Neusverstopping, oorzaak en behandeling

Neusverstopping, oorzaak en behandeling Een neusverstopping wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheid of een allergie als hooikoorts. Een verstopte neus kan erg vervelend zijn omdat ademhalen door de neus moeilijk is. Een neusspray kan wel eens helpen. In geval van een neuspoliep zal een spray echter niet veel helpen, omdat deze poliep verwijderd moet worden. Daarnaast hebben sommige mensen een scheve neus. Ook dan wordt ademhalen door de neus moeilijk.

Wat is een neusverstopping?

Bij een neusverstopping denken we vaak aan een neusverkoudheid, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Een neusverstopping is het niet tot weinig doorgankelijk zijn van één of beiden neusgaten. Het neusgat (of beiden) zit verstopt om een of andere reden waardoor ademhalen door de neus bemoeilijkt wordt. Het kan al bij vrije jonge baby's voorkomen. Kinderen hebben het vaakst last van een neusverstopping, vooral rond de leeftijd van 2 tot 6 jaar wanneer ze in aanraking komen met andere kinderen. Een neusverstopping komt dan ook vaak in periodes veel meer voor: na een schoolvakantie, in de koudere maanden en tijdens de hooikoortsperiode.

Oorzaak

De oorzaak voor een verstopte neus is meestal een verkoudheid, ook wel neusverkoudheid genoemd. Dit wordt door een virus veroorzaakt. Welk virus dut precies is is niet te zeggen. Er zijn zeer veel verschillende soorten virussen die een neusverkoudheid kunnen veroorzaken. Bovendien veranderen virussen vaak en ontstaan er weer nieuwe virussen. Een andere oorzaak voor een neusverstopping is een allergie. Met name bij hooikoorts komt een verstopte neus vaak voor. Er is dan sprake van een allergie voor pollen van grassen, planten of bomen. Bepaalde planten zijn hooikoortsgevoelig: mensen krijgen hier sneller een allergie voor. Toch heeft niet iedereen met hooikoorts dezelfde soort allergieën. Bij een huisarts kan getest worden voor welk soort pollen men allergisch is.

Een neuspoliep kan ook de oorzaak zijn. Neuspoliepen zijn goedaardige gezwellen van het neusslijmvlies. Vaak ontstaan deze in de neusbijholte en zakken de neusholte in, waardoor de neus verstopt raakt. Een scheef neustussenschot kan ook een neusverstopping veroorzaken. Bij een scheef neustussenschot is de neus soms duidelijk zichtbaar scheef maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Vaak ontstaat dit door een klap op de neus maar soms ook door een scheve groei.

Neusspray

Een neusspray of neusdruppels is een spray met medicijnen die gebruikt wordt bij een neusverstopping. Vaak zit hier xylometazoline in, een middel dat ervoor zorgt dat het neusslijmvlies slinkt. Dit middel is goed te gebruiken bij een neusverkoudheid. Een neusspray werkt niet tegen hooikoorts, poliepen of en scheefstaand neustussenschot. Ook mag het middel niet langer dan één week gebruikt worden. Dit omdat er gewenning van het neusslijmvlies kan ontstaan. De neus raakt dan weer verstopt zodra het neusslijmvlies de neusspray niet meer krijgt. Voor hooikoorts en andere allergieën zijn er andere neussprays verkrijgbaar. Soms zijn deze in de winkel te verkrijgen, vaak op homeopathische basis. Via de huisarts is ook een neusspray te verkrijgen op recept.

Chronische neusverstopping

Bij een chronische neusverstopping is de neus continue verstopt. Dit wordt veelal veroorzaakt door neuspoliepen of een scheefstaand neustussenschot. Zoals eerder vermeldt kan een neusspray voor gewenning zorgen, waardoor het neusslijmvlies opzwelt wanneer het geen xylometazoline krijgt. Het gevolg is en chronische neusverstopping. Het is moeilijk om van deze gewenning af te komen maar is soms wel mogelijk. Vraag de huisarts om advies. Langzaam afbouwen is zeker nodig. Voorkomen is beter dan genezen waardoor men voorzichtig om moet gaan met neusdruppels. Gebruik liever zoutdruppels bij een neusverstopping. Een gewone neusverkoudheid zou geen chronische neusverstopping moeten veroorzaken. Is dit wel het geval dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Behandeling

Hoewel een neusverstopping vervelend is zal deze bij een neusverkoudheid doorgaans binnen enkele dagen weer verdwijnen. Druppelen met zoutwater kan de klachten verlichten. Ook stomen helpt. Gebruik liever geen medicijnen, vooral niet bij kleine kinderen. Neuspoliepen kunnen operatief verwijderd worden. Soms komen neuspoliepen weer terug. Een scheefstaand neustussenschot kan operatief rechtgezet worden. Soms wordt het neustussenschot gedeeltelijk verwijderd.

Neuskanker

Heel soms wordt een neusverstopping veroorzaakt door neuskanker. Vaak is de oorzaak een langdurig blootstelling aan irriterende stoffen. Ook een virus kan de oorzaak zijn. Neuskanker is een langzaam groeiende soort kanker. Gemiddeld duurt het 10 tot 20 jaar voordat de kanker tot uiting komt. Vaan zijn er geen duidelijke symptomen, maar de neus kan wel chronisch verstopt raken. Op den duur zullen er meer klachten ontstaan. vooral wanneer de tumor is doorgegroeid naar andere weefsels. Neusbloedingen kunnen ontstaan, net als opgezette klieren en dichte oren. Behandeling bestaat uit radiotherapie, chemotherapie en soms operatie. Een en ander zal de arts altijd voorafgaand bespreken en hangt af van de ernst van de kanker (gradatie).
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Verkoudheid genezenVerkoudheid genezenVerkoudheid is een infectie van neus en keel die veroorzaakt kan worden door meer dan 200 verschillende zeer besmettelij…
Verstopte neus verhelpen - Natuurlijke middeltjesVerstopte neus verhelpen - Natuurlijke middeltjesEen verstopte neus wordt veroorzaakt door een ontsteking van de slijmvliezen van de neus. Dit kan komen door allergie, v…
Neusspray: om de hoeveel uur mag je het gebruiken?Neusspray: om de hoeveel uur mag je het gebruiken?Heb je door verkoudheid last van een verstopte neus, dan wil je hier snel van af. Je kunt dan een neusspray gebruiken om…

Pijn aan ribben na een valPijn aan ribben na een valNa een val kunnen de ribben pijnlijk aanvoelen. Dit kan komen doordat een rib gebroken of gekneusd is, maar ook ander le…
Abnormale plaveiselepitheelcellenAbnormale plaveiselepitheelcellenAbnormale plaveiselepitheelcellen komt wel eens voor wanneer er onderzoek gedaan wordt naar baarmoederhalskanker middels…
Bronnen en referenties
  • https://www.knocare.nl/item.html&objID=454
  • Apotheek.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.