Diabetes en dementie

Dat diabetes - suikerziekte in de volksmond - verschillende organen beschadigt, is al lang geweten. Maar de ziekte zou ook de hersenen aantasten. Klopt dat, en welke hersenschade kan een diabetespatiënt dan wel oplopen?

Verstoorde balans glucose-insuline

Bij diabetes ligt het basisprobleem bij een verstoorde balans tussen glucose en insuline in het lichaam, met verhoogde bloedsuikerwaarden tot gevolg. Die worden veroorzaakt door suikers die zich in de bloedbaan ophopen en op de duur zowel de kleine als de grote bloedvaten gaan verstoppen. Verstopping van de kleine bloedvaatjes veroorzaakt de typische diabetesaantastingen van onder meer de ogen en de nieren. Verstoppen ook de grote bloedvaten, dan ontstaan er in het ergste geval hartinfarcten of de zogenaamde diabetesvoet.

Vasculaire dementie

Diverse onderzoeken tonen aan dat bij slecht geregelde diabetes ook de bloedvaatjes die uiteindelijk de hersenen dichtslibben bevloeien. Daarom is het niet verwonderlijk dat diabetespatiënten die niet goed worden opgevolgd, volgens bepaalde studies meer kans hebben op het krijgen van vasculaire dementie. Dat is dementie die wordt veroorzaakt door beschadiging van de bloedvaten in de hersenen, waardoor hersenweefsel afsterft. Betekent dit dat de hersenen van diabetespatiënten minder snel werken en ze dus minder slim zouden zijn dan andere mensen? Zeer zeker niet. Het betekent alleen dat het ook voor de hersengezondheid van diabetespatiënten belangrijk is dat ze hun bloedspiegel goed laten controleren.’

Neveneffecten op de hersenen

Ook een nevenaspect van diabetes kan een effect hebben op de hersenfuncties. Patiënten kunnen namelijk last krijgen van plotse verhogingen of verlagingen van hun bloedglucosegehalte. Bij een zeer hoge bloedsuiker (hyperglykemie) zullen de hersenfuncties minder goed werken, ‘Ook voor je hersenen is het belangrijk dat je bloedsuiker goed geregeld is’ maar vooral bij een zeer lage bloedsuiker (hypoglykemie) kunnen er ernstige stoornissen optreden. Daarom leren we mensen met diabetes om, wanneer ze bijvoorbeeld met de auto gaan rijden, op voorhand hun bloedsuikerspiegel te controleren. Studenten die diabetes hebben en examens moeten afleggen, bespreken hun aandoening vooraf best met hun prof. Die kan hen dan toelaten om ‘snelle’ koolhydraten (druivensuiker, limonade, cola) naar het examen mee te nemen voor het geval ze een zogenaamde hypo doen.

Diabetes en depressie

Of er een verband bestaat tussen diabetes en depressie staat nog niet vast. Sommige studies tonen wel aan dat tot 30% van de diabetespatiënten tekenen vertonen van depressie. Volgens onze eigen onderzoeken aan de universiteit van Leuven hebben die depressies echter vooral te maken met de aanwezigheid van verwikkelingen. Patiënten met oog-, nier- of voetproblemen als gevolg van hun diabetes, hebben meer kans op depressies dan patiënten zonder verwikkelingen. Depressies zijn sowieso een veel voorkomend verschijnsel bij mensen met een chronische aandoening, zoals ook reuma bijvoorbeeld. Niet alleen de complicaties op zich maar ook alles wat ze meebrengen zet blijkbaar een domper op het gemoed.
© 2007 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vasculaire dementie of multi-infarct dementie: symptomenVasculaire dementie of multi-infarct dementie: symptomenBij vasculaire dementie, ook wel multi-infarct dementie genoemd, is er sprake van verstoring van de intellectuele vermog…
Alles over Dementie1 op de 1600 vrouwen gaat dood aan een vorm van dementie. Daarmee behoort dementie tot 1 van de 5 meest voorkomende vrou…
Wat is dementie?Wat is dementie?Dementie is een hersenaandoening. Hierbij staan geheugenstoornissen op de voorgrond. Dit geheugenverlies leidt tot een v…
Verschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende dementievormen zoals Alzheimer en ParkinsonVerschillende vormen van dementie kunnen soms voor verwarring zorgen. Er is immers geen groot verschil tussen Alzheimer…

Anorexia, een ernstige ongeneeslijke ziekte?Anorexia, een ernstige ongeneeslijke ziekte?De term anorexia klinkt iedereen wel bekend in de oren. Over het algemeen komt er een beeld naar boven van jonge uitgeho…
Hart- en vaatziekten bij vrouwenWat velen niet weten is dat vrouwen vaker dan mannen slachtoffer zijn van hart- en vaatziekten. Reden te meer om goed na…
Bronnen en referenties
  • Bron: Goed gevoel
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.