Omgaan met de ziekte MS

MS is een zeer ernstige ziekte. Als MS-patiënt kun je veel hulp krijgen, maar wat voor hulp kan je allemaal krijgen?

Arts

De diagnose MS wordt gesteld door een arts die gespecialiseerd is in de neurologie. Veel mensen schrikken enorm wanneer ze de diagnose MS krijgen. Het is erg belangrijk dat de arts de MS-patiënt informatie geeft over de ziekte en de patiënt emotionele steun biedt. Nadat de diagnose gesteld is, is de huisarts meestal de sleutelfiguur in de behandeling van MS. De huisarts zorgt ervoor dat de patiënt alle ondersteuning krijgt die de patiënt nodig heeft.

Counselors

Vaak gebeurt het als de diagnose gesteld is, dat het gezin een counselor aan krijgt gewezen. De counselor geeft hulp en ondersteuning. Maar ook maatschappelijk werkers en gezondheidswerkers kunnen steun geven. Maar het kan ook dat het gezin geen hulp nodig heeft van een counselor, er moet dan wel regelmatig contact worden gehouden met een arts.

Werken

Mensen die MS hebben willen meestal wel blijven werken, zodat ze geld kunnen verdienen voor hun gezin. MS heeft een erg grote invloed op hoe iemand kan werken. MS-patiënten hebben meestal last van een toenemende vermoeidheid. Veel mensen met mensen met MS kunnen blijven werken als hun problemen worden begrepen. De manier van werken en hun werkruimte kan meestal wel worden aangepast.

Therapie en advies

Een deskundige geeft de mensen met MS en hun werkgever advies over hoe nuttige veranderingen in de omgeving aangebracht kunnen worden. Veel mensen met MS kunnen blijven werken door eenvoudige veranderingen. Het kan ook helpen om diegene flexibele werktijden te geven en een plek om te rusten.

Het leven makkelijker maken

MS patiënten hebben veel hulp nodig om te functioneren. Auto’s kunnen worden aangepast door een handbediening in de auto te installeren in plaats van voetpedalen. Er kunnen ook voorzieningen worden getroffen voor rolstoelen. Mensen met MS kunnen blijven werken als er welwillendheid en begrip voor hun is.

Gezond blijven

Onderzoek heeft uitgewezen dat MS patiënten dierlijke vetten zoveel mogelijk moeten vervangen door meervoudig onverzadigde vetzuren. Het belangrijkste is dat ze evenwichtig eten, dat betekent veel fruit, groentes en vezels eten. De symptomen van MS kunnen verergeren als ze overgewicht hebben, roken of te veel alcohol drinken.

Koud blijven en vakanties

Mensen met MS functioneren beter in een koude omgeving, maar de omgeving moet niet te koud zijn. De symptomen van MS kunnen erger worden door te warme plaatsen, te warme nachtkleding en hete baden. Vakanties veroorzaken veel spanningen bij mensen met MS. Er moet hulp worden geregeld op luchthavens en spoorwegstations. Als de vakantie naar een warm gebied gaat, heeft de MS patiënt airconditioning nodig en toegang tot goede gezondheidsvoorzieningen.

MS behandelen

MS patiënten krijgen in de vroege fase vaak medicijnen voorgeschreven, deze medicijnen noemen we corticosteroïden. Corticosteroïden kunnen soms de ernst of duur van een relaps verminderen. Deze medicijnen worden maar een korte periode gegeven omdat er bij langdurig gebruik bijwerkingen worden veroorzaakt. Er bestaan ook nog andere medicijnen voor MS patiënten om de pijn te bestrijden.
© 2014 - 2024 Emilytje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De relatie of huwelijk in therapieDe relatie of huwelijk in therapieMensen met een relationele twijfel: “Blijven? Uit elkaar gaan? Of gaan scheiden?” kunnen bijzonder goed geholpen worden…
Multiple Sclerose: oorzaken, symptomen en behandelingMultiple Sclerose(MS) is een aandoening van het centraal zenuwstelsel. Wereldwijd lijden hier naar schatting zo'n 1,2mil…
Multipele sclerose (MS)Multipele sclerose (MS)Multipele sclerose, afgekort tot MS is een ziekte waarbij het centraal zenuwstelsel wordt aangetast. Dit heeft allerlei…
Multiple Sclerose en HomeopathieMultiple Sclerose en HomeopathieMultiple sclerose is een aandoening waarbij het centrale zenuwstelsel wordt aangetast. Naast de reguliere behandelingen…

Builenpest: symptomen en behandelingBuilenpest: symptomen en behandelingDe builenpest is een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen. Alhoewel het zeldzaam is, kun je h…
Ziekte van Ullrich: een erfelijke spierziekteZiekte van Ullrich: een erfelijke spierziekteDe ziekte van Ullrich is een erfelijke aandoening waarbij het spierweefsel in de loop van de tijd verslechtert. Het kan…
Emilytje (133 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.