Stimuleren ruggenmerg bij diabetespijn

Stimuleren ruggenmerg bij diabetespijn Pijn komt vaak voor bij diabetes. Vooral pijn aan de handen, voeten en onderbenen. Diabetespatiënten klagen meestal over een brandende pijn. Vaak wordt er ook wel gesproken van een diabetesvoet. Vaak helpt pijnstilling als paracetamol, ibuprofen, Normast of sterkere middelen niet. Ook een speciale inlegzool werkt vaak onvoldoende. Behandeling waarbij het ruggenmerg gestimuleerd wordt door middel van een elektrode helpt bij veel patiënten wel.

Wat is diabetes?

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. De bloedsuiker kan niet meer zelf geregeld worden door het lichaam. De bloedsuiker (glucose) wordt normaal gereguleerd door het hormoon insuline, dat door de alvleesklier wordt aangemaakt. Bij diabetes is er iets mis het dit hormoon: het wordt niet meer aangemaakt of het lichaam reageert niet meer op het hormoon. Het gevolg is dat lichaamscellen geen glucose opnemen en deze te lang in het bloed blijft zitten. Dit heeft allerlei klachten als gevolg.

Er zijn meerdere vormen van diabetes waarvan type 1 en type 2 de meest voorkomende zijn. Bij type 1 worden de cellen die insuline aanmaken vernietigd. Er ontstaat dus een afweer tegen de eigen lichaamscellen,. Diabetes type 1 is dan ook een auto-immuunziekte. Ruim 10 procent van alle diabetespatiënten heeft type 1.

Diabetes type 2 treft het grootste gedeelte van alle diabetespatiënten: ruim 90 procent. Bij dit type diabetes maakt het lichaam te weinig insuline en en reageert het lichaam onvoldoende op de insuline. Hierdoor blijft de bloedsuiker te hoog. Vaak hebben mensen al jarenlang last van vage klachten voordat duidelijk wordt dat ze diabetes hebben.

Pijn bij diabetes

Patiënten met diabetes hebben veel klachten zoals:
  • Beroerd voelen, ziek voelen
  • Hypo of hyper door te laag of te hoog bloedsuiker
  • Hoge bloeddruk
  • Hoog cholesterol
  • Kortademig
  • Slecht genezende wonden, open wonden (open been)
  • Terugkerende infecties
  • Nierschade
  • Moe en lusteloos
  • Oogproblemen
  • Hart-en vaatziekten
  • Zenuwstoornissen
  • Aderverkalking
  • Diabetesvoet/ pijn aan voeten, onderbenen en soms handen
De diabetesvoet is een veel voorkomende klacht bij patiënten die al lange tijd diabetes hebben. De oorzaak kan liggen in aderverkalking, een gevolg van diabetes, en/of suikerafzettingen. De zenuwen van de patiënt raken aangetast en de doorbloeding is minder. Er kan een brandende of stekende pijn ontstaan in de voet, het onderbeen of de handen. Vaak worden er vooraf tintelingen waargenomen.

Pijnbestrijding

Het eerste middel waar vaak naar gegrepen wordt bij pijn is paracetamol of het wat zwaardere ibuprofen. Andere middelen als een lichaamseigen pijnstiller, kruiden of inlegzolen worden ook vaak geprobeerd. De pijn is vaak zo hevig en sterk aanwezig dat patiënten alles willen proberen om van de pijn af te komen. Een elektrode die tegen het ruggenmerg wordt geplaatst en impulsen afgeeft werkt volgens een aantal patiënten prima. Ze hebben dit geprobeerd nadat ze eerst alle andere middelen hadden aangegrepen. Niks hielp en dit was een laatste redmiddel.

Stimulator geeft impulsen af

Ruggenmergstimulatie is een manier van pijnbestrijding waarbij de zenuwen in het ruggenmerg gestimuleerd worden. Dit gebeurt middels een elektrode die elektrische prikkels afgeeft. De elektrode brengt continue kleine elektrische impulsen over waardoor pijnprikkels geblokkeerd worden. Over het algemeen werkt dit goed bij diabetespatiënten met veel pijn: de pijn verdwijnt met 50 tot 80 procent. De stimulator wordt ingebracht middels een operatie. Hierbij wordt er een klein sneetje in de rug gemaakt. De stimulator wordt eerst op proef aangebracht, waarbij de patiënt kan aangeven wat hij of zij voelt. De arts zal trachten de stimulator zo goed mogelijk in te stellen. Na een proefperiode van ongeveer 1 week zal de elektrode definitief worden ingesteld. Het duurt daarna nog zes weken voordat de elektrode goed is genesteld.

Soms werkt de ruggenmergstimulator niet. Dat kan, helaas werkt deze niet bij iedere patiënt. De ruggenmergstimulator kan anders ingesteld worden maar als niks helpt kan deze weer verwijderd worden. De arts zal dan met de patiënt bespreken welke pijnbestrijding of behandeling nog meer mogelijk is.

Hoe het zit met de vergoeding vanuit de ziektekostenverzekering zal per verzekeraar verschillen. Er zin gevallen bekend waarbij de patiënt geen vergoeding kreeg of een te lage vergoeding. Het is daarom zinvol om eerst naar de eigen ziektekostenverzekering te kijken en te bekijken wat vergoedt wordt vanuit de basisverzekering en de eventuele aanvullende verzekering. Daarnaast moet gekeken worden naar de verwachtingen van de patiënt. Omdat deze behandelmethode niet altijd werkt is het niet zinvol om deze toe te passen wanneer de pijn voldoende onderdrukt kan worden met andere middelen.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Polyneuropathie bij diabetes mellitusDiabetes mellitus is een ziekte die steeds vaker voorkomt in de Westerse wereld. De stijging in het aantal diabetes pati…
Oorzaken van zenuwpijnOorzaken van zenuwpijnZenuwpijn en fantoompijn laten zich helaas niet bestrijden met gewone pijnstillers van de drogist. Een bezoek aan de hui…
Maatregelen bij winterhanden, wintervoeten en wintertenenMaatregelen bij winterhanden, wintervoeten en wintertenenKoude voeten of koude handen hebben we allemaal wel eens, vooral tijdens de winterperiode. Maar dat wil natuurlijk nog n…
Ziekte van Buerger: Pijn aan en zweren op voeten en handenZiekte van Buerger: Pijn aan en zweren op voeten en handenDe ziekte van Buerger is vorm van vasculitis, een ontsteking van de kleine en middelgrote bloedvaten. Door de ziekte zij…

Giftige stoffen in huisGiftige stoffen in huisGiftige stoffen in huis? Het idee alleen al pakt een mens bij de keel. Toch tonen onderzoekingen aan dat de mens zelfs i…
Dermatomyositis, ontstoken spieren en huidafwijkingenDermatomyositis, ontstoken spieren en huidafwijkingenDermatomyositis is een spierziekte waarbij de spieren ontstoken zijn. Daarnaast komen er huidafwijkingen voor. Het is ee…
Bronnen en referenties
  • http://www.diabetesfonds.nl
  • http://www.neuropathie.nu
  • http://www.antoniusziekenhuis.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 01-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.