker wereld. De bestralingen vond ik persoonlijk niet erg dus die heb ik alleen doorstaan. Overigens hangt het wel van de bestralingen af en welke soort kanker je hebt of je alleen kunt gaan of niet. Sommige mensen moeten met de ambulance vervoerd worden en vinden het vaak wel fijn als er iemand bij hen is. Dat is heel persoonlijk. Volg je hart daarin en kijk of er iemand is die met je mee kant.

Eten en boodschappen doen als je kanker hebt en je alleen bent

Door de chemo was ik op een gegeven moment zo verzwakt dat ik het ook praktisch gezien allemaal niet meer redde. Ik kon niet meer naar de winkel voor eten en had ik dat net gered dan had ik totaal geen energie meer om te koken. Het resultaat was dat ik steeds meer verzwakte en steeds magerder werd. Probeer dat voor te zijn. Vraag of andere mensen een extra potje voor je kunnen koken. Of vraag als je echt hele goede vrienden hebt of je na de chemo een paar dagen bij ze mag verblijven en zij voor je willen zorgen. Een ander alternatief is dat je zorgt voor tafeltje-dekje. Dan krijg je gegarandeerd elke dag eten. Erg lekker vond ik het persoonlijk niet (ook al omdat de chemo je smaak en je geur aantast) maar je krijgt dan wel goede zaken binnen. Ook zijn er kant-en-klaarmaaltijden van Appetito en aanverwante organisaties. Soms zijn er in de buurt ook mensen die voor anderen koken tegen betaling. Vraag als je dat een goed plan vindt of zij dan voor je willen koken. Goed eten is in een tijd van zware behandelingen een must.

Je huis schoonhouden

Als je alleen bent en je moet ook nog eens je woning proper houden terwijl je in de chemokuren zit of net bent geopereerd dan is dat vaak geen goede combinatie. Natuurlijk is niet iedereen even ziek van de behandelingen, maar voel je na de eerste keer al dat je kracht verliest, vraag dan thuiszorg aan. De mensen van die organisatie zorgen er niet alleen voor dat je toch in een schoon bed komt te liggen, ze praten ook met je en kunnen signaleren of het wel of niet goed met je gaat. Gebruik dat. Had je al een werkster houd die dan aan of vraag als je dat kunt betalen of ze wat vaker komt.

Psychische ondersteuning bij kanker

Naast alle praktische zaken is het hebben van kanker ook vooral een emotionele gebeurtenis. Als je alleen bent is het moeilijk om je angsten te delen. Maar het moet wel, want de tijd is al moeilijk genoeg. Vraag of vrienden om beurten bij je langskomen. Je belast hen dan niet voortdurend, maar kunt wel je verhaal kwijt. Soms geeft het ook gewoon lucht om het over normale zaken te hebben en niet altijd alleen maar over ziekte en narigheid.

Vraag taxivervoer aan

Mijn behandelingen speelden zich af in Amsterdam, terwijl ik zelf in Friesland woon. Daar zelf naartoe rijden was voor mij dan ook onbegonnen werk. Ook toen ik het traject van de bestralingen in moest, kon ik zelf niet elke dag naar Leeuwarden rijden. Dat was te belastend, maar mijn geopereerde borst en arm konden dat ook gewoon nog niet aan. De meeste zorgverzekeraars vergoeden taxivervoer in verband met oncologische behandelingen. Zoek wel naar een bedrijf dat je niet uren laat wachten, want dan ben je ook niet blij mee met net een chemo achter de kiezen. Is er iemand in je omgeving die je wel wil brengen, dan kun je die kosten ook declareren bij je ziektekostenverzekeraar. Compenseert soms niet alleen de hoge kosten, maar dan kun je degene die rijdt ook nog eens verblijven met een zakcentje of een cadeautje.
© 2013 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MammaPrinttest kijkt of borstkanker terug komtDe MammaPrinttest geeft uitsluitsel of bij een vrouw met borstkanker die net geopereerd is en geen uitzaaiingen naar de…
Kanker: de eerste symptomenHet is erg belangrijk dat kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. De overlevingskansen zijn immers veel groter als de…
Ziekten: KankerZiekten: KankerAf en toe merk je wat op aan je lichaam wat je niet vaker hebt gezien. Je gaat je allerlei dingen in je hoofd zitten hal…
7 tips om kanker te voorkomenEr zijn heel wat dingen die je kunt doen om het risico dat je kanker krijgt te verkleinen. Dit betekent misschien wel kl…

Een gezonde buikomvangEen gezonde buikomvangEen gezonde buikomvang zegt veel meer over de gezondheid van iemand dan diens BMI. Een hoog BMI en een te grote buikomva…
Munchausen by proxy: doen alsof je kind ziek isMunchausen by proxy: doen alsof je kind ziek isMunchausen by proxy of het syndroom Von Münchausen by proxy valt onder kindermishandeling of mishandeling: het is het be…
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.