nieuws uitgelicht

Chikungunya – Knokkelkoorts en Sint Maarten

Chikungunya – Knokkelkoorts en Sint Maarten Sint Maarten, het eiland in de Caraïbische Zee, is deels Nederland en deels Frans (Saint Martin). Het is een van de Kleine Antillen. Het eiland start in 2013 het gevecht tegen een mug die het virus chikungunya verspreidt. Sint Maarten - dat geld net zo voor de andere Caraïbische eilanden - wil voorkomen dat de toeristen het eiland links laten liggen uit angst voor besmetting. Het eiland leeft van het toerisme; veel cruiseschepen houden er een tussenstop. Reizigers hoeven het prachtige gebied van de Cariben niet te mijden, maar kunnen wel een aantal maatregelen nemen die de kans op een steek en daarmee op besmetting met het knokkelkoorts virus kunnen voorkomen.

Sint Maarten - Saint-Martin

Sint Maarten (Saint-Martin) dankt zijn naam aan de heilige Maarten (Martinus van Tours). Het eiland, dat op een afstand van 240 kilometer ten oosten van Puerto Rico ligt, hoort bij de Kleine Antillen. Het kent een Nederlands en een Frans deel en is in totaal 87 km² groot. Op het Nederlandse deel wordt Nederlands gesproken en op het Franse deel spreekt men Frans. Samen praten ze in het Engels met elkaar. Veel van de eilandbewoners stammen namelijk af van Engelstalige slaven. De Fransen en Nederlanders vestigden zich er rond 1630. Ze werden verdreven door de Spanjaarden, maar in 1644 pakten de Fransen en Nederlanders het eiland terug. In 1493 zou Columbus het eiland ontdekt hebben, maar toen werd het eiland al eeuwenlang door diverse indianenstammen bewoond.

Frans en Nederlands

Saint-Martin viel van 1946 tot 2007 onder het departement Guadeloupe. Per referendum koos de bevolking op 7 december 2003 voor zelfbestuur. In 2007 werd het een overzeese gemeenschap (collectivité d'outre-mer). Sint Maarten was voorheen onderdeel van de Nederlandse Antillen, maar vormt sinds 10 oktober 2010 een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Cruise in Cariben

Toerisme is de ruggengraat van de economie van Sint Maarten en Saint-Martin. Het is een populaire aanlegplaats voor cruiseschepen. Dagelijks meren ze op het eiland aan. Het zijn vooral Amerikanen die het eiland bezoeken. Zij cruisen er naar toe of vliegen. Op beide delen is een vliegveld: het Nederlandse deel kent het Princess Juliana International Airport, dat ook geschikt is voor grote vliegtuigen. Het eiland ligt in een gebied waar regelmatig orkanen razen. Sommige brengen veel schade met zich mee. Het eiland is ook bekend om zijn bijzondere flora en fauna.

Mug en Virus

In 2013 komt het eiland in het nieuws vanwege een door muggen verspreid virus. Op het eiland raken in 2013 diverse mensen besmet met het virus dat chikungunya veroorzaakt, dat wordt overgebracht door een mug. De besmettingen komen in december 2013 vooralsnog alleen op het Franse deel voor. Het Nederlandse deel stelt alles in het werk om oversteken van de grens te voorkomen, maar de mug houdt zich niet aan grenzen. Het Franse en Nederlandse deel strijden ook samen tegen de mug die de ziekte overbrengt. Er wordt vooral ingezet op het spuiten van gif.

Bron: James Gathany, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: James Gathany, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Primaten

De ziekte dook in december 2013 op Saint-Martin op. De lokale overheid en de middenstand zijn doodsbenauwd dat het nieuws effect zal hebben op de toeristenstroom. Men is bang dat de cruiseschepen het eiland gaan mijden. Waarschijnlijk zijn primaten het reservoir voor chikungunya-virus. Muggen raken via apen besmet en infecteren mensen via een steek.

Stilstaand water

Een van de eenvoudigste acties die wordt geadviseerd is het voorkomen van stilstaand water. Laat geen bloemen op de vaas staan en maak de dakgoten schoon, is het devies. Als kleding worden broeken met lange pijpen en shirts met lange mouwen geadviseerd. Ook wordt insmeren met een insectenwerend middel dat DEET bevat aanbevolen en slapen onder een geïmpregneerd muskietennet. Op het eiland wordt een speciale vis uitgezet die de muggenlarven eet. Het gaat om de golomine-vis die de larven van de bewuste mug Aedes agypti op het menu heeft. De mug is dezelfde als die de knokkelkoorts overbrengt. Wie besmet raakt met chikungunya krijgt plotseling opkomende hoge koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, lichtschuwheid, overgeven, huisuitslag, spierpijn en gewrichtspijnen. De koorts blijft een paar dagen tot een paar weken hangen, maar bij sommige patiënten kan de gewrichtspijn en vermoeidheid weken tot maanden duren. Voor 1 op de 1000 patiënten is de ziekte dodelijk.

Chikungunya

Chikungunya wordt een milde infectieziekte genoemd, die wordt overgedragen door geïnfecteerde overdag stekende muggen van de Aedes familie. Chikungunya komt in de streek rond de Indische Oceaan voor en in delen van Afrika. Dat gebied wordt steeds groter. De mug wordt inmiddels dus in het Caraïbisch gebied gezien en komt ook Europa voor.

Wat kun je doen? Klamboe!

  • Trek een lange broek aan en een shirt met lange mouwen;
  • gebruik DEET-houdende antimug middelen;
  • slaap onder een met muggen werende vloeistof geïmpregneerd muskietennet.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke Feestdagen - Sint MaartenChristelijke Feestdagen - Sint MaartenTijdens Sint Maarten gaan kleine kinderen met lampionnen zingend langs de deuren om snoep op te halen. Maar was dit wel…
Tijgermug of Aedesmug kan Chikungunya verspreidenTijgermug of Aedesmug kan Chikungunya verspreidenDe tijgermug of Aedesmug is een gevaarlijke mug die het chikungunya-virus bij zich draagt. Dit virus was al lang bekend…
Chikungunya-virus: symptomen, oorzaak en behandelingChikungunya-virus: symptomen, oorzaak en behandelingChikungunya is een virale ziekte die door geïnfecteerde muggen wordt overgedragen op de mens. Het veroorzaakt koorts en…
Chikungunya: Virale infectie met koorts en gewrichtspijnChikungunya: Virale infectie met koorts en gewrichtspijnChikungunya is een virale infectieziekte die vooral voorkomt in Azië en Afrika, maar ook in andere continenten aanwezig…

Toxinen-opruiming middels het cytochrome P450-systeemToxinen-opruiming middels het cytochrome P450-systeemHet lichaam wordt iedere dag opnieuw blootgesteld aan talloze gifstoffen, toxinen genaamd. Het opruimen van deze toxinen…
TNM/G en Ann Arbor systeem: in welk stadium zit kankerTNM/G en Ann Arbor systeem: in welk stadium zit kankerKanker is altijd een levensbedreigende ziekte. Des te eerder het kan worden vastgesteld des te gunstiger zijn de kansen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: James Gathany, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • www.nu.nl
  • Friesch Dagblad
  • www.nltimes.nl
  • www.rivm.nl
  • www.wikipedia.org
  • http://www.rivm.nl/Onderwerpen/D/Dengue geraadpleegd op 28 april 2016
  • Afbeelding bron 1: James Gathany, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 28-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.