PMDD: extreme pms
PMDD is een extreme vorm van PMS die vaak niet herkend wordt en/of verward wordt met andere aandoeningen. Het wordt onderschat en de persoon zelf en de omgeving lijden er echt onder.
PMDD
PMS
PMS (premenstrual syndrome) is het optreden van klachten in de tweede helft van de menstruatiecyclus en het weer verdwijnen van die klachten bij het begin van de menstruatie. Men spreekt daarom van een cyclisch klachtenpatroon. Sommige vrouwen houden nog klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen de klachten weer terug.
Vrijwel alle vrouwen (75%) hebben in meerdere of mindere mate last van de maandelijkse hormonale veranderingen. 25% van alle vouwen in de vruchtbare leeftijd heeft zulke erge klachten dat er sprake is van PMS. Daar weer een deel van (zo’n 4-5% van alle vrouwen in de vruchtbare leeftijd) heeft dermate zware klachten dat men spreekt van een stoornis, te weten premenstrual dysphoric disorder oftewel PMDD.
Verschil tussen PMS en PMDD
Belangrijke verschillen tussen PMS en PMDD zijn:
- Bij PMDD gaat het met name om emotionele verschijnselen zoals bijvoorbeeld stemmingswisselingen, angst, gespannenheid en depressie, die in versterkte mate optreden. Dit in tegenstelling tot PMS, waarbij het met name lichamelijke klachten zijn.
- Bij PMDD zijn de premenstruele symptomen zo hevig dat ze de normale werkzaamheden, sociale activiteiten en relaties verstoren
Verschil tussen PMDD en psychiatrische aandoeningen
Een belangrijk criterium om van PMDD te spreken en niet van andere psychische stoornissen, is dat de symptomen van PMS en PMDD kort na het begin van de menstruatie verdwijnen. Zowel bij PMS als PMDD gaat het dus om een cyclisch klachtenpatroon.
Symptomen
Er zijn verschillende symptomen die horen bij PMDD. Het kan hierbij gaan om lichamelijke, psychische en sociale klachten.
Lichamelijke klachten
- Hoofdpijn
- Gespannen borsten
- Rugpijn
- Buikkrampen
- Vocht vasthouden
- Pijnlijke gewrichten (pols, enkels, ellebogen, etc.)
Psychische klachten
- Prikkelbaar, agressief, boos om niets, geïrriteerd
- Geen mensen willen zien
- Geen zin in leven, zwaarmoedig, somber, down, depressief, lusteloos, moe
- Angstig, nerveus
- Wisselende stemmingen
- Verward, concentratieproblemen
Sociale klachten
- Onredelijk zijn
- Geen zin in seks hebben
- Snel boos zijn, woedeaanvallen, driftbuien
- Terugtrekgedrag
- Humeurig, prikkelbaar, geïrriteerd
Benadrukt dient te worden dat de genoemde klachten zeer hevig van aard zijn en een ernstige (negatieve) invloed op het dagelijkse functioneren hebben. Mensen met PMDD geven vaak aan het gevoel te hebben de controle over zichzelf kwijt te zijn. Het lijkt alsof een ander bezit van hen heeft genomen.
Waardoor wordt PMDD veroorzaakt?
Medisch gezien is de oorzaak nog steeds onbekend. Vrouwen met klachten worden dan ook door artsen op zeer uiteenlopende wijze behandeld; tot eierstokken verwijderen aan toe. Dit mag echter niet in Nederland. Er zijn zelfs vrouwen die zelfmoord plegen door PMDD.
Gevoeligheid voor hormoonwisselingen
Alhoewel er een overduidelijk verband bestaat tussen het optreden van de klachten en de menstruatiecyclus, is nooit een hormonale oorzaak voor PMS of PMDD gevonden. Wel zijn vrouwen met PMS-klachten gevoeliger voor hormoonwisselingen dan vrouwen die er geen last van hebben. In de hersenen is er als het ware minder weerstand om de gevolgen van hormoonwisselingen op te vangen.
Bepaalde neurotransmitters werken onvoldoende. Neurotransmitters zijn chemische stoffen waarmee zenuwcellen in de hersenen berichten aan elkaar doorgeven. Zo worden de stemming en het welbevinden beïnvloed.
Nog steeds is niet precies bekend hoe PMS en PMDD ontstaan, en waarom de ene vrouw er wel last van heeft en de andere niet.
Bijna 10% van vrouwen met PMS en vooral die met PMDD hebben suïcidale gedachten. Zelfmoord bij vrouwen met depressie is waarschijnlijk na 14 dagen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie.
Dit moet in gedachten worden gehouden en adequate behandeling moet worden aangeboden. Er zijn ook andere problemen zoals eetstoornissen en drugs- en alcoholmisbruik.