Multipele sclerose (MS)

Multipele sclerose (MS) Multipele sclerose, afgekort tot MS is een ziekte waarbij het centraal zenuwstelsel wordt aangetast. Dit heeft allerlei nare symptomen als gevolg waaronder uitval van diverse functies. Zo kunnen verlammingen optreden, spastische bewegingen, oogstoornissen, moeite met de spraak en nog veel meer. MS kan al bij kinderen voorkomen, vaak vanaf een jaar of 8. Vaker komt het voor rond de leeftijd van 30 jaar. Behandeling is mogelijk, genezing echter niet.

Multipele sclerose

Multipele sclerose wordt ook wel afgekort tot MS en staat mede bekend onder de naam sclerosis multiplex. Het is een ziekte die niet alleen bij volwassene voorkomt, maar ook bij kinderen. Vaak openbaart de ziekte zich tussen het 20e en 40e levensjaar. Van iedere tien patiënten met MS krijgt 1 van deze 10 mensen al klachten voor of tijdens de puberteit. Gemiddeld krijgt 1 op de 800 tot 1000 mensen MS. We zien de ziekte vaker bij meisjes dan bij jongens.

Wat houdt deze ziekte precies in?

Veel mensen hebben ooit wel eens gehoord van multipele sclerose. Toch weet het grootste gedeelte niet exact wat de ziekte betekent. MS is een ziekte van het centraal zenuwstelsel. Het centraal zenuwstelsel bestaat uit het ruggenmerg en de hersenen. Het centraal zenuwstelsel is heel belangrijk, het heeft onder andere de volgende functies:
 • Aansturen van bewegingen
 • Waarnemen van beeld, geluid, geur en smaak
 • Geheugen
 • Afscheiding van hormonen
 • Regulering van de stofwisseling
 • Dag-en nachtritme
Het centrale zenuwstelsel omvat vele zenuwen die uit zenuwvezels ontstaan. Zenuwvezels bevatten isolerende myelineschedes. Zenuwcellen geleiden elektrische prikkels. De axon is de uitloper van deze zenuwcellen. Hiertussen bevindt zich de myelineschede. Myeline geeft elektrische impulsen door maar zorgt er ook voor dat er geen verkeerde impulsen worden doorgegeven. Zonder myeline worden boodschappen dus niet doorgegeven.

Waarom deze uitleg? Omdat het bij de ziekte MS juist gaat om de myeline. MS kenmerkt zich doordat de myeline zodanig wordt aangetast, dat de elektrische impulsen steeds minder goed worden doorgegeven en uiteindelijk helemaal niet meer. Een ander verschijnsel is het optreden van woekeringen van het steunweefsel. MS is een ernstige ziekte.

Oorzaak

Veelal is de oorzaak onbekend. Toch zijn er een aantal factoren die een rol lijken te spelen. Er wordt vaak gedacht dat MS een auto-immuunziekte is. Het immuunsysteem komt hier door onbekende oorzaak in actie tegen het eigen weefsel. Het schakelt hierbij myeline uit. Een andere oorzaak is een virusinfectie met een lange incubatietijd. Hierdoor kan ook MS ontstaan. Een ontstekingsreactie van de zenuwen is een waarschijnlijke oorzaak. Erfelijke aanleg speelt een rol, maar dit hoeft niet te betekenen dat MS vaker binnen één familie voortkom

Symptomen

Door de uitval van myeline ontstaat er uiteindelijk verlies van functie. De symptomen kunnen sterk wisselend zijn. Er kan sprake zijn van slechts één aanval, maar ook van meerdere. Daarnaast kan er sterke achteruitgang optreden die gepaard gaat met een periode van langdurig herstel. De volgende symptomen zijn bekende bij MS:
 • Toenemende verlamming van de ledematen
 • Spastische verschijnselen
 • Stijve spieren
 • Evenwichtsstoornissen
 • Problemen met het zicht
 • Gevoelsstoornissen
 • Coördinatiestoornissen
 • Jeuk over het gehele lichaam
 • Een branderig gevoel
 • Incontinentie (blaasklachten)
 • Obstipatie (verstopping, slechte stoelgang)
 • Problemen met de taal en spraak
 • Vermoeidheid
 • Trillen of beven van ledematen bij inspanning
 • Psychische veranderingen
Er kan sprake zijn van langzame achteruitgang of acute achteruitgang. Vaak zien we weer perioden van herstel en gaat het weer beter. Een achteruitgang verloopt over een periode van enkele uren tot enkele dagen. Een periode van herstel kan wisselend zijn, van enkele dagen tot enkele maanden. Soms treedt er steeds minder herstel en steeds meer achteruitgang op, maar soms ook blijft de balans tussen herstel en achteruitgang lange tijd gelijk.

Behandeling

Behandeling is voornamelijk gericht op het verminderen van de symptomen en klachten. Rust zal het lichaam aanzetten tot herstel, maar moet niet verward worden met totale rust. Daarnaast kunnen medicijnen de afweerreactie van het immuunsysteem onderdrukken zodat er minder afbraak van myeline plaatsvindt. Deze medicijnen worden alleen toegediend wanneer de klachten verergeren of toenemen. Na een aantal dagen kan weer gestopt worden met deze medicijnen, omdat ze ook de rest van het immuunsysteem aantasten. Ook andere medicijnen kunnen gebruikt worden. Vaak hebben mensen met MS een lager gehalte aan vitamine D. Het is belangrijk om extra vitamine D in te nemen. Revalidatie door middel van oefeningen zorgt ervoor dat de klachten sneller verminderen. Het is mogelijk om te sporten met MS, zie hiervoor het artikel "Multiple Sclerose en sport". Door sport verminderd stijfheid en wordt de balans en het evenwicht positief beïnvloed. Bovendien verbetert het de conditie.

Als laatste moet gezegd worden dat MS niet dodelijk is. De levensverwachting voor mensen met MS ligt net zo hoog als voor mensen zonder deze ziekte, ondanks de nare gevolgen die de ziekte met zich mee brengt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Epstein-Barr geen onschuldig virusEpstein-Barr geen onschuldig virusHet Epstein-Barr virus is wereldwijd een veel voorkomend herpesvirus. Ongeveer 80-90% van de wereldbevolking is drager v…
Multiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSMultiple Sclerose: Symptomen, oorzaken en vroege tekenen MSWat is nou eigenlijk Multiple Sclerose ofwel MS? Hoe weet je of je misschien MS zou kunnen hebben of niet? Wat zijn de v…
EvenwichtsstoornisEvenwichtsstoornisHet evenwichtsorgaan ligt in het middenoor. Het bestaat uit vijf holtes. Een evenwichtsstoornis wordt genoemd wanneer er…
Spasticiteit, verhoogde spierspanningSpasticiteit, verhoogde spierspanningSpasticiteit, spastisch of spasme. Deze begrippen omschrijven een verhoogde spierspanning en spierkrampen. Later kan er…

Event recorder bij hartritmestoornisEvent recorder bij hartritmestoornisEen event recorder wordt ingezet bij een hartritmestoornis en wanneer blijkt dat een eerder onderzoek met een holter (ho…
Leverresectie: het weghalen van een deel van de leverLeverresectie: het weghalen van een deel van de leverDe lever heeft uniek herstellend vermogen. Als het noodzakelijk is kan een chirurg een deel van de lever weghalen. De le…
Bronnen en referenties
 • Kinderneurologie.eu/ziektebeelden/ontsteking/mskind.php
 • http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.21117/abstract;jsessionid=7E861365D1446FA97C2A17DBE7F5D1AF.d01t02
 • http://www.archives-pmr.org/article/S0003-9993(06)00098-0/abstract
 • Informahealthcare.com/doi/abs/10.1517/14740338.6.3.279
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.