MRI-scan, hoe werkt dat?

MRI-scan, hoe werkt dat? Een MRI-scan is soms nodig ter aanvulling op eerder onderzoek, waarbij geen duidelijk beeld van de aandoening of ziekte is verkregen. Een MRI-scan duurt lang maar is een pijnloos onderzoek. Er wordt gebruik gemaakt van magneetvelden en radiogolven, en soms van contrastvloeistof. Het is mogelijk om eigen muziek mee te nemen om tijdens het onderzoek naar te luisteren.

Wat is een MRI-scan?

Met een MRI-scan kan een opname van het lichaam gemaakt worden, twee of driedimensionaal. Een MRI-scan wordt toegepast wanneer andere onderzoeken geen duidelijke diagnose kunnen stellen. Met een röntgenfoto bijvoorbeeld kan alleen bot in beeld gebracht worden. Met een MRI-scan kan bot, spieren, pezen, vetweefsel, beenmerg en kraakbeeld in beeld gebracht worden. Hierdoor kan er een veel betere diagnose gesteld worden.

De aanleiding

Een MRI-scan wordt nooit zomaar gemaakt. De techniek is vrij kostbaar. Eerst vinden er eerdere onderzoeken plaats. Pas wanneer deze onderzoeken geen duidelijk beeld kunnen geven over de klacht, zal er een MRI-scan worden gemaakt. Vaak zijn dit klachten met het hart, de ademhaling, gewrichtsklachten, hoofdpijn, nek-en rugklachten, klachten aan interne organen zoals de baarmoeder, nieren, longen etc.

Leeftijd van de patiënt

Het maakt niet uit hoe oud de patiënt is: iedereen kan een MRI-scan ondergaan. Bij een MRI-scan moet de patiënt doodstil blijven liggen. Het onderzoek duurt minstens twintig minuten en voor kleine kinderen is dit te lang om stil te blijven liggen. De meeste kleine kinderen blijven niet eens 20 seconden stil liggen. Een MRI-scan kan voor deze kinderen namelijk beangstigend zijn. Om die reden worden de meeste kinderen onder narcose gebracht voor de MRI-scan. Alleen zo is het onderzoek goed uit te voeren. Voor patiënten met een verstandelijke beperking geldt soms hetzelfde: ook voor deze patiënten is het vaak onmogelijk om zo lang stil te blijven liggen en worden dezen onder narcose gebracht.

Hoe werkt het apparaat?

Een MRI-scan bestaat uit een tunnel waarin de patiënt wordt gebracht. Het apparaat werkt met een magnetisch veld en geluidsgolven. Door de sterke magneet gaan de waterstofprotonen in lichaamscellen één richting op liggen. De waterstofprotonen krijgen energie binnengebracht middels geluidsgolven. Zodra de geluidsgolven stoppen, zenden de protonen de energie weer uit. De uitgestoten energie wordt opgevangen door het apparaat en omgezet in beeld. Het apparaat wordt gekoeld door middel van helium, dat hoorbaar is als een brommend geluid.

De MRI-scan in

Tijdens het onderzoek is het mogelijk om naar (eigen) muziek te luisteren middels een koptelefoon, om het gebrom van het apparaat niet te horen. Soms moet er gebruik worden gemaakt van een contrastvloeistof, waardoor het beeld duidelijker wordt. Organen worden duidelijker zichtbaar door contrastvloeistof. Deze vloeistof wordt middels een infuus ingebracht. In de meeste gevallen krijgt de patiënt een alarmknop, waarop gedrukt kan worden in geval van nood. Het is niet aan te raden om bij ieder ding te drukken: de kans is groot dat een onderzoek op deze manier heel erg lang gaat duren. Het onderzoek duurt 20 tot 60 minuten. Het is belangrijk om gedurende het hele onderzoek heel stil te blijven liggen, bewegingen maken het beeld onbruikbaar. Hierdoor moet men overnieuw beginnen.

Tijdens het onderzoek kunnen al direct bepaalde afwijkingen of ziekten aan het lucht komen. Na het onderzoek weet de arts vaak beduidend meer. Dit maakt een MRI-scan een ideale onderzoeksmogelijkheid. Toch wordt een MRI-scan niet zomaar uitgevoerd: het is een duur en tijdrovend onderzoek. Niet alleen het gebruik van het apparaat kost veel geld en tijd, ook voor het personeel geldt dit. Een MRI-scan wordt in de meeste gevallen volledig vergoedt door de zorgverzekeraar. Bij twijfel is het beter eerst de zorgverzekeraar te contacteren. Een preventief medisch onderzoek zoals een Total Body Scan wordt niet altijd vergoed of slechts gedeeltelijk. De prijzen voor een MRI-scan variëren van 350 tot 1.000 euro.

Tips

  • Wie eerder allergisch of overgevoelig heeft gereageerd op contrastvloeistof, moet dit melden wanneer het weer nodig is.
  • Laat alle sieraden, piercings en metalen voorwerpen thuis. Ze moeten toch af tijdens het onderzoek.
  • Neem een eigen cd mee met favoriete muziek.
  • Vraag of niet alle lampen aan hoeven, omdat je hier anders tegenaan kijkt. Alleen bij een scan van het hoofd is het nodig dat alle lampen branden.
  • Sluit de ogen tijdens het onderzoek om te voorkomen dat het hoofd gaat draaien om alles te kunnen zien.
  • Het onderzoek is geheel veilig en pijnloos. Voel dus geen angst.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CT Scan informatieCT Scan informatieDe CT scan maakt röntgenfoto's van het lichaam maar zodanig dat het lichaam plakje voor plakje bekeken kan worden door d…
Verschillen en overeenkomsten tussen CT- en MRI-scannersVerschillen en overeenkomsten tussen CT- en MRI-scannersVeel mensen hebben wel eens van een CT of MRI-scanner gehoord. Maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen deze ap…
Total Body Scan, informatieTotal Body Scan, informatieDe Total Body Scan brengt het lichaam in beeld. Steeds meer mensen laten vrijwillig en op eigen kosten, een Total Body S…
Gratis Norton Security Scan via GoogleGratis Norton Security Scan via GoogleGebruik de gratis Norton Security Scan als extra check om jouw computer nog beter te beveiligen. Met deze gratis Norton…

Roodvonk of scarlatina: oorzaak, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina: oorzaak, symptomen en behandelingRoodvonk of scarlatina is een besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door streptokokken en gaat samen met ro…
HypermobiliteitssyndroomHypermobiliteitssyndroomHet hypermobiliteitssyndroom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en is een ziekte waarbij de gewrichten te soepel…
Bronnen en referenties
  • Amc.nl
  • Catharinaziekenhuis
  • Foto: linksbuiten.com
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 29-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.